Dívčí kopaná

Setkání s Dagmar Damkovou

Mezinárodně uznávaná špičková rozhodčí, která řídila finálový zápas olympijského turnaje v Pekingu i finále posledního ME ve Finsku, se snaží přispět svými zkušenostmi k rozvoji českého ženského fotbalu. Ve funkci předsedy Komise fotbalu žen ČMFS hledá Dagmar Damková cesty, jak povznést náš ženský fotbal. Rozhodně nejde o nějaké přešlapování na místě. Problémy dokáže rozkrýt, jednoduše pojmenovat a řešit.

 


 

Kde je zakopaný pes ?


Trénink v ženském fotbale, to je velmi rozsáhlá problematika. Od té doby, co působím ve funkci předsedy, jdeme krůček po krůčku. Jeden ze stěžejních problémů na které jsme v této oblasti narazili, je trénovanost. Je to katastrofa, strašný ! Holky nemají fyzičku, kondici, myslím, že slovo posilovna vůbec neznají. Vzhledem k tomu,že lítám po světě a účastním se olympiády, ME, MS, mohu porovnávat. Jsem v kontaktu s hráčkami ze světa a má tedy přehled o tom, jak ony trénují. U nich je normální trénovat 5x-6x týdně a z toho je to třeba i 3x dvou fázově. U nás ? Sparta a Slávie chodí možná 4x v týdnu, ale ostatní mančafty, když jdou 3x tak je to hodně.

Nedávno byl seminář rozhodčích žen, kde jsem hlavně prezentovala změny, které nastanou ve fotbale a promítali jsme též sestříhané video, kde jsem pískala zápas o poslední kvalifikační místo na ME v 9/2008, zápas Francie vs. Island. Když vidíte, jak ty hráčky kopnou do míče nebo pak finále Anglie x Německo, to jsou nádherné kopy. Kdežto u nás, jestli ukopnou 10m, tak je to hodně. Je to fakt strašný. Je to můj laický názor, jelikož já nejsem trenér a ani se za něj nepovažuji a asi jím nikdy nebudu, ale prostě nemají sílu v nohou a o fyzičce vůbec nemluvím. První co naše komise udělala bylo rozhodnutí, že zjistíme jak na to jsme, protože naše reprezentace, když hrála s Belgií 26.11.09, tak vůbec nestíhala a to v nás evokovalo myšlenku proč? Reprezentantky A a U19 podstoupily tedy testy. Áčko na FTVS klasické zátěžové testy na začátku přípravy a teď je čekají opakované. Momentálně nemohu říct, jak výsledky dopadly, ale slyšela jsem, že některé holky tam kolabovaly. U19 neměla zátěžák, ale absolvovaly test pod vedením bývalého atleta p.Raina, který se také věnoval holkám na Spartě. Nyní trénuje dorostence na Bohemce a má přehled o tom, co z atletického hlediska je třeba. Je tam 3x200m s 5min pauzou mezi úseky, pak je tam skok z místa do dálky , 30m letmo, 2000m. Testů se zúčastnilo 12 nebo 13 hráček a z toho se 4 pozvracely. Z těchto výsledků si můžete udělat představu o našem ženském fotbale. Já jsem teď mluvila o ženském fotbale, ale myslím si ,že je to obrázek i mužského fotbalu. Když chodím trénovat na Štruncák a vidím jak trénují ligoví fotbalisti, tak si myslím, že trénuji daleko víc než oni. Nabídka na provedení těchto testů, pokud trenéři projeví skutečný zájem, platí pro všechny ženské týmy zdarma.

Ale naše komise má i nemá páku na kluby, to je takové ošemetné téma. Udělali jsme první krok a to, že 9.12.09 se sešli trenéři ligových týmů, reprezentační trenéři plus technický ředitel svazu Dušan Fitzel, který má na starosti reprezentační úsek neprofesionálního fotbalu a p. Jan Rain, který nabídl, že otestuje všechny mančafty v lize, jelikož naše komise chce vědět, jak na tom jednotlivé kluby jsou. Chceme s nimi pracovat, podporovat je, ale potřebujeme nějaké podklady a výsledky. K dnešnímu dni testy absolvovaly pouze Pardubice a p. Rainem jim bylo doporučeno, aby tuto zájmovou činnost raději přestaly provádět. Z celého týmu s dobrým výsledkem prošly pouze dvě hráčky. Dalším týmem, který se měl testům podrobit byl Hradec Králové, ale vzhledem k tomu, že trenér se z pracovních důvodů nemohl testů zúčastnit, tak to hráčky bojkotovaly. V brzké době je čeká repete.

Naše komise tedy týmům poskytneme takový to servis, že jim necháme odborně kondičně zmapovat tým, všechny náklady jsou hrazeny prostřednictvím naší komise a oni toho nevyužijí ! Otázka je proboha proč? Stále si stěžují, že něco, něco a něco a když jim člověk dá možnost tak nic! Proto jsme se na komisy rozhodli, že každý tým si vybere jeden termín, kdy testy zrealizuje, ostatní trenéři tam taky přijedou a udělá se s tím zároveň takový malý seminář. Čas si musí najít sami a my jim proplatíme cesťák. Pokud to chtějí dělat, tak si čas najít musí. Zároveň bychom tam chtěli dostat i Dušana Fitzela a repre trenéry, aby se mezi sebou pobavili a vyměnili nové poznatky. Počítáme s tím, že tyto schůzky by se dělaly tak jednou za dva měsíce. No, ale jak říkám, této naší nabídky využily doposud pouze dva kluby.

Jestliže říkáte, že momentální hlavní problém je v kondici, pak jsou tyto testy správným krokem. Neuvažujete o tom, že pokud by kluby těmito testy neprošly, pozastavily byste jim nebo zkrátily nějaké dotace?
Jejich financování je řešeno v rámci klubů,oni od nás nic nedostávají a tudíž nám takový pomyslný bič chybí.

Říkala jste, že jinde daleko více trénují a u nás je to spíše takový hobby fotbal. Jak to vypadá jinde ve světě? Je to také provozováno na amatérské úrovni(u nás je jen pár hráček, které dostávají plat - jsou profesionálkami) ?
Je to tak, srovnávat se třeba s Německem nebo se Švédskem to nejde, ty jsou někde jinde. Ale já stále srovnávám s Holandskem. Před pěti lety byly na stejné úrovni a najednou vylítli a dostali se až do semifinále ME. My jsme se tam ani nedostaly. Oni na tom byly stejně jako my, i hráčky byly vesměs studentky jako u nás. I naše studentky přece mají dostatek času na trénink, ale oni toho nevyužívají. Dále je to taky o tom samotném klubu.V dalším období si chci sednou se šéfy klubů a probrat to. U nás je to tak, že trenéři chodí normálně do práce a odpoledne se věnují trénování.V Holandsku je to tak, že trenéři jsou zaměstnáni přímo v klubu nebo alespoň pro klub pracují a tudíž jsou tomu blíž a nemusí se zaobírat jinými pracovními starostmi. Proč by to tak nemohlo jít alespoň u ženských týmů, které mají mužské ligové týmy, když to samé již funguje pro mládež. Jelikož jsem z Plzně, tak teď samozřejmě narážím na Plzeň. Trenérů je tam spousta, tak proč jeden jediný by nemohl pracovat pro ženy. Bylo by to dobré už jenom z hlediska psychiky, když ví, že ten trenér se fotbalu věnuje naplno, než když přijde na trénink rozhozený ze zaměstnání a začne říkat, že na to nemá pořádně čas, že to dělá pouze ve svém volnu na úkor všeho ostatního, to těm holkám moc chutí do trénování nedá. Samozřejmě je mi nejblíže Plzeň, bydlím tady, hrávala jsem tady a když nyní slyším v jakém je to rozkladu, tak je mi na nic. Když slyším, že úspěšnost docházky je okolo 20%, to už pak se nedá říkat, že mužstvo trénuje. Když si vezmete, že v juniorce a A týmu by mělo být dohromady asi tak 25 hráček a z tohoto počtu jich na trénink přijde tak 8, tak to značí, že je něco špatně a my musíme přijít na to co. Takže chodíme a pátráme po příčinách na obou stranách fronty. První malým krůčkem je pořádání již zmíněných seminářů. Teď v červnu se bude konat 3 denní seminář, který je od FIFA a zúčastní se jej i April Heindrichs. Tento seminář se konal již loni na Slovácku, kterého se zúčastnilo asi 10 trenérů a 4 byly ze Slovácka! Kde byli proboha ostatní? Když jsme pak měli seminář v listopadu, tak jsem se všech ptala, jaký termín by se jim hodil,všichni se shodli na konec června, tak jsem zvědava, jaká bude účast. Mrzí mě to. Nabízíme nějaké možnosti, jak se něco dozvědět, odborně otestovat tým a kluby resp.trenéři toho nevyužívají.

Takže podle Vás je prvotní problém fyzická kondice, co technika a taktika?
Jsou u všeho pozdě, takže k míči se ani pomalu nedostanou, jak pak můžeme mluvit o práci s míčem ? Když už jej mají, tak do něj nedokážou pořádně kopnout. Všechno souvisí se vším. Já jsem ráda, že tady v Plzni u žákyň pracuje Karel Rada. Takovýto zkušený fotbalista má těm holkám co nabídnout a co dát. Jak se říká starého psa novým kouskům nenaučíš, tak je super,že své zkušenosti může předat malým holkám právě on.
Já říkám v první řadě fyzička, pospojovat to s míčem a následně to můžeme někam posunout. To jsou nejzákladnější věci. Další věc kterou jsme udělali a co tu nikdy nebylo (převzali jsme to z ciziny)je, že jednou za 14 dní mají společný trénink výběry reprezentace A a U19. Měl by to být širší výběr, kam by měly šanci nakouknout i hráčky, které se prozatím nevejdou při kvalifikaci nebo přáteláku ani na lavičku. Měl by to být pro holky takový motivační prvek, že mají šanci se zúčastnit tréninku s tím top, co je u nás momentálně k dispozici a získané poznatky přenést zpět do klubů.

Zase ty peníze …


Doposud jsme se bavili o sportovní stránce, obraťme trochu pozornost k finanční otázce?
Sponzoři se do tohoto sportu neženou. Problém číslo jedna je, že se reprezentace neprobojovala na žádný významný turnaj a tudíž nepřitekly žádné peníze a musíme vyjít s tím co zbylo. Druhý problém je výsledek hospodaření svazu po proběhlém auditu, což je velice negativní reklama pro celý fotbal a určitě se to promítne do přílivu peněz od sponzorů. Postupně se s výhledem do budoucna snažím nějaké sponzory oslovit, ale již s přihlédnutím k reorganizaci soutěží od ročníku 2011/12. Zpátky k financím, ty prostě nejsou. My si uždibujeme z rozpočtu pro celý fotbal, což dělá asi 1 milion. Z toho musíte zaplatit sekretáře, pak komisy rozhodčích, disciplinárku, STK, komisy mládeže, vše pro ženský fotbal, cesťáky a je to v čudu. Není to o tom, že klubům můžeme dávat peníze. I kdybych je měla, tak jsem se zařekla, že peníze nikomu nedám. Kam peníze zmizí se špatně kontroluje. Pokud by někdo potřeboval materiální pomoc, tak jsem ochotna se o tom bavit. Prostě peníze ode mne nikdo neuvidí. Třeba teď jsem objednávala pro reprezentaci sadu dresů vyloženě ženského střihu, protože holky dostávali třeba dres po Kollerovi. Já jsem s nimi letěla na zápas do Walesu a při příchodu na letiště mě málem omývali. Jedna měla tašku Adidas, druhá Puma, třetí Diadora, čtvrtá Vietnam. Jedná růžová, druhá modrá, další fialová, prostě „kvalitní“ předváděčka reprezentace ČR. Teď poletí v nových ženských dresech a s jednotnými taškami. Bohužel další vybavení bude až někdy v květnu-červnu.

Vy jste teďko mluvila o penězích od svazu, ale neexistuje nějaký sponzor, který by se chtěl angažovat přímo v ženském fotbale?

To právě v současnosti vůbec není. Bohužel vzhledem k tomu, že k červnu končí většina smluv, tak ani svaz pořádně neví, kolik bude mít peněz. Něco mám rozjednáno, ale uvidí se. Aby to nevypadalo špatně, já chci spolupracovat nastíněným způsobem i s třetiligovými týmy. Ty prvoligové mají možnost příjmů z ligového klubu a větší možnosti sehnat sponzora. To je na bedrech klubových funkcionářů. My bychom trochu potřebovali ten náš fotbal medializovat. Mám něco rozjednáno s českou televizí, ale na druhé straně je třeba aby i samotné holky hráli pěkný fotbal, odmakaly to a aby hrály srdcem.

Reorganizace soutěží

Teď ta avizovaná reorganizace systémů soutěží.
My nepotřebujeme výsledky typu Slavia – Teplice 15:0, to nepřinese nikomu nic, ale potřebujeme takové ty kvalitní viz. podzimní utkání Slovácko –Sparta 4:3. Takovéto zápasy potřebují pro zlepšení i sami hráčky. Takže 1.liga bude mít pouze 6 účastníků a hrát se bude 4 kolově, 2.liga po 8 týmů zvlášť Morava a Čechy, ty budou hrát 2.kolově plus nadstavba a třetí ligy, to záleží na počtu účastníků. Juniorky budou zvlášť. Takový můj typ je, že by to mohla být nejkvalitnější soutěž. Malinkým oříškem zůstává negativní postoj Moravy.
Další změnou je, že na základě podmětů klubů si trenéři od příštího ročníku ve 2. a 3. lize a u starších žákyň mohou střídat hokejově a ruší se tím pravidlo max.4 střídání.

Vaše místopředsedkyně p.Klimková není této variantě příliš nakloněná. Podle jejího názoru se ty silnější týmy sami vytříbí a potkají se následně v play-off?
Jitka to většinou vidí americkým způsobem, ona by tady měla nejradši masu (kvantitu). Já naopak od ní upřednostňuji kvalitu. Argumentuji jí tím, co nám je platné, když tu bude sto týmů, ale nebudeme schopni dát dohromady kvalitní jedenáctku? My v současnosti z 5tisícové základny nejsem schopni dát dohromady 6 kvalitních hráček. Rozhodující z hlediska rozčlení do příslušných soutěží budou výsledky v ročník 2010/2011. Na základě tohoto přerozdělení získá na kvalitě i 2.liga.

Nekoliduje to trochu s tím, co jste uváděla - že se zavede společný trénink širšího reprezentačního výběru? Vždyť i ty holky z těch slabších klubů měly motivaci, že se utkají třeba se Slavií či Spartou. Tím, že je vyčleníte, tento motivační prvek zanikne?
Tyto holky mají šanci, pokud budou individuelně makat, se na ty repre srazy dostat i tak. Kluby mají šanci v pohárech, mají šanci si účast v 1.lize vykopat, ale pokud tento krok neuděláme, tak ligu nezkvalitníme. Není jiná možnost, jak ligu zkvalitnit.

Americká trenérka April Heindrichs nám závidí, že holky u nás mají možnost hrát v chlapeckých klubech, což u nich není. Holky se stávají odolnější, protože se klukům musí přizpůsobit. Nemyslíte,že by pomohlo i to, kdyby holky nehráli svoji vlastní soutěž, ale v rámci jejich regionu by hráli soutěž s chlapeckými týmy, samozřejmě věkově posunutými. Určitě by to bylo i ekonomicky výhodnější?
Holky až do kategorie st.žáků můžou díky střídavým startům hrát jak za kluky, tak za holky, což je ze všech stran chváleno. Bavili jsme se na toto téma i s komisí mládeže, zda-li je možné tento způsob možné posunout i do vyšších věkových kategorií. Bohužel jsme narazily na to, že cca.od kategorie ml.dorostu je již díky fyzickým předpokladům markantní rozdíl v kondici. Snažíme se tuto hranici posunout na 15let, k čemuž potřebuji podporu KM.

Měl jsem na mysli, zda-li by nebylo výhodnější např. aby spolu se st.žáky v krajském přeboru hrálo i družstvo juniorky žen?
To je docela zajímavý nápad, máme na to jaro, abychom něco vymysleli a v příštím ročníku něco začali zkušebně realizovat. Znamenalo by to změnu stanovat a zjistit jaké věkové kategorie by se daly sloučit.

Naráželi jsme teďko na problém, že v dospělých mohly hrát holky od 14ti let. Stalo se, že v jednom zápasu nastoupily 4 hráčky ve věku 14ti let proti týmu, jehož věkový průměr byl 30 let. Samozřejmě utrpěly debakl, tak si dovedete asi představit, jak by to dopadlo, kdyby se utkali s muži. To je další naší náplní reorganizovat věkové kategorie. Nejhorší je, že každý vidí jen svůj problém a nechápou problém plošně. Také čekáme na vyjádření KM jak to bude dál, abychom na jejich vyjádření napasovali ženské soutěže, jelikož pro kategorie mladších a starších žákyň bychom chtěli uvést v život hry malých forem. Když si vezmete, že ty čtrnáctileté holky hrají na celé hřiště, tak oni to kolikrát ani nepřeběhnou a mnohdy se stává, že se za celý zápas ani nepotká s míčem. To se kolikrát nepovede ani klukům, kteří by na tom měli být fyzicky lépe. Vždyť snad každý chce dát gól nebo si chce co nejvíce kopnout do balonu a ne tam běhat jak bludný Holanďan.

Pan Plachý nedávno zveřejnil materiál, ve kterém se zaměřuje a zdůvodňuje výhody těchto malých forem pro mládež. Je to ale opět jen návrh.
Já říkám, že jsme komplikátoři, mě přijde, že stále hledáme důvody proč by to nemělo jít místo toho abychom, třeba řekli OK, zkusíme to, když to nepůjde, tak toho necháme.

To se nikdo nenajde, kdo by bouchnul do stolu a řekl, prostě v tomto kraji to zkusíme a hotovo?

Takový zkušební kraj je Plzeňský a tady to funguje. Jak už s těmi dříve zmíněnými střídavými starty, kauce za žluté karty atd.,ale když se to předá zpět na svaz, tak nastává bojkot.

Jak to vypadá s ideou, že každý mužský ligový tým bude muset mít také ligový ženský tým?

Je to tak podané,ale není to zatím dané jako pravidlo. UEFA chtěla, aby to tak bylo do budoucna, není ještě stanoven datum. Myšlenka byla, že pokud mužský klub postoupí do nějakého poháru, tak automaticky by postupovalo do poháru i ženské Áčko, což by byla bomba. Samozřejmě aby to fungovalo, musel by pro ně ten klub také pracovat a ne je jenom mít pod svojí hlavičkou. Třeba, teď například Baník pod sebe vzal Hlučín.

Jasně, ale ty jsou kousek od sebe. Moc dobře si nedovedu představit situaci, že by narychlo nějaký klub třeba ze Severní Moravy vzal pod sebe klub z Jižních Čech, jen aby měl splněnou tuto povinnost. Jak by to pak bylo s druholigovými kluby, které by do 1.ligy postupovaly. To by najednou narychlo šáhly po jakémkoli oddíle, který by o to měl zájem a problém by byl vyřešen?
Tak na to Vám momentálně nedokážu odpověď. Jinak v globálu by to jistě nějaký přínos mělo. Sepp Blater je ženskému fotbalu velice nakloněn. Dokonce prohlásil, že v mužském fotbale již není co rozvíjet, že tam je to již pouze o penězích, kdežto ženský fotbal je takové jeho baby ,se kterým se dá pracovat.


Mluvili jsme o zkvalitňování týmů. Objevují se tendence, že si naše přední kluby začínají stahovat talentovaná děvčata již jako žákyně. Je to správné ? Přihlédněme i k názoru, že na „perifériích“ zůstane méně kvalitní materiál a za pár let tím pádem dojde k situaci, že budou opět dostávat ranec, nehledě k morálnímu aspektu?
Podle mě je to prvně problém hlavně rodičů, protože vidí Spartu, Slavii tak hrrr tam s nimi. Na druhou stranu, funkcionáři z těchto dvou klubů jsou aktivní, jezdí a typují si ty holky. Proč toto nejsou schopni udělat činovníci ostatních klubů, které mají třeba ty holky přímo za humny?

Souhlasím s Vámi, ale nešlo by třeba udělat nějaký kodex, že tyto hráčky nebudou do určitého věku lanařeny jinam? Loni nám např.p.Dovalil říkal, že v Německu něco takového existuje u chlapců, aby byla zachována kvalita soutěže. Dejme tomu, že Sparta si najde nějakou dívčinu v okolí Plzně, upozorní na ní Plzeň a ta by tam dejme tomu do 15ti hrála. Pak by měla na výběr zůstat nebo přestoupit. Pokud by zůstala, dostal by ten kdo ji objevil nějaké odstupné?
Dobrý nápad, zkusím se pozeptat, zda-li by se nějaký způsob našel, ale jak říkám jsme komplikátoři.

Myslíte si, že před dvěma roky se trénovalo víc?
Já zase uvedu ten příklad z Plzně.V minulosti třeba neměli takové problémy s docházkou, hráli na špici, na zápasy chodilo 150-200 lidí. Teď jich přijde pár a mně přijde, že všichni hledají viníka okolo, ale nikdo se nekoukne na sebe. Já nevím, jestli třeba tady byl u Pepíka Dobrejch problém v tom, že on trénoval repre U19 a neměl dodělanou potřebnou licenci a oni jej tam odsud stáhli. Myslím si, že se zaleknul a od té doby to jde s Plzní od 10 k 5. Když jsem se tu byla podívat na fotbale, tak jsem od něj neslyšela nic pozitivního jenom všechno špatně. Já se opět vrátím k tomu trénování. Např.František Hanžl mi říká, vždyť moje holka chodí na přednášky do tolika hodin. Já říkám to je hezká výmluva, my jsme taky chodily do škol na přednášky, ale chtěli jsme a vždycky jsme si to nějak zařídili. Nebo uvedu další příklad. Trenér řekne já dnes nemohu, jděte sami do posilovny. Myslíte si, že tam půjdou? Já tvrdím, že ne. Na nedávném semináři rozhodčích s repre. trenéry mi bylo argumentováno tím, že holky nemají na trénování pořádně čas, když někam jedou, tak si musí brát dovolenou a x milionů důvodu. Já argumentuji tím, že když jedu někam pískat, tak si tu dovolenou musím vzít taky a trénovat chodím buď před nebo po práci. Proč u rozhodčích to jde a u hráček to nejde?

Mohla by jste to srovnat s dobou, kdy jste ještě byla aktivní hráčkou, co je jinak?
Já když si vzpomenu, je to asi celogenerační problém. Holky si například stěžují, že za to nedostávají peníze. My jsme v tomto směru byly průkopnice a nedostávali jsme vůbec nic. Ale šli jsme do toho naplno, bavilo nás to, zažili jsme srandu a to mi tam dnes nějak chybí.

Plánujete nějaké vzdělávací kurzy pro trenéry ženského fotbalu?
Samozřejmě požadujeme, aby u holek byly kvalifikovaní trenéři, takže takovým prvním počinem, kterou měla na hrbu Jitka Klimková, bylo uspořádání kurzu C licence pro ženy. Teď bychom chtěli někdy v červnu uspořádat školení B licence a již avízovaný seminář s April Heindrichs.


Na závěr

Trochu z jiného soudku. Jaký Vy, jakožto uznávaná rozhodčí, máte názor na to, že se smetl návrh na video rozhodčího a místo toho se prosazuje tzv.brankový rozhodčí?
Já z tohoto rozhodnutí nejsem úplně nadšená. Za prvé to vypadá divně a za druhé hlavní rozhodčí úplně popírá to, k čemu je vychovávaný - tzn.pohyb do písmene Z a on najednou musí běhat úplně jinak, je zády k asistentovy, to prostě musel vymyslet jenom ne-rozhodčí.Ve finále když to začalo, tak se objevily dva případy, kdy ani on prostě nebyl 100% rozhodnut. Mě se to nelíbí a podle toho co jsem slyšela i v zahraničí tak postoje jsou ve většině negativní.

Takže vy by jste ani situaci, kdy třeba o vítězi Champions league rozhodne chyba rozhodčího, neřešila?
To ne. Já jsem se pouze vyjádřila k těm brankovým rozhodčím. Naopak se přikláním umístění čipu do míče. Samozřejmě pro vrcholové soutěže jako MS nebo i ligové zápasy nebo použití videa.Video zase pouze pro řešení situace gól/ne-gól nikoli pro řešení offsidu nebo penalty, to by tam mohl chodit každou chvíli. Vždyť kolikrát za sezonu tahle situace nastane. Anebo pak ta situace jako byla Henryho kvalifikační ruka. Když všichni kolem tolik řvou, tak se tam na to sakra půjdu podívat, jinak není potřeba.

Kdo by posuzoval, kdy je třeba video využít?
To je to samé jako v hokeji. Tam se jdou podívat pouze když si nejsou jistí a ještě je to vyprovokované tím, že hráči přijedou a křičí, že to gól nebyl nebo začne argumentovat brankář. Když jsou všichni smíření se situací, tak není co řešit.

Nyní máme ve vedení p. Haška, už vnímáte nějaké výsledky jeho práce?

On je otevřený jakémukoli dialogu a když může, tak pomůže. Dám příklad s vybavením. Léta to nešlo,všichni mi říkali,že se o to pokouší již léta a bez výsledku. Šla jsem za ním s tím, že holky vypadají jako strašidla, že jsou to reprezentantky a svojí vizáží reprezentují celý svaz. Odpověděl, že není problém, zařídí a zařídil. Nyní holky alespoň dostanou stejné tašky a již holčičí dresy. Když holky hráli s Belgií, tak jsme jej pozvali, přišel se podívat, což před tím taky nebylo, ještě jsme k tomu vyhráli. On to nemá jednoduchý, naskočil do chaosu a musí plavat. Ve stručnosti je tam, potkávám jej, pracuje.

Co říkáte na kauzu, kdy prezident hokejového svazu nechal zkontrolovat prospěch mládežnických reprezentantů a valná část z nich propadá?
Já si myslím, že je to dáno výchovou, všichni se již vidí ve vyhlášených soutěžích. Všichni jenom čekají s nataženou rukou a nikomu se nechce makat. Já jsem přesvědčena,že u fotbalistů to bude to samé.

Když jsme se bavili s několika lidmi, tak jsme nabyli pocitu, že ženský fotbal u nás je na vzestupu, ale po rozhovoru s Vámi se nám tento pocit vytrácí.
Uvidíme, mě přijde, že jsme usnuli na vavřínech. Dvakrát jsme ťukali na dveře ME a nikdy jsme nezvládli ten poslední krok, který by nás nakopnul. To se pak odrazilo v naší lize. Za poslední dva nebo rok a půl pozoruji, že naše liga šla dolů a nevím, kde je zakopaný pes, i když si myslím že je to hlavně v tom trénování.




Děkujeme za setkání a držíme palce
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz