Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

41. 5 v poli neboli 6v6

„Holandská vize není systém. Je to způsob myšlení.“ Gerhard Molenaars

 

Hlavní otázka při přechodu na větší hry než 4v4 je, jak použít všechny ty další hráče. Probereme některé problémy, které s sebou přináší přidání jednoho hráče – hrajeme tedy 5v5, počítáme-li brankáře 6v6.

 

Úkoly jako základní východisko

Ve hře 4v4 jsou pokryty všechny základní úkoly. Pro postižení základních principů hry není potřeba dalších hráčů. To znamená, že další hráč bude muset duplikovat úkoly jednoho nebo více stávajících hráčů. Duplikace přináší problémy a řešení, se kterými se musí seznámit každý hráč. Jestliže pátý hráč bude hlavně útočník, bude limitovat prostor pro záložníky. Jestliže to bude obránce, může vnést nejasnosti do odpovědnosti ve středu obrany. Pokud ho použijeme jako záložníka, i to může přinést problémy. Přechodem z tvaru diamantu k formaci 2-2-1 či 2-1-2 stojí tým před problémem, kdo bude zajišťovat šířku při útočné činnosti. Také je zde reálná možnost, že hřiště není dost dlouhé pro myšlenku tří řad. Vzdálenost mezi obrannou řadou a útočnou je tak malá, že záložní pozbývá smyslu.

Nejdříve je třeba zvážit jak budeme hrát – vybrat strategii. Budeme hrát na protiútoky či totální fotbal ? Na obrázku se modrý tým rozhodl hrát defenzivně na protiútoky, zatímco fialový tým zvolil více agresivní pojetí. Fialový tým hraje s představou, že bude mít často míč pod kontrolou a bude hrát daleko od své branky. Modrý tým chce hrát opatrně a čekat na protiútok. Bude spokojený s bráněním na vlastní polovině, dovolí fialovým držet míč a bude hlavně vykrývat prostor před vlastní brankou.


Modří použijí pátého hráče do zadních řad, což umožní záložníkům posunout se více dopředu. Záložníci se mohou více soustředit na útočné úkoly. Tři útočníci jsou nutností pro totální fotbal.

 

Fialoví použili pátého hráče do útoku, což redukuje prostor záložníkům pro útočnou činnost a umožňuje koncentrovat se více na obranné činnosti. Při útočné činnosti budou záložníci zajišťovat šířku. Protože budou dosti hluboko směrem k vlastní brance, nebude to ryze útočná činnost, ale pomoc útočníkům.

V obou příkladech má pátý hráč vliv na všechny, kteří již na hřišti jsou. Úkoly tedy musí být modifikovány.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz