Dívčí kopaná

April Heindrichs již nedělá jen fotbal.

Stala se mistryní světa jako hráčka i jako trenérka. Jejích zkušeností využívají v USA nejen fotbalisti. Čím se teď tato živoucí legenda světového ženského fotbalu zabývá? Proč je na rozdíl od mužského amerického fotbalu ten ženský tak úspěšný ? To všechno se dozvíte v našem exkluzivním rozhovoru.

 

Mohla by jste nám přiblížit, čím se v současné době zabýváte?
V současnosti pracuji pro Olympijskou komisy Spojených států ve výboru pro výkonnostní týmové sporty. Spolupracuji s psychology, fyzioterapeuty, kondičními trenéry a specialisty pro výživu a také se samotnými trenéry týmů a podílím se na plánování tréninků. Rovněž pracuji pro FIFA na pozici instruktor a podílím se na vzdělávání Amerických fotbalových trenérů.

Čemu přesně se v komisy věnujete?
V této komisy mám na starosti fotbal, volejbal, basketbal, vodní pólo, baseball, softball a ledního hokeje, kde pracuji na celkových a obecných principech trénování.Olympijský výbor každému týmu přidělí určitý obnos financí a mým úkolem je sledovat využívání těchto peněz.Tréninky se plánují až na 4 roky dopředu a na tomto spolupracuji s celou naší ženskou a mužskou reprezentací, což mi zabírá většinu času.

Proč je v USA takový rozdíl ve výkonnosti mezi mužským a ženským fotbalem?

Tohle je komplikovaná otázka.Většina Evropanů nerozumí Americe a jejímu stylu, ale pokusím se Vám to přiblížit. Muži v Americe začali hrát fotbal až 100let po Evropanech, takže v tomto směru jsme trochu pozadu, i když tomu věnujeme spoustu času, energie i peněz.Také je důležité si uvědomit, že v mužské kategorii je zde na výběr z dalších čtyřech sportů,ve kterých si můžete vydělat daleko více peněz než ve fotbale. Muži jsou od dětství obklopeni hokejem, baseballem, basketbalem, americkým fotbalem, tenisem a ve všech těchto sportech si jako muž můžete vydělat miliony dolarů.Tady se na rozdíl od Evropy fotbal posledních 100 letech v televizi vysílal velice zřídka a tudíž populaci tolik nelákal jako předešlé sporty.V poslední době se vše pomalu začíná měnit .Chlapci se začínají věnovat fotbalu již v útlém věku, cca.od 5ti let a mají možnost postupu až do národní reprezentace.V současnosti v USA máme 5-6miliony chlapců do 18ti let hrajících fotbal. Postupně na nich začínáme praktikovat systém, jak z nich vytvořit profesionální fotbalisty a najít uplatnění v naší profesionální lize.To vše uskutečňujeme v průběhu posledních 14ti let. Naše profesionální liga je stará pouhých 13let, takže je zcela pochopitelné, že vůči Evropě v mužském fotbalu ztrácíme i když máme bohatou členskou základnu. Bohužel jak jsem uvedla ti nejlepší sportovci se stále více snaží uplatnit v americkém fotbalu, baseballu, košíkové atd. Fotbal je až na 6tém místě v jejich výběru. Např.u Vás je pro ty nejlepší první volba fotbal nebo hokej a až pak následují zbylé sporty. I přes výše zmíněné problémy dochází ve fotbale ke změnám, což se již projevilo na tom, že náš národní tým porazil tým Španělska a tento rok jsme se umístili v první světové desítce, čímž máme zajištěnou účast na dalším MS. Myslím, že jsme se od r.1994 účastnily každého MS. Co je pro nás důležité, je to, že i díky těmto úspěchům do mužského fotbalu začínají na jeho rozvoj přitékat finance a jak dobře víte ,kde jsou peníze, tam je i hráčská kvalita.

A co ženský fotbal?
Ženský fotbal je zde o ničem jiném. I když pro muže i ženy se používají stejné metody a pro oboje máme takřka identický rozpočet. Historicky je to dáno tak, že v Evropě a USA začal ženský fotbal přibližně ve stejnou dobu, cca.před 30ti lety, takže jste nám nestačili utéct jako u mužů. Zároveň od té doby je u nás i společensky akceptovatelný, což ale platí i pro ostatní ženské týmové sporty. Všechny tyto ženské sporty profitovali z tzv.zákona č.9,titulu 9(přijatý v r.1972 a říká, že všechny dívky a ženy mají stejné právo soupeřit, učit se, hrát a navštěvovat školy stejně jako muži.) Co to znamenalo v praxi? Všechny ženy na základních, středních školách a universitách mají stejné právo jako muži dělat stejný sport. To přineslo do škol další peníze, které se využily na jeho výuku. Ženy sice tyto výhody papírově získaly, ale ve skutečnosti trvalo další 15 let než se začal 100% uplatňovat. Od té doby jsou podmínky pro ženy velice vyrovnané. Navštívíte-li jakoukoli universitu v USA, na 100% v ní najdete jak mužský, tak ženský fotbalový tým. Např. má-li mužský tým k dispozici stadion, ten samý stadion má k dispozici i tým žen.To samé platí i o financích. Jestliže mužský tým má rozpočet 500.000 USD, tak ten samí obnos obdrží i ženský tým. Amerika má hodně uznání pro fotbalistky a celkově pro ženy jako sportovkyně. Tím pádem naše ženy, matky i otcové chtějí aby jejich dcery sportovali. Vědí o jeho prospěšnosti (vzhled,fyzická kondice) i prospěšnosti na dětské sebevědomí..V současné době, nevím to zcela přesně, máme v USA 10-14mil. dětí, kteří hrají fotbal a zhruba 50% z nich jsou dívky, takže jak vidíte v současnosti máme silnou mužskou i ženskou základnu. Předpovídáme, že cca.za 20let všichni začnou hrát fotbal již od 5ti let. To je asi zhruba na vysvětlenou, proč naši muži stále malinko zaostávají za zbytkem světa, kdežto ženy jsou ve světě již velice uznávané.
V globálu je ten největší rozdíl mezi ženským a mužským fotbalem ten, že chlapci, i když jsou velice dobří s koncem studia kolem 15-17 zároveň končí s fotbalem a snaží se profesionálně uchytit někde jinde, kdežto děvčata stále zůstávají ve státech.

Přibližte nám Váš systém, formu objevování a zdokonalování hráčů?

Máme dívky, které hrají fotbal již od 5ti let po celých státech. Hrají 3:3 dvakrát týdně a na tom začínáme stavět. To znamená, že když jim je 6-7 let mají 3 dny zátěže v týdnu se specifickým zaměřením, snažíme se tak u nich vzbudit lásku k tomuto sportu.Okolo deseti let se začíná hrát organizovaně v klubech. Aby jste uspěli v klubu, musíte absolvovat přijímací talentové zkoušky daného klubu. V 8 letech hrají na menším hřišti 7:7. V 11-12 letech začínají hrát 11:11 a opět se podrobují klubovým testům. Takže souhrnem, do cca.13ti let hrají v klubech a následně pak za středoškolské týmy. Pak následuje Olympijský zdokonalovací program-ze kterého jsou ti nejlepší vybírání do státního týmu, regionálního týmu a národního týmu USA. Dále máme náš universitní fotbalový systém a ženskou profesionální ligu.

Jak funguje systém výběrů talentů?

Jak jsem již uvedla, v klubech je nutné projít talentovými zkouškami. Dále pak, pokud jste nejlepší hráčka v klubu či škole např.ve státě New York, jste vybrána do regionálního týmu (u nás máme 4 regiony) a ty nejlepší pak následně do národního týmu USA. Není neobvyklé ,že 16ti letá dívka hraje za klub, školu, stát, region a možná i za nároďák. Máme týmy do 14,15,16,17,19,20 a 23 let na následujících reprezentačních úrovních:státní, regionální, národní. Výběrové kempy se konají 6x-12x ročně. Z toho vyplývá, že máme až 16 národních týmu, které mají společné tréninky 50-60 dní v roce.

Jak jsou hráčky ohodnoceny finančně?

Jakmile se jednou hráč dostane do národního mužstva,Americká fotbalová federace mu platí všechny náklady. Dále ty nejlepší z národních výběrů mají šanci jít studovat na universitu a hrát fotbal za jejich universitní tým. Ve spojených státech máme 900 universitních ženských týmů. Přibližně 330 jich máme v 1.divizi, kde je stipendijní program a je zde možnost dostávat za hraní peníze. Např. já jsem před 25 lety navštěvovala universitu v Severní Karolíně a během prvního roku jsem musela za studia platit, další roky mne jako velký talent platil trenér, takže za čtyři roky studia jsem platila pouze za jeden.V současné době mají talentovaní hráči zdarma všechny čtyři roky. Hodně se zde uplatňuje skauting, kdy trenéři se snaží na svoji školu získat ty nejlepší.

Co Vaše liga?
Naše liga byla založena před 9ti lety, po třech letech byla však pro nedostatek financí zrušena a nyní se po šesti letech opět vrátila na scénu. Prvotní liga fungovala v letech 2001-2003 (the women united soccer association) a teď od r.2009 máme WPS (women professional soccer) a doufáme, že již na stálo i proto, že se do těchto týmů snažíme přilákat ty nejlepší světové hráčky. Díky tomuto zázemí pak vyrůstají naše respektované fotbalistky. Toto je velice podobné s mužských fotbalem.
.
Můžete nám přiblížit systém Vašich soutěží?
V každém státě v USA hrají družstva svoji vlastní ligu. Hrají zápasy na jaře a na podzim. Podzim je pro každý klub ta důležitější část, protože vyjma zápasů se zúčastňují i turnajů a šampionátů . Je to velice rozdílné od toho, co máte v Evropě. My hraje v rozmezí srpen-listopad klubové zápasy a na podzim pak hrají klubový šampionát (rozdílné stát od státu) .Pak následuje zimní pauza, která je prokládána halovými turnaji. Ti bohatší kluby někdy cestují na zápasy na Floridě, v Kalifornii nebo Arizoně. Na jaře začíná klubový šampionát, kde vítěz státu postupuje do regionální ligy a vítězové se pak zúčastní národního finále, které se hraje formou turnaje. Ty nejlepší kluby ze státu se snaží co nejvíce cestovat, protože na těchto turnajích se hráči z jednotlivých klubů mohou snadněji dostat do hledáčku universitních trenérů a mají možnost získat stipendium, což se týká samozřejmě starších ročníků, ale systém je nastaven stejně pro všechny kategorie.

Kolikrát týdně trénujete a kolik máte v týdnu zápasů?

Na podzim hrajeme 2x týdně a na jaře jsou turnaje. Díky počasí se však může stát, že za týden máme více zápasů,než tréninků. Myslím, že tento poměr není příliš šťastný. Když jsem hrávala já, měly jsme týdně 4 tréninky a jeden zápas. Myslím si,že v dnešní době se musíme vrátit více k trénování. Americký fotbalový svaz se tento stav pokouší regulovat ustanovením nových pravidel o tom, kolik zápasů může tým odehrát. Je to,to samé jako např. v baseballu. Máme mladé nadějné hráče,kteří sehrají za rok více zápasů než je pro ně dobré. Dejme tomu nadhazovač díky velké zápasové zátěži má v 16ti letech takové problémy s rukama, že již nebude nikdy schopen hrát profesionálně. Na základě těchto obav se svaz snaží kontrolovat herní a tréninkové zatížení hráčů.

Bavíme se o dívkách nebo toto platí i pro chlapce?

Platí to pro oboje. Svaz se toto snaží prosadit a kontrolovat v našich 80ti nejlepších chlapeckých fotbalových družstvech. Bohužel klubů je u nás tolik, že je nemožné to vše zkontrolovat. My se snažíme tyto pravidla prosadit i mezi ženské týmy.

V kolika letech oddělujete dívky od chlapců?
To je dobrá otázka. Velice se mi líbí u Vás, že nabádáte dívky, aby hráli s chlapci v jednom týmu. My nemáme, žádná pravidla , která by říkala, že dívky s chlapci hrát nesmí, ale u nás je dívek tolik, že prostě hrají dívky odděleně. Jak víte, na malých městech a na vesnicích je takřka nemožné založit dívčí tým a hra s chlapci jim jenom pomůže.Výhoda malých států je to, že si mohou de facto přizpůsobovat podmínky dle aktuální situace a experimentovat s vývojem fotbalu, kdežto u nás se mezi jednotlivými státy neustále bojuje o výhru, o moc atd. Já si myslím, že pokud dívky budou i u Vás mít od mala oddělené týmy, tak jim to příliš neprospěje.

 

Děkujeme za rozhovor

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz