Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Specifika tréninku žen

6. Sportovní výkon

 

 

Sportovní výkon (viz Obrázek 1) charakterizujeme jako projev specializovaných schopností sportovce. Jeho obsahem je uvědomělá pohybová činnost zaměřená na řešení úkolů, které jsou vymezeny pravidly jednotlivých disciplín, závodů, soutěží a utkání (Lehnert, Novosad & Neuls, 2001).


Sportovní herní výkon v kopané se diferencuje na výkony jednotlivých hráčů, tzv. individuální herní výkon a výkon kolektivu, tedy týmový herní výkon. Kolektivní výkon nelze vyjádřit prostým součtem výkonů jednotlivců, ale jako novou, zcela samostatnou kvalitu, v níž individuální výkony hrají významnou roli a jsou jeho základem.

 

Herní činnosti jednotlivce jsou nacvičené komplexy pohybových úkolů. Každá herní činnost jednotlivce má technickou i taktickou stránku a jejich kvalita je ovlivněna úrovní kondiční a psychické připravenosti. Mezi útočné herní činnosti jednotlivce řadíme výběr místa, přihrávání, zpracování, vedení míče, obcházení soupeře, střelba, mezi obranné obsazování hráče s míčem a bez míče, odebírání míče a obsazování prostoru.

 

Do herního výkonu řadíme také herní kombinace, které lze definovat jako vědomou spolupráci dvou a více hráčů sladěnou v prostoru a čase, s jejíž pomocí hráči uskutečňují společný taktický úkol. Systémy hry jsou pak způsoby organizace hry družstva uplatňované v rámci a v podmínkách určitého rozestavení hráčů. Jsou charakterizovány vzájemnou dělbou činností a organizací součinnosti mezi jednotlivými hráči a řadami v průběhu utkání (Votík, 2001) .


Strukturální pochopení podstaty individuálního a týmového výkonu a jeho jednotlivých složek umožní trenérovi pozorovat, popisovat a hodnotit výkon, následně konkretizovat obsah tréninkového procesu a formulovat cíle, reálně dosažitelné jednotlivcem a celým týmem (Buzek et al., 2007).

 

 


Obrázek 1. Sportovní výkon a jeho složky z hlediska sportovní praxe – upraveno dle Grossera, 1991 (In Lehnert, Novosad & Neuls, 2001)

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz