Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Specifika tréninku žen

9. Významná role trenéra ženského fotbalu

Další díl seriálu na téma specifika ženského fotbalu Jitky Klimkové má celkem jasný název. Přečtěme si jej všichni, bez ohledu na pohlaví.

 




Předpokladem k tomu, aby jakékoliv sportovní družstvo bylo úspěšné, je pozitivní atmosféra v kolektivu a realizačním týmu. Tu vytváří trenér volbou vhodných typů hráčů a komunikace s nimi. Cílem každého trenéra je přiblížit se k maximu možností nejen hráče, ale především týmu jako celku (Palička, 2008).


Dlouhá léta se zamýšlím nad tím, zda je efektivnější, aby ženské týmy trénovaly ženy trenérky. Sice je to ve světě moderní trend, ale já se domnívám, že na pohlaví až tak nezáleží. Důležité je, aby trenéři věděli, jak se s dívkami a ženami pracuje a respektovali jejich specifika. Trenér by měl být dle šéfa vzdělávání UEFA pana Benhackera především fotbalovým odborníkem, výborným manažerem a lídrem (osobní komunikace, 5.4.2009). V těchto pojmech se skrývá spousta dovedností, ve kterých by měl být trenér ženského fotbalu zdatný.

Trenér jako fotbalový odborník

Mezi základní dovednosti fotbalového odborníka patří dovednost identifikovat talenty, formovat týmy, rozvíjet hráčky, analyzovat fotbal, vytvářet tréninkové jednotky, koučovat zápasy, objektivně hodnotit výkony, určovat další fotbalové strategie a spoustu jiných potřebných fotbalových dovedností. Tady můžeme považovat za určitou výhodu hráčskou zkušenost a hráčskou kariéru. Trenéři nebo trenérky, které mají zkušenosti s tím nejvyšším fotbalem, pak mají větší předpoklad lépe číst hru. Lépe se síťují i do hráčských situací. Nejdůležitější je schopnost transferu trenérova know-how do praxe.

Trenér jako manažer

Výborný manažer by pak měl být i výborným analyzátorem stavu a následným plánovačem. Měl by umět vytvářet vize, strategie i jednotlivé ambiciózní cíle, které by měly být vždy dle pravidla S.M.A.R.T. Tedy S-specifické, M-měřitelné, A-akceptovatelné, R-reálné a T-termínované. Pokud díky neočekávané situaci je žádoucí cíle změnit, je nutné být flexibilní. Vždy by se mělo vycházet z prostředí, ve kterém trenér pracuje. Důležitá je i jeho ctižádost a snaha jít neustále s dobou a kupředu. Nesmí mu chybět dovednost dobrého organizátora a motivátora. Schopnost motivace je důležitá. Vždyť motivaci můžeme charakterizovat jako hypotetickou sílu, která vzbuzuje činnost na dosažení stanovených cílů. Vysvětluje směr a zaměření našeho snažení. Je to motiv, pohnutka, chtění, prožitek, vedoucí k činu – akci. Své styly vedení by měl přizpůsobovat dle situace. Kontrola by neměla také chybět v náplni práce kvalitního trenéra. Důležitá je i jeho objektivita při vyhodnocování situací. A na to jsou děvčata velmi choulostivá. Stanovuje také pravidla, normy a dělá každodenní rozhodnutí. Nevidí problém jako překážku, ale spíše příležitost.

Trenér jako lídr

Trenér musí být mentálně silný. Role špičkového trenéra spočívá také v tom, že by měl být charismatickým lídrem celého týmu. Jeho filosofie by měla být jasná a silná a měla by být v duchu rozvoje dívek a ženského fotbalu po všech jeho stránkách. Této filosofii by měli věřit a podporovat ji i jeho spolupracovníci v realizačním týmu. Úspěch je týmové snažení a tým musí mít „týmového ducha“. Pomůže k tomu efektivní komunikace s hráčkami, s realizačním týmem, s funkcionáři, s rodiči, s masmédii a veřejností. Vytváříme si vztahy, které nám pomohou dosáhnout úspěchu. Trenér by měl inspirovat ostatní a ovlivňovat změnu, která může přispět ke zkvalitnění práce celého klubu. Zkrátka vůdce, který je důvěryhodný a zodpovědný vůči týmu, managementu klubu a vůči veřejnosti. Měl by být přesvědčivý a hledající nové způsoby k dosažení stanovených cílů a k vítězství.

Trenér jako zdroj pozitivní energieJitka Klimková

Trenér by měl být pozitivní, nadšený a veselý. Je to nakažlivé a ovlivní to všechny, se kterými jste v kontaktu. Vyhledejte a podporujte pozitivní zdroje energie. Pro trénování ženského fotbalu je nesmírně důležitá také emoční stabilita trenéra. Tedy schopnost tlumit vlastní emoce, schopnost autoregulace. Patří sem také tzv. emoční inteligence. Trenér není trenérem fotbalu, ale dívek a žen, které se fotbalu věnují.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz