Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Poradna

Strach z osobních soubojů

 

 

Dotaz:


Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na Váš názor ohledně fotbalisty ročník nar. 2000. Má strach chodit do osobních soubojů, po konzultaci s jeho rodiči jsme přišli na nápad, že by ho zapsali do boxerského kroužku. Chtěl jsem se Vás zeptat, zda je to dobrý nápad, zda by tento kroužek navíc pomohl chlapci ve vyřešení jeho problému, nebo to je spíše psychologického rázu?

Odpověď:


Mnoho dotazujících se dopouští stejné chyby a to nekonkrétním popsáním problému. Musíte si uvědomit, že my konkrétního hráče nemáme možnost vidět a tudíž jsme odkázáni pouze na Vaše informace. Prosíme tedy všechny dotazující se, aby v budoucnu svůj popis problému co nejvíce rozvedli.


Strach z osobních soubojů může pramenit z několika příčin. Domníváme se, že Vámi popisovaný problém zřejmě ovlivňuje hráčův strach z osobního kontaktu s protihráčem, respektive ze zranění, bolesti po srážce, pádu, či podobně.
Musíme si nejprve uvědomit, že se jedná o hráče devíti až desetiletého a tudíž je nutno postupovat velmi opatrně.
Nejprve si dovolíme poznamenat, že žádný z nás by nedoporučoval strach z osobních soubojů řešit metodou zaplavení, tzn. že člověk je ihned uveden do situace, které se nejvíce bojí. Tato metoda má zcela nepochybně své účinky, ale u tak mladého jedince by mohla a nejspíše měla účinky zcela opačné . Zajímalo by nás také, co na zápis do boxerského kroužku říká samotný hráč. Nepochybně může v první chvíli mít vidinu nějakého boxerského vzoru, ale pokud byste ho přivedli na trénink, zřejmě by došlo opět ke strachu.

Bylo by vhodné si osvětlit, co vlastně strach je. Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí. Doprovázený neurovegetativními projevy, zpravidla zblednutí, chvění, zrychlené dýchání, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, někdy husí kůže. Jde o normální reakci na skutečné nebezpečí nebo ohrožení, která má jedince připravit na útěk, únik nebo obranu. Strach motivuje k vyhnutí se nebezpečí nebo k útěku před ním. (zdroj Wikipedie)

Jelikož se zřejmě jedná o strach z bolesti je nutné si připomenout, že téma bolesti je studováno detailně zejména na úrovni neuroanatomické, neurofyziologické,rehabilitační apod. Mnohem méně pozornosti se ale věnuje úrovni psychologické.
Bylo by vhodné se informovat např. ve škole, jak se tento hráč chová v hodinách tělesné výchovy, zda má stejné reakce.
Obecně bychom doporučili spojit se se sportovním psychologem, ale musíme Vás upozornit, že specializovaných psychologů na sport je málo a ještě méně je psychologů ( kvalitních) dětských.


Domníváme se také, že Vámi popisovaný problém může s postupem věku vymizet zcela přirozeně, nebo na základě vhodně volených cvičení a průpravných her, ve kterých navodíte ty správné soubojové situace (např. úpolová cvičení) . Samozřejmostí je dobrý koučink, ale to se opět vracíme k psychologii.
Nezbývá než doufat, že obsah výuky na licencích se bude ve větší míře věnovat psychologii a té dětské zvlášť, neboť trenér u hráčů předškolního a ranného školního věku by měl být schopen velmi citlivě volit metody, se kterými pracuje.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz