Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Výživa

Strava - Racionální strava

Obsah
Strava
Racionální strava
Složky stravy a jejich význam
Úprava potravin
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu
Výživa fotbalistů
Výživa mladých sportovců
-všechny strany

Racionální strava

Přesto by měla mít konzumovaná strava určité parametry a respektovat jistá pravidla:

  • vyvážené zastoupení jednotlivých složek stravy
  • přiměřené množství stravy
  • časový rozvrh
  • pitný režim
  • pestrost stravy
  • zdravotně nezávadné potraviny
  • způsob tepelné úpravy pokrmů

Vyvážená skladba stravy

Základní rozložení stravy (správný poměr jednotlivých složek stravy - cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály, voda) nejlépe charakterizuje POTRAVINOVÁ PYRAMIDA

 

Základnu tvoří potraviny, které by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, vrchol pyramidy tvoří potraviny, které bychom měli konzumovat ojediněle nebo vůbec.

1 + 2: obiloviny, celozrnné výrobky, brambory, těstoviny, rýže (40 % pyramidy)
3 + 4: zelenina, ovoce (35 % pyramidy)
5 + 6: mléko a mléčné výrobky maso, ryby, drůbež, vejce, luštěniny (20 % pyramidy)
7 + 8: sladkosti, živočišné tuky, sůl, alkohol (5 % pyramidy)


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz