Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

30. Presování, pressing, tlak na míč

„Účelem je omezit čas i prostor, který má útočící hráč k dispozici pro přihrávku či vedení míče.“ Charles Hughes

 

Jestliže si uvědomíme, že nedostatečný tlak na hráče s míčem je jedna z hlavních příčin gólů, a že takových gólů padá i v hrách malých forem, nebude ztracený čas, se chvilku tomuto tématu věnovat.

Boční střeh

„Předpokladem efektivního presování je boční střeh asi 2 m před hráčem s míčem, viz obrázek. Napadající či presující hráč by neměl nikdy zapomenout, že jeho úkolem, kdykoliv je to možné, je držet si soupeře před sebou a bránit mu v přihrávce kolmo dopředu. Presující hráč by měl zaujmout pozici, která mu umožní rychle reagovat, otočit se. Je důležité, aby se hráč otáčel jen o 90 stupňů, ne 180.“


K dosažení tohoto se bránící hráč staví do pozice mírně mimo spojnici útočníka a brány stojíce bokem. Znamená to, že bránící hráč nestojí přímo čelem k míči, ale spíše čelem k prostoru, kam chce útočícího hráče nasměrovat.

Na obrázku vlevo je znázorněno, jak se obránce snaží útočníka nasměrovat vpravo. To dělá hru pro obránce předvídatelnou. Jestliže útočník zasekne a snaží se dostat za obránce, ten se otočí a snaží se útočníka směrovat na druhou stranu. Tento postoj dále umožňuje použít obě nohy pro odebrání míče. Jestliže si útočník pošle míč do prostoru za něj, obránce jednoduše předstoupí před útočníka a získá míč. Takový souboj 1v1 je jako hra na kočku a myš. Útočník používá míč jako návnadu, různé pohyby a finty nebo se jen snaží jednoduše oběhnout obránce. Obránce se snaží zpomalit útočníka, nasměrovat ho kam potřebuje a v pravý okamžik získat míč.

Zaujmutí pozice za míčem

„Dříve než se hráč může pokusit získat míč, musí zaujmout vhodnou pozici vůči protihráči s míčem – dostat se mezi vlastní branku a míč. Je chybou, zaujmout pozici příliš daleko od míče a nemít tak možnost bránit přihrávce dopředu.“

Na situaci 1 se hráč snaží dostat do pozice, ve které není pro hráče žádný problém přihrát do prostoru za ním. Na situaci 2 je hráč blíže k míči. Nyní, i když třeba nemůže získat míč, má možnost udržet hru před sebou.

 

 

Trajektorie návratu

„Pokud je hráč na pochybách jaká je nejlepší cesta k zaujmutí obranné pozice, měl by použít následující poučku. Hráč v křídelních prostorech by se měl pohybovat směrem k bližší tyči vlastní branky, hráči ve středu směrem ke značce pokutového kopu. Jakmile se hráč dostane do požadované polohy mezi míč a vlastní branku, musí vyhodnotit situaci a začít napadat, presovat soupeře nebo zajišťovat spoluhráče. Obránci, kteří jsou v přečíslení ustoupí směrem ke své brance.“

V mládežnickém fotbale je často problém, že se děti nevrátí dostatečně daleko nebo dostatečně brzo. Krajní obránce často pronásleduje soupeře, který ho obešel, místo aby zaujal pozici mezi míčem a brankou. To vede k tomu, že jsou neustále za míčem, sice blízko, což je dobré tak pro fotografa, ale ne dostatečně blízko pro nějakou obrannou činnost. Mladí hráči na protější straně hřiště často včas nepoznají, že hrozí nebezpečí. Vzdálenost jim jakoby odnímá odpovědnost a oni se zapojují do bránění až když se míč, soupeř či branka dostanou do jejich dosahu. ( To je oblíbený okamžik, kdy se trenéři a rodiče zapojují do hry. ) Naznačené návratové čáry vytváří jakýsi trychtýř. Tým se potřebuje přeskupit a koncentrovat v pozici za míčem.

Kdy a jak zaútočit na míč, získáváme míč

Vystartuj rychle, u soupeře zpomal

Obránce se musí snažit co nejrychleji dostat k soupeři dokud je míč ve vzduchu, v pohybu, prostě dokud ho soupeř nezpracoval a nemá ho pod kontrolou. To je okamžik, kdy může bránící hráč míč zachytit či odebrat. Jestliže to není možné, je třeba před soupeřem zpomalit, protože jinak se stáváme lehkou obětí jeho kličky, zaseknutí a podobně.

Zachycení

Když obránce obsazuje útočníka, který čeká na přihrávku, je nejlepší zachytit tu přihrávku. Útočník se vůbec nedotkne míče. Pro tuto činnost potřebuje obránce velkou dávku předvídavosti a v pravý okamžik se dostat do dráhy pohybu míče.

Odebrání

Jestliže zachycení není možné, odebrání je další možnost. Obránce může zvažovat toto řešení, jestliže:

  • má za sebou zajišťujícího hráče
  • míč dorazí k útočníkovi ve stejný okamžik jako on
  • útočník nemá míč pod kontrolou
  • obránce jasně dominuje nad útočníkem
Rozhodnutí musí být provedeno během zlomku vteřiny za dynamických okolních podmínek a vybrané řešení provedeno bez faulu. ( 5v2 je velmi vhodná hra pro nácvik výběru vhodného momentu pro zaútočení na míč. )

Vytlačování útočníka do požadovaného prostoru

Jsou okamžiky, kdy se snažíme útočícího hráče vytlačit do středu: křídelní útočník napadá tímto způsobem krajního obránce, aby ho donutil k přihrávce do středu. Jindy se snažíme vytlačit útočícího hráče k postranní čáře. V těchto situacích je důležitá shoda s týmovou taktikou – plánem.

Znemožnit otočení s míčem

Jestliže má útočící hráč míč pod kontrolou a je čelem ke své brance, obránce by mu měl „ležet“ na zádech a nedovolit mu se otočit. Útočník čelem ke své brance je menší nebezpečí. Otočit se je pro útočníka velmi složitý úkol pokud je přímo za ním obránce. Často je v takových situacích míč získán.

Nepadej

Jít na zem je ta poslední možnost.

Založ protiútok

Okamžik získání míče bývá velmi vhodný okamžik pro založení rychlého protiútoku. Soupeřova obrana není zformována, protože podporovala útok a několik hráčů bude před míčem.

Když nemůžeš získat míč, kontroluj situaci

Když obránce udělal všechny kroky k získání míče, ale přesto to nebylo možné, musí soupeře zpomalit, ovládnout a nasměrovat do méně nebezpečného prostoru.

 

Týmové presování

Jsou dvě základní filozofie: vysoko a nízko. Ta první je využívána v totálním fotbale a je označována jako agresivní, vynucující si chybu. Druhá je použitelná při protiútocích, kdy se vyčkává na chybu útočícího soupeře.

Tým, který je roztažen ( ať už do šířky či hlouby ) bude těžko presovat svého soupeře. Když soupeř získá míč, je třeba co nejrychleji zformovat obranu a vytvořit kompaktní obranný tvar. Následující poučky by měly pomoci s týmovým presováním.

Dodržet plán

Jedna ze základních věcí, kterou by měl tým mít, je domluvený způsob, jakým chtějí hrát. Asi to osloví jen minimu týmů, ale určitě by měli mít alespoň představu jak bránit. Jak hluboko ? Jaké jsou role hráčů, když soupeř získá míč ? Jak reagují jednotlivé řady ? Bez plánu jedná každý sám za sebe a taková cesta vede špatným směrem.

Bez mezer

To platí i pro brankáře. Na vyšších úrovních se zahušťuje střed. Doby zametačů postavených 10 m za obrannou řadou jsou pryč.

I útočníci brání

Doby, kde útočníci jen sklízeli slávu bez velké námahy, jsou také pryč. Útočná řada je první obrannou linií a poslední útočnou. Tým hrající se 3 útočníky může presovat hlouběji než tým se 2 útočníky.

Posuny celého týmu

Po hřišti se musí posouvat celý tým a minimalizovat tak mezery, volné prostory mezi jednotlivými řadami. Je normální, když se pravý krajní obránce objeví ve středu hřiště, když je míč u levé postraní čáry.


Zásadní okamžik, ztratili jsme míč

„Jakmile dojde ke ztrátě míče, musí tým okamžitě přepnou myšlení a začít okamžitě tvrdě pracovat na znovu získání míče. Presování by mělo začít hned po ztrátě míče. Při změně v držení míče často dochází u některých hráčů ke ztrátě koncentrace ( třeba jen chvilkové ). Fotbal, stejně jako většina ostatních her, je hra chyb a hlavní příčinnou chyb je nedostatek koncentrace.
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz