Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


O nefyziologických silách

21. Umět si prožít úspěch „na plno“

"V životě je třeba se zaměřit na dvě věci: za prvé, dostat to, co chcete a za druhé z toho mít radost. Ta druhá věc se podaří jen těm nejmoudřejším." L.P.Smith

 

 



Všichni vrcholoví sportovci měli v životě menší či větší úspěch. Nezáleží ani tak na tom, jak byl velký, ale na zkušenostech a doprovodných pocitech při jeho dosažení.


Jaké jsou nejpříjemnější události, zážitky našeho života? Kdy nám je doopravdy krásně? Kdy jsme „opilí vlastními endorfíny“, plní euforie? Kdy nechodíme, nekráčíme - ale přímo se vznášíme, létáme? Například ve stavech, které v nás vyvolávají důležitá vítězství…


Jaký to byl pocit, když jsme vyhráli téměř ztracený zápas, když jsme poprvé zvítězili sami nad sebou? Když se nám něco podařilo... když jsme stáli na stupních vítězů? Jaký to byl pocit, když mi dávali medaili? Když hráli naši hymnu? Když šla vlajka na stožár?


Michal PalinekProžití a „vychutnání“ si úspěchu, toho krásného pocitu, když se něco výjímečného podaří, nemá pouze euforický efekt daného okamžiku. Pro jedince je to velmi důležité i do budoucna. Michal Palinek říká :“Euforický stav z vítězství mě tak silně motivuje, že mě neustále žene si ho zopakovat …“. Proto chci, aby si hráč ty krásné okamžiky vryl silně do paměti a v určitých chvílích byl schopen si je vybavit, přehrát, nebo-li aktivovat tytéž pocity v minulosti do přítomnosti. Je to určitá hnací síla, která nám navíc pomáhá překonávat větší či menší překážky ať už v přípravě na daný výkon  či během výkonu samotného. P. Bříza to komentuje: „Nikdy jsem si nechtěl zvykat na porážky, akceptovat je. Vždy jsem si vážil krásného pocitu z vítězství, hýčkal jsem si ho! Chtěl jsem ho zažívat znovu a znovu …… Tužba byla hrozně silná.“ Jakmile probudíme tyto vítězné pocity z minulosti, snáze se soustředíme a koncentrujeme na to, co chceme dosáhnout v přítomnosti. Tím podpoříme a posílíme budování a Marian Jelínekupevňování vítězného pocitu u našich svěřenců!

 

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz