Výživa
Strava - Racionální strava
Obsah |
---|
Strava |
Racionální strava |
Složky stravy a jejich význam |
Úprava potravin |
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu |
Výživa fotbalistů |
Výživa mladých sportovců |
-všechny strany |
Racionální strava
Přesto by měla mít konzumovaná strava určité parametry a respektovat jistá pravidla:
- vyvážené zastoupení jednotlivých složek stravy
- přiměřené množství stravy
- časový rozvrh
- pitný režim
- pestrost stravy
- zdravotně nezávadné potraviny
- způsob tepelné úpravy pokrmů
Vyvážená skladba stravy
Základní rozložení stravy (správný poměr jednotlivých složek stravy - cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály, voda) nejlépe charakterizuje POTRAVINOVÁ PYRAMIDA
Základnu tvoří potraviny, které by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, vrchol pyramidy tvoří potraviny, které bychom měli konzumovat ojediněle nebo vůbec.
1 + 2: obiloviny, celozrnné výrobky, brambory, těstoviny, rýže (40 % pyramidy)
3 + 4: zelenina, ovoce (35 % pyramidy)
5 + 6: mléko a mléčné výrobky maso, ryby, drůbež, vejce, luštěniny (20 % pyramidy)
7 + 8: sladkosti, živočišné tuky, sůl, alkohol (5 % pyramidy)
Strana 2 z 7