Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


O nefyziologických silách

11. Sportovní výkon = stres?

"Dřív jsem se během zápasu stresoval hloupostmi. Pořád jsem si říkal:" Dáme vůbec gól? A kdo ho dá? Hlavně, aby někdo nevyfasoval červenou. A podobné blbosti. Dělalo mi to nepořádek v hlavě ..... " Petr Čech

 

 
    

Jedním z nejfrekventovanějších slov konce 20. století se stalo slovo stres, stresové hormony, stresové faktory. Z hlediska fyziologie jde o termín, který označuje celkovou neurohormonální odpověď organismu na mimořádně silný podnět, takzvaný stresor. Změny jsou zahájeny „poplachovou reakcí“, která aktivizuje hypotalamus, hypofýzu a nadledvinky. Stres se projevuje zvýšenou produkcí ACTH - adrenokortikotropního hormonu. Zvyšuje se krevní oběh, tlak - mobilizují se zdroje energie a to nejen mastné kyseliny a glukosa, mění se to, co nazývám „magnetismus těla“.

 

J. Novák tento stav komentuje: „ Automaticky, když přijde takovej ten vypjatej stav tak celé tělo začne být nervóznější, člověk začne rychleji dýchat… a není to tím, že nemá natrénováno, ale je to tím jak je hráč psychicky spjatý s tou danou situací s tím stavem na dvorci“.


Stres nás ale může i „nastartovat“ - někteří  jedinci jsou schopni mimořádného výkonu právě pod vlivem stresových faktorů – určitého nutného akčního vzrušení. Podrobněji se k tomu vrátím v dalších kapitolách .

Všeobecně však dlouhodobý stres vede k vyčerpání organismu, a proto psychologové hledají způsob, jak vlivy stresorů eliminovat a zvýšit odolnost našeho organismu vůči těmto podnětům.

Stres nevyvolává jen tlak událostí, v nichž se právě ocitáme, ale hlavně myšlenky , které danou situaci „hodnotí“, nezpracované emoce, city a pocity, které si hromadíme ve svém nitru.


U některých sportovců vede negativní stresové zatížení naprosto evidentně k zhoršení sportovního výkonu, především ke kolísání výkonnosti, někdy až ke sportovní krizi, k snížení imunity, k větší náchylnosti ke zraněním.

Marian Jelínek
Je nutné si uvědomit,že zvládnutí „alchymie stresu“ nespočívá ve změně kvantity tréninku nebo techniky samotných pohybů – ale především ve změně myšlení. Stres se nikdy neobjevuje ve stavech harmonie těla a mysli. Jak ale takového stavu dosáhnout? A je to vůbec možné?  Ve vrcholovém sportu? Pod tlakem medií a finančních mecenášů?......

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
brano kriska  - velka neznama |02-02-2011 09:39:22
vo fotbale je to o to tazsie ,ze sa jedna o kolektivnu disciplinu.samozrejme ma
to svoje vyhody ,ale osobne si myslim ze tych nevyhod je tu viacej.osobne som na
mentalnom treningu viacej ako dva roky a poviem vam ,ze cim idem viacej do hlbky
,tak tym viacej zistujem ako sa tato zlozka sportovej pripravy zanedbava

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz