Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Kompenzace, strečink, regenerace

Strečink - Proč strečink

Obsah
Strečink
Úvod
Proč strečink
Metody strečinkových cvičení
Strečink v tréninkovém procesu fotbalu
-všechny strany

Proč strečink

Je to příjemné

Když se strečink cvičí správně, je to příjemné a po cvičení musíme mít dobrý pocit. Toto není jen důvod, ale též základní princip strečinku – pochopit, že cvičení se provádí tak, abychom necítili žádné nepříjemné pocity, či dokonce bolest.
V lidech je často hluboko zakořeněná víra, že cokoli je příjemné nemůže být prací, tím spíše něčím užitečným. Nevěříme v účinnost a užitečnost věcí, které jsou příjemné a nezpůsobují bolest. Známe rčení: „Co bolí, to roste !“. Tyto názory a přístupy nemají ve strečinku místo.

Prevence

Strečink představuje účinnou preventivní ochranu proti poranění opěrného i pohybového aparátu. Je to účinný prostředek ke snížení počtu zranění ve vrcholovém i výkonnostním sportu.

Ohebnost a pohyblivost

Díky těmto základním pohybovým kvalitám, které ovlivňuje, má strečink vliv na kvalitu sportovního výkonu. Zvětšená amplituda pohybu je jednoduše činitel, který má vliv na kvalitu techniky ve většině sportů. Připomeňme nápřah oštěpaře, smeč v odbíjené, délka kroku u běžce, rozštěp hokejového brankáře, technika plavce a nakonec i fotbalové finty, akrobatické kopy ….

Rozcvičení

Strečink je též způsob jak svalům signalizovat, že je za chvíli budeme používat.

Zkracování svalů

Strečink představuje mimořádně účinnou zbraň proti zkracování posturálních nebo jiných svalů i proti všem bolestem všedního dne a předčasné stařecké motorice. V této souvislosti je nutné připomenout, že strečinková cvičení zlepšují prokrvení svalů.

PsychikaLogo

Napětí svalstva je úzce spjato s naším psychickým prožíváním, psychickým stavem. Psychické napětí je často provázeno zatínáním pěstí, ztuhnutí, chvěním. Pokud se nám podaří uvolnit napětí ve svalech, může to mít blahodárný vliv i na naši psychiku. Strečink, tím že uvolňuje tonus svalstva a uvolňuje také ty postulární svaly, které byly před tím v chronickém přepětí, zároveň způsobuje psychické uvolnění.

Uvědomění si vlastního těla

Jeden z největších světových odborníků a propagátorů strečinku Bob Anderson tvrdí, že strečink rozvíjí uvědomování si vlastního těla. Naučit se naslouchat vlastnímu tělu není lehké ani zbytečné. Strečink tedy může být cestou k poznání svého těla a následně i lepším zacházením s ním.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz