Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Fyziologická poradna

1. Motor jako základ - Shrnutí

Obsah
1. Motor jako základ
1.část
2. část
Shrnutí
-všechny strany

Shrnutí

Dozvěděli jsme se, že v našem těle existují 3 energetické systémy – metabolismus tuku, metabolismus cukrů a na ně navazující systém ATP/CP. Zjistili jsme, že metabolismus cukrů má dvě součásti, anaerobní (nepotřebuje kyslík) a aerobní (ta kyslík vyžaduje). Víme, že metabolismus tuků potřebuje kyslík vždycky. Poprvé jsme se dotkli faktu, že tuku máme všichni na rozdávání, zatím co cukry si musíme šetřit. A teď to nejdůležitější. Zjistili jsme, že organizmus nepracuje od “ležím” po “běžím” stejně, jen pomaleji nebo rychleji, ale že existují nějaké zóny – základní vytrvalost, intenzivní vytrvalost, prahová zóna a maximální výkon a jakési prahy - aerobní a anaerobní. A že pro každou zónu je typický určitý stupeň zapojení jednotlivých metabolických strojů. Ti pozorní pak vytušili, že známe-li svojí laktátovou křivku, můžeme jednotlivé “motory” cíleně trénovat a tedy vylepšovat.
Kdo dočetl až sem a má pocit, že něčemu nerozumí, nevadí. Ke všemu se budeme v následujících článcích opakovaně a z různých úhlů vracet.
A to je pro dnešek všechno. Příště nás čeká rozvedení toho, co jsme dnes nakousli – charakteristiky paliv pro naše motory.


Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz