Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Připravte svou mysl na fotbalový zápas

Stále více a více profesionálních sportovců používá metodu mentálního tréninku s cílem zlepšit svoji výkonnost. Na nejvyšší  sportovní úrovni, kde každý tvrdě trénuje a je ve skvělé fyzické kondici, se mentální síla stala rozhodujícím faktorem mezi úspěchem a neúspěchem.
 
 
 
 
Podle studie zveřejněné v časopise British Journal of Arts and Social Science, pozitivní a příjemné emoce jsou ve 42%  spojeny se sportovním úspěchem v kolektivních a individuálních sportech. Sportovci, kteří jsou schopni se soustředit a potlačit negativní emoce v průběhu soutěže, jsou schopni plně využít svoji fyzické kondice k dosažení maximálního výkonu.
Zejména ve sportu, jako je fotbal, se v průběhu let tréninkové metody vyvíjely natolik, že hra na nejvyšší úrovni se nyní podobá pokeru, kde nejlepší hráči ,aby vyhráli,využívají pokročilé mentální techniky. Mistr světa v pokeru Chris Moneymaker říká: „Konkurence se ohromně zlepšila. V roce 2003,  bych  někoho naučil hrát poker za hodinu. Dnes to bude trvat dny. Hra se stala mnohem těžší”. Aby bylo možné hrát na nejvyšší úrovni, musí fotbalisté tvrdě trénovat i mentálně. Duševní zápasy jsou často těžší než ty fyzické a vyžadují zvláštní metody a techniky učení. Níže si popíšeme některé z těchto metod.
 

Duševní houževnatost

Koncept „Duševní Houževnatost“ je často používán sportovními psychology a trenéry k popisu schopnosti vytrvat i přes nepříznivé okolnosti a uspět. Termín se odkazuje na charakteristiky chování, které zahrnují motivaci, sebevědomí, pozitivní energie, trpělivost a kontrolu zaostření. Podle průzkumu Johna Halla, může výkon psychiky a duševní houževnatost ovlivnit výkon až o 14%. Dalšími faktory, které mohou ovlivnit výkon patří kondice, počasí a výživa. Podle studie, závodníci s vysokou úrovní důvěry a kontroly pociťují výrazně méně fyzického nepohodlí během svého výkonu.
Zde můžete najít užitečnou příručku, která vysvětluje, jak rozvíjet duševní houževnatost na webových stránkách mdsports.net.
 
Zdroj: clarino.de
 

Meditace

Meditace je spojena s sníženou hladinou stresového hormonu kortizolu. Podle studie z University of California, existuje přímá souvislost mezi úrovní kortizolu a pozitivním stavem duševního klidu. Výzkumný tým testoval 57 lidí, kteří byli požádáni, aby stráviil tři měsíce v meditačním ústraní, kde se naučili relaxační techniky a to, jak udržet pozitivní duševní stav. Vědci zjistili, že hladiny klidu u účastníků byly po 3 měsících vyšší, než na začátku. Udržení hladiny stresu na nízké úrovni umožňuje sportovci udržet jeho pozornost. Praktikováním meditace pomůžete sportovci  zlepšit jeho mentální sílu, snížení stresu, rostoucí pozornost a posílení emocionální pohody.
Můžete meditovat s pomocí aplikací pro mobilní telefony, například Calm. University of Los Angeles také nabízí zdarma on-line kurzy, které jsou k dispozici pro každého na webových stránkách univerzity.
 
Zdroj: pixabay.com
 

Vizualizace

Někteří sportovci používají techniku vizualizace s cílem zlepšit svůj výkon na maximální úroveň. Jednoduše řečeno, vizualizace zahrnuje vytvoření všech obrazů v mysli, zvuků a pocitů souvisejících s touto činností, aby se sehráli v dokonalém prostředí. Studie zveřejněná v časopise the Journal of Sport & Exercise Psychology v roce 1996, zjistila, že představa vzpírání způsobila aktuální změny ve svalové aktivitě! Když si sportovci události vizualizovali, místo toho aby na to mysleli a přemýšleli o tom; oni místo toho událost opravdu zažili včetně všech detailních prvků. Tímto způsobem mozek vyškolíte pro vlastní výkon. Metoda může pomoci zvýšit sebevědomí sportovce a pozitivní myšlení. Vizualizace je již dlouho součástí elitních sportů. Na zimních olympijských hrách v Soči, američtí medailisté Emily Cook a Erin Hamlin shodně prohlásili, že s cílem zlepšit jejich výkonnost tuto metodu používají .
Zde jsou některé mobilní aplikace zdarma, které vám mohou pomoci naučit se vizualizační techniky, jako je Dharma Meditation Trainer, který kombinuje meditaci a vizualizaci.
 
Zdroj: karabeliov.com
 

Neurofeedback

Neurofeedback je metoda používaná v neurovědě. Tato metoda zaznamenává mozkovou aktivitu s cílem umožnit lidem vlastní regulaci svých mozkových vln. Během tréninku máte na přesně určených bodech hlavy připojené elektrody, které snímají aktuální elektrickou aktivitu v dané oblasti mozku. Účastníci se naučí, jak regulovat mozkové vlny, které jsou spojeny s nízkou výkonností a zvýšit mozkové vlny, které jsou spojeny s dobrým výkonem. Vyvíjenou techniku na trénink mozku společností BrainWorks, aplikuje na profesionální sportovce v intenzivním tréninkovém programu. Podobně jako fyzické cvičení posiluje konkrétní svaly, tak i cvičením mozku zvýšíte pozornost včetně emocionálního zdraví.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz