Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Manažerské okénko

1. „Jen slova nestačí. Bez práce nejsou koláče ani ve fotbale.“

Je jasné, že současný fotbal má před sebou velmi složité období, a to nejen v ČR a nejen na úrovni národního mužstva a ligových profesionálních klubů, ale i u mládeže, ve fotbalovém svazu, v masovém a výkonnostním fotbale, tedy vlastně všude. Prostě fotbal je svým způsobem na velké křižovatce a nadcházející období vývoje fotbalu doma i ve světě hodně napoví o příští budoucnosti moderního fotbalu jako nejpopulárnějšího sportu, jako společenského fenoménu a komerčního „průmyslového“ odvětví.

 

Poznámky a komentáře k minulosti, současnosti a budoucnosti fotbalu, které vám chceme přinášet v tomto manažerském okénku samozřejmě nebudou nějakým návodem či dokonce tzv. kuchařkou na úspěšné recepty, i když se takovým mini-pokusům či náznakům zřejmě občas nevyhnou. V tomto okénku půjde spíše o krátké postřehy a náměty k diskusi na aktuální témata či na různé nejasnosti, nejistoty a tzv. nepochopitelné či dokonce tajemné momenty, které ten náš milovaný fotbal a fotbalový život přinesl, přináší či bude přinášet.

 

Samozřejmě, vždy bude záležet na úhlu pohledu každého z nás – autora i čtenářů. Nicméně hlavní důraz chceme položit nejen na větší profesní manažerskou hloubku a profesionální dimenzi ve vrcholovém fotbale, ale také na větší etickou zodpovědnost a kreativitu všech špičkových trenérů, koučů a manažerů, především v našem vrcholovém českomoravském fotbale, kde je stále spousta neefektivních procesů a málo náročných kriterií k jejich hodnocení.

 

Lze však přesto předpokládat, že zvláště v dobách problémů a krize ve světové ekonomice obecně, a ve fotbale zvláště, takto pojatý rámec manažerského okénka bude vždy mít své odpůrce (např. „nového“) a zastánce (např. „starého“) pořádku, módy atd. To je přirozené, vždyť jako život sám je i fotbal plný radostí a starostí, výher a proher, které každý člověk vidí ze svého pohledu, z hlediska svých potřeb, zájmů, cílů,vizí, hodnot a kriterií. Jakási „genetická a historická“ konfliktnost je – a vždy bude - průvodním jevem fotbalového vývoje, který je navíc plný adrenalinu a emocí. Je třeba si však zachovat „selský rozum“ a nenechat si zbytečně tzv. zatemnit oči.

 

Pojetí, řešení a hodnocení všelijakých situací a vztahů, pozitivních či negativních konfliktů a rozdílných názorů, je totiž vždy otevřenou či skrytou součástí všech pojednání a diskusí o fotbale, o životě lidí, o společnosti. Tedy také součástí i těch poznámek a diskusí, které se dají označit za optimistické, pesimistické, skeptické, realistické či teoretické, různě modelové, plánované nebo také všelijak naivní, spekulativní nebo jinak úmyslně či neúmyslně provokativní – třeba jen svou formou, jindy hlavně svým obsahem či svými příčinami, důsledky a nečekanými souvislostmi a pozicemi dotčených osob, jejich lobbyistických skupin apod.

Zkrátka a jinak řečeno, v té obrovské „džungli“ nového multimediálně virtuálního světa uvnitř a vně fotbalu, či také kolem celého světa fotbalu na internetu, bude jistě žádoucí i inspirující, abychom se pro dobro fotbalu na tomto serveru pokusili aspoň zkušebně, např. 2x měsíčně, naťuknout tzv. velká i tzv. malá fotbalová témata.

Například v rámci v rámci širších tematických bloků by mohlo jít o takové tematické okruhy: Ozdravování a modernizace fotbalu u nás i ve světě, Ekonomická krize a ligový fotbal, Nutnost efektivnějšího řízení fotbalového klubu, Důraz na péči o zdraví a etiku ve fotbale, Nové přístupy v trenérsko-koučovské-manažerské práci v dospělém i mládežnickém fotbale, Novinky a inspirace ze zahraničí apod.

To jsou příklady, které lze dále členit a rozvádět, vždyť to jsou obrovsky významná, rozsáhlá a složitá témata, a byť pro praktické trenéry zvláště v menších fotbalových klubech jsou to někdy tzv. nezáživná či až příliš teoretická témata. Ovšem globální krize a také různé skandály však jasně ukazují, že bez inovace, vzdělávání a mravnosti se nelze – stejně jako bez peněz - nikde v žádné společnosti obejít, mají-li příčiny a důsledky krize napravit a pro budoucí období jim alespoň částečně předejít.

Velký tlak na úspory a racionálnější hospodaření ve fotbale se však musí týkat celé „fotbalové rodiny“, všech používaných disciplín a nejrůznějších specialistů, navíc stále více je to také otázka moderních technologií.

Naše manažerské okénko nechce, a ani nemůže!, suplovat velké zdroje znalostí, zkušeností a přínosů nejrůznějších institucí, specialistů a odborníků, které fotbal tolik potřebuje. Stejně tak autor se nechce jako nějaký „děd-vševěd“ jen veřejně předvádět čtenářům, zvláště, když sám často tzv. neví, kam dřív skočit ve své klubové manažerské praxi.

Navíc, i ve fotbale je mnoho témat či otázek, o kterých se raději tzv. mlčí. Například proto, že neexistují o nich žádné hmatatelné či jiné průkazné důkazy. Nemyslím však jen otázky na pomezí vědy a umění, ale také problém korupce nebo sklony některý lidí, kteří i ve fotbale nechtějí více mravnosti, odbornosti, vzájemného respektu apod., ale naopak si chtějí jen nadstandardně a okázale užívat jen finančních zisků a tzv. zakázaného ovoce.

Zkrátka život není ideální a tak ideální ani nemůže být ani žádné manažerské okénko, ve kterém každá, tedy i dobře míněná, informační zkratka a symbolika v krátkém textu má svá nemalá úskalí a rizika, zvláště budou-li na programu právě ty širší a hlubší souvislosti, které většinou bohužel zůstávají ve fotbalových zprávách stranou.

Čili bez rizik to nikdy a nikde nebude, a to ani třeba při psaní o tradičním pojetí trenérské, manažerské i žurnalistické práce, která je ve fotbale studována, praktikována a především popisována spíše jen z hlediska formálního průběhu tréninkového procesu a průběhu a výsledku samotného fotbalového utkání, z hlediska tzv. technického koučování (výběr hráčů do kádru týmu a jejich nominace k utkání, způsob a systém hry, taktická příprava na utkání, koučování utkání z lavičky a v šatně hráčů, řešení standardních situací v obranné a útočné hře atd.), dále samozřejmě z hlediska aktuální komunikace především hráčů a trenérů před a po utkání apod.

Je to prostě tak, velká komercializace fotbalu a bulvarizace medií bohužel hodně straní určité povrchnosti a vulgaritě fotbalu, která láká větší veřejnou a mediální pozornost než třeba méně emocionální, a tím i méně atraktivní, principy profesionality, tedy i důrazu na velkou pracovitost, skromnost, mravnost a fair-play nejen na hřišti, ale i v celém stylu a způsobu života vrcholových fotbalistů, trenérů a manažerů. Takže na řadu oblastí či aspektů kolem moderního fotbalu se v řadě medií a zpráv o fotbale vůbec nedostane nebo jen strašně málo, pozdě, zkresleně apod. Takové mediální manipulace jsou často ke škodě nás všech a zvláště ke škodě mládežnických trenérů, učitelů a rodičů mladých fotbalistů, kteří rozhodují o budoucnosti našeho fotbalu.

Nicméně právě ty různé širší, hlubší a skrytější „korektní dimenze“ fotbalu v dobách krize a problémů ukazují, že jim bude nutno věnovat daleko větší pozornost, a to ve všech aspektech, fázích, prostorách či vztazích jak ve fotbalovém svazu, ve fotbalových soutěžích, ve fotbalových klubech a týmech, tak také při organizovaném a certifikovaném vzdělávání trenérů a manažerů, při soukromém doplňujícím školení, vzdělávání či při individuálním samostudiu. Samozřejmě také ve všech oblastech fotbalové infrastruktury, financí, obchodu, marketingu a PR.

Nové přístupy budou potřebné rovněž při měření, hodnocení a srovnávání individuálních, týmových, klubových a svazových výsledků a přínosů každého jednotlivého člověka, který má rád fotbal a pro fotbal chce něco dobrého a užitečného udělat – tedy v rámci svých specifických konkrétních možností, kompetencí a podmínek, jakož i dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, i nového pozitivního předsevzetí. Jsem rád, že i naše Unie českých fotbalových trenérů k tomu svým dílem přispívá, například také vydáváním odborného časopisu „Fotbal a trénink“, v jehož redakční radě působím pod vedením dr. Mario Buzka.

Oč lehčeji se tyto „krásné a vznešené záměry“ řeknou, o to hůře se dají v konkrétní praxi realizovat, zvláště když zase brzy začnou jarní fotbalové soutěže a boj o špici tabulky a o sestup bude nabývat na dramatičnosti (asi i na určité zákeřnosti či záludnosti?) snad v každé fotbalové soutěži, a také v jejím viditelném i neviditelném zákulisí…, nebo když se bude připravovat volební valná hromada fotbalového svazu…, když se našemu národnímu mužstvu bude či nebude dařit v kvalifikaci na MS 2010…, když budeme znovu a znovu hledat, lákat, získávat, vychovávat a rozvíjet naše nové fotbalové talenty, trenéry, manažery, diváky, fanoušky, finance, sponsory, media

Každopádně ale i pro tento první obecný úvodní text do Manažerského okénka lze na závěr připomenout, že o fotbalovou krásu musíme všichni co nejlépe pečovat, protože ta krása fotbalové hry sama o sobě nepadá tzv. z nebe. Proto začněme, nejlépe teď hned a všude, používat také to známé motivační rčení – s chutí do toho půl je hotovo!, které potřebuje nejen náš vrcholový fotbal.

Ale pozor, jen slova nestačí! Opravdu stále platí, že bez práce nejsou koláče, vlastně ani nové fotbalové poznatky, zážitky či zkušenosti, natož opravdu lepší sportovní, obchodní a finanční výsledky ve fotbale, které si všichni většinou tak strašně moc přejeme. Proto, nebo právě přesto, snad můžeme i v tomto novém manažerském okénku pro začátek vyjít z onoho biblického tvrzení - na počátku bylo slovo.

Proto si také moc přejeme, aby ta slova, která budou postupně používána v tomto manažerském okénku, byla psána a čtena také s určitým normálním citem, nadhledem a pochopením pro určité lidské slabosti a nedostatky, které máme i my všichni lidé fotbaloví.

Za pochopení dobrého úmyslu vám všem předem děkuji a těším se nejen na případnou vzájemnou pozitivní komunikaci a kooperaci, ale vůbec na lepší časy ve fotbalovém i nefotbalovém světě, o které se ale každý svým - alespoň malým - dílečkem musíme zasloužit, byť řadu problémů do fotbalu přinesl vlastně import či transfer rozmanitých toxických ingrediencí z jiných oblastí a sfér lidského a společenského života.

 

U příležitosti otevření tohoto manažerského okénka Vám všem hodně zdaru, odvahy a odhodlání, elánu a tvůrčích sil z Prahy přeje
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz