Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Poradna

Postaršování hráčů

 

 

Dotaz:

Dobrý deň,
asi pred rokom som objavila Vašu "cool" stránku. Syn navštevuje tretí rok futbalovú prípravku. Majú "úžasného" trénera, ktorý im 3xdo týždňa pripravuje zaujímavé tréningy. Nakoniec som sa od neho dopočula, že čerpá aj z Vašej stránky. Klobúk dole, čo s tými chlapcami dokázal. Nevedeli si ani poriadne prihrať. A dnes vyhrávajú všetky zápasy a turnaje :-).


 Rada by som sa spýtala na názor odborníka, čo hovorí na posun hráčov do starších ročníkov.

 Ďakujem

 S pozdravom
   Vaša čitateľka

Odpověď:


Obecně bychom  se přikláněli k nepostaršování hráčů a respektování přístupu přiměřeném věku. Když někdo vyniká ve své věkové ategorii a je povýšen do vyšší věkové kategorie, kde je sice platný, ale jen průměrný, je to ku prospěchu jeho vývoje ? Těžko. Jeho sebevědomí trpí. Jeho individuální dovednosti nejsou rozvíjeny v takové míře jako v týmu, kde hraje "první housle" a nebojí se tvořit, kličkovat a rozhodovat zápasy.

Máme pocit, že v Česku ( na Slovensku nevíme ) již od nejmladších kategorií upřednostňujeme týmový výkon nad individuálním. Ano, fotbal je týmový sport. Ale tým je složen z individualit. A my bychom měli vychovávat hlavně ty jednotlivé osobnosti, ze kterých pak skládáme tým a ne naopak. Minimálně do 12 let je třeba upřednostňovat individuální rozvoj nad týmovým.

Pokud je někdo tak talentovaný, že vyniká i ve starší kategorii a zůstávat ve své věkové kategorii by pouze brzdilo jeho další rozvoj, proč ne. Ale! Je třeba to důkladně zvážit a jediné hledisko musí být dobro daného hráče a ne týmu či klubu. Pokud se tak řeší pouze nedostatek hráčů, je to špatně. Trenérům však někdy, při nedostatku hráčů, nic jiného nezbývá.

Samozřejmě občasné nasazení talentovanějšího hráče za vyšší věkovou kategorii, jako odměna, nemusí být na škodu. Jinak platí to, co již bylo napsáno.


Naším názorem je, že posunování hráčů do starších kategorií je velmi ošemetná záležitost a nejde říct striktně  ano, či ne.  Je to velmi individuální a museli bychom znát situaci v současném týmu a i v týmu starším.


Věříme, že jsme Vám pomohli udělat si svůj názor na věc. Nic není černobílé a neexistuje úplná pravda.

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz