Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Výživa

Strava - Hlavní zásady stravovacího harmonogramu

Obsah
Strava
Racionální strava
Složky stravy a jejich význam
Úprava potravin
Hlavní zásady stravovacího harmonogramu
Výživa fotbalistů
Výživa mladých sportovců
-všechny strany

Hlavní zásady stravovacího harmonogramu

Během celého dne

 

  • počet dávek během dne = minimálně 5 - 6, asi každé 2,5 - 3 hodiny
  • celkový denní příjem (100 %) - rozložení během dne
    • snídaně = 25 % - složené sacharidy (cereálie, tmavé, celozrnné pečivo, suchary, ovoce)
    • dopolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy (celozrnné pečivo, suchary, műsli, ovoce)
    • oběd = 30 % - složené sacharidy (těstoviny, rýže, brambory, tmavé, celozrnné pečivo, pizza)
    • odpolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy + bílkoviny (jogurt, pudink …)
    • večeře = 20 - 25 % - bílkoviny + zelenina (drůbež, ryby, luštěniny …)
    • 2. večeře = 5 - 10 % - bílkoviny (mléko, tvaroh, jogurt, koktejl …)

V souvislosti s pohybovými aktivitami

  • před zátěží
    • 2 - 3 hodiny před zátěží jíst poslední větší jídlo, lehce stravitelné, na bázi složených sacharidů
    • 0,5 - 1 hod před zátěží jíst banán, jablko, sušené ovoce, pomeranč, přesnídávka, müsli tyčinka, sacharidový nápoj ...
  • po zátěži
    • ihned - müsli tyčinka, banán, hypotonický (méně koncentrovaný) nápoj, sacharidový nápoj
    • za 1,5 - 2 hod po zátěži jídlo na základě složených sacharidů (polévka - vývar se zavářkou, těstoviny, rýže, brambory, pečivo ...)

 


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz