Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Náměty, postřehy, komentáře

Kapacita plic - náš problém.

Když se dívám na naše fotbalisty v evropských soutěžích pak mám pocit, že se musí šetřit, protože nemají dostatečnou kapacitu plic, jinak by nestačili s dechem. Tedy si myslím, že toto je věc, které je třeba věnovat pozornost.

 


Je známo, že největší aerobní výkon VO2max mají běžci na lyžích. Je to proto, že oni ze všech sportovců zaměstnávají rovnoměrně největší počet svalů čímž plíce i srdce nutí k maximálnímu výkonu. Dálkoví běžci jsou druzí, plavci přetěžují paže, ale nedostatečně zatěžují stehenní svaly.


Tedy si myslím, že nejlepší trénink na zvýšení aerobní výkonnosti je běh nebo chůze do kopce s holemi / nordic walking/.

Když totiž všestranný nebo málo trénovaný sportovec zapojí do svého výkonu i paže, okamžitě dochází ke zvýšení anaerobního prahu o 6-12 tepů/min. Může tedy trénovat při vyšších tepech, aniž by docházelo k přetěžování organismu. Anaerobní práh (ANP) je hranice, kdy intenzivní vytrvalostní trénink začíná být neefektivní a trénink většinou také začíná bolet.

Tento posun ANP lze ověřit tak, že stejný sportovec udělá laktátový test napřed na cyklistickém trenažeru a potom na běžeckém. Při běhu člověk také zaměstnává paže, ale s holemi je to lepší.

Vznik laktátů ve svalech není totiž rovnoměrný. Přetížené svaly produkují obrovské množství, zatímco mírně zatížené svaly laktát naopak odbourávají. Když tedy odlehčíme přetížené svaly a zapojíme dostatečně nevyužívané, dýcháme jak parní lokomotiva, srdce zvýší tepy, ale nic nás nebolí, nepřekročili jsme ANP.

 

Zdraví Pavel Dudr

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
pav11  - K tomu dodám |20-01-2010 11:48:04
L. Armstrong, sedminásobný vítěz Tour de France, měl mimořádně vysoký
aerobní výkon, VO2max = 84 ml/kg.min, který ovšem získal tím, že
začínal jako triatlonista, což je běh, plavání a cyklistika. Tedy opět
zapojení paží.
V knize Cesta k vítězství uvádí na str. 76 spolu se
svým trenérem v kap. Zvýšení VO2max: " vysoká tepová frekvence
naučí vaše tělo přivést více kyslíku do svalů."
K tomu jen dodám:
ovšem bez přetěžování organismu, protože to chce alespoň 30 minut a
pravidelně. PD

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz