Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Diagnostika, testy

Diagnostika pohybových schopností - Somatotyp

Obsah
Diagnostika pohybových schopností
Somatotyp
Lateralita
Diagnostika pohybových schopností
Diagnostika motorických dovedností
-všechny strany

Somatotyp

V překladu se jedná o tělesný typ. K hlavním somatickým faktorům patří:
  • výška a hmotnost těla
  • délkové rozměry a poměry
  • složení těla

Tělesný typ člověka získáváme na základě několika tělesných měření. Výsledky těchto měření jsou zpracovány v současné době nejčastěji metodou Heathové a Cartera. Pro zjištění somatotypu touto metodou (Heathové a Cartera) je nutné znát tyto antropometrické údaje: tělesnou výšku, hmotnost, obvod kontrahované paže, obvod lýtka, 2 kostní rozměry (epikondyly humeru a femuru) a 4 kožní řasy (kožní řasa nad tricepsem, pod lopatkou, nad trnem kyčelním a na lýtku). Tato metoda charakterizuje jedince(jeho somatotyp) pomocí 3 základních komponentů:

1. Endomorfní komponenta - vyjadřuje relativní tloušťku osoby, množství depotního tuku.
Převažují zakulacené tvary a na pohmat měkké svalstvo s přemírou tuku. Předozadní diametry a frontální diametry se sobě velikostí blíží v oblasti hlavy, krku, na celém trupu a na končetinách. Břicho vystupuje před hrudníkem. Obvod pasu je větší než obvod hrudníku. Horní končetiny vynikají nad dolními. Krátký krk. Obrysy ramen zaoblené. Velká hlava. Svalový reliéf chybí. Krátké končetiny, slabé, poměrně malé ruce a nohy. Palpací se dají zjistit slabé kosti. Trup je relativně krátký (pokud je třetí – ektomorfní komponenta nízká). Kůže je měkká. Člověk, u něhož dominuje endomorfní komponenta a ostatní dvě jsou málo vyznačeny, je označen 7-1-1 ... endomorf.

2. Mezomorfní komponenta - vyjadřuje svalově kosterní rozvoj, množství beztukové hmoty těla vzhledem k tělesné výšce.
Převládá masivní svalstvo a kostra, hranatost těla. Ostrý svalový reliéf. Frontální diametry jsou velké, sagitální jsou menší než u endomorfa. Trup je těžký, svalnatý. Končetiny svalnaté, masivní, délka je různá. Silné předloktí, zápěstí, ruka. Obvod hrudníku daleko převyšuje obvod břicha. Hrudník s rameny je široký, trup obyčejně vzpřímený, m. trapezius a deltoideus jsou mohutné a jasně se rýsují. Délka trupu a délka končetin není konstantním znakem u mezomorfa. Pánev je mohutná,paže a dolní končetiny jsou relativně stejně dlouhé. Velikost hlavy kolísá. Ramena široká, silná, klíční kosti jsou nápadné. Držení těla bývá dobré, bederní lordóza je někdy mírně zvětšena. Břišní stěna bývá pevná, nevystupuje. Hrudník je nápadný. Jedinec, u něhož dominuje mezomorfní komponenta a ostatní dvě jsou minimálně uplatněné, je označen 1-7-1 ... mezomorf.

3. Ektomorfní komponenta - vyjadřuje relativní lineralitu, stupeň podélného rozložení tělesné masy (svalové nebo tukové). Stanoví se z výško-hmotnostního indexu dotyčného jedince.
Převažují znaky křehkosti. Slabé kosti, velmi slabé svalstvo. Předozadní diametry malé. Ramena jsou skleslá. Trup je relativně krátký, končetiny relativně dlouhé, postava není vždy vysoká. Břicho bývá ploché. Bederní lordóza na rozdíl od mezomorfa je nepatrná a vysoko umístěná, hrudní kyfóza je větší. Hrudník je relativně dlouhý ve srovnání s břichem. Je plochý a úzký. Kulatá ramena jsou držena vpřed, křídlovitě odstávající lopatky jsou časté. Velmi slabá stehna a slabé paže. Prsty křehké a dlouhé. Krk bývá dlouhý, vadné držení hlavy a krku časté. Obličejová část hlavy je relativně malá ve srovnání s kraniální částí. Kůže bývá slabá a suchá. Jedinec, u něhož dominují znaky ektomorfní komponenty a další dvě komponenty jsou málo vyznačeny, je označen 1-1-7 ... ektomorf.

V normální populaci je nejvíce přechodných typů. Průměrný somatotyp je tedy 4-4-4. Nejčastěji se vyskytující somatotyp u průměrné populace mužů je 4-4-3, 3-4-4, 3-5-3, 3-4-3.

 

Z přiloženého obrázku a dle získaných výsledků měření můžete usoudit nadání testované osoby pro některý druh sportu.

Kategorie A – nadání pro silové schopnosti
Kategorie B – nejvšestrannější nadání pro sport
Kategorie C – nejhorší předpoklady pro sportovní činnost
Kategorie D – nadání pro vytrvalost a obratnost
Kategorie E – malé nadání z důvodu nízké mezomorfní oponenty

 

 

Dle bakalářské práce Ondřeje Machali „Antropometrická měření u fotbalistů“ bylo zjištěno, že v této hře neexistují žádné jasně dané limity ideální tělesné kompozice. Mezi vynikajícími fotbalisty najdeme hráče s výškou pod 170 cm i nad 190 cm. Obecně se projevuje tendence ke kratším dolním končetinám, které snižují těžiště a nahrávají větší hbitosti, akceleraci a stabilitě při pohybu s míčem. Klasičtí "míčoví kouzelníci" jsou proto často malých, krátkonohých postav (Maradona i Pelé by se vešli pod 170 cm). Vysocí hráči mají převahu v hlavičkových soubojích.


Většina fotbalistů má normální tělesný vzrůst s málo homogenními somatotypy, jež se pohybují v oblasti střední až vyšší endo-mezomorfie nebo ektomezomorfie (2/2.5-5-2/2.5). Podíl tělesného tuku u excelentně trénovaných týmů nepřesahuje 10%. U hráčů Baníku Ostrava byl zjištěn somatotyp 1.4-5.1-2.8. Zjevné jsou nicméně určité tendence pramenící z rozdělení úloh během hry. To se projevuje hlavně u brankářů, kteří jsou vysokých, robustních postav s dlouhými končetinami, vysokou mírou flexibility, mrštnosti a výbušnosti a největšími hodnotami endomorfie a mezomorfie (cca 2.5-5.5-2.0). Jako zajímavost uvádíme,že dle výše uvedené metody jsou gymnasté vedeni jako typy 1-7-2, maratónci 1-3-5, triatlonisté 1-5-3.


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz