Ivo Viktora to s mladými stále baví . . .

Mistr Evropy 1976 z Bělehradu a pětinásobný fotbalista roku stále aktivně pomáhá vychovávat nové brankáře. V našem rozhovoru se zamýšlí nejen nad problematikou brankářského tréninku. Dozvíte se též, zda se za jeho aktivní činnosti uplácelo i jeho názor na současný stav našeho fotbalu.  

 

 

Současnost

Můžete nám říci čím se v současnosti zabýváte?
Nějakou dobu jsem pracoval jako trenér brankářů(mládež) ve Spartě Praha, dále jsem vedl  fotbalové kempy pro brankáře které pořádal Pražský fotbalový svaz. Dlouhodobě spolupracuji s komisí mládeže ČMFS na letních fotbalových kempech(jeden v Čechách – Roudnice nad Labem, druhý na Moravě - Hluk)  pro kluky ve věku 11-13let(„Prázdniny s fotbalem“, „Prázdninové kempy s Ivo Viktorem“), kterých se v průměru  účastní  cca 30-50 lidí. Přihlásit se tam může každý. Půlku platí fotbalový svaz a trvá to 5 dní.

Je zájem ?
Ano, většinou převyšuje kapacitu, zvláště v Čechách. Pak to trochu profiltruje krajský profesionální trenér mládeže podle výkonnosti.

A v nějakém klubu působíte ?
Tři roky pracuji v týdnu Dukle Praha u mládeže spolu s p.Obermajerem a  s p. Bobokem, kde mám na starosti skupinu mladšího dorostu.

Ještě něco ?
Léta z kamarádství spolupracuji  na brankářských kempech s Jirkou Krbečkem a s Pavlem Srníčkem.

Pak je „Soustředění talentů“. Konají se 2x ročně těsně po sezoně v listopadu či v únoru  těsně před sezónou. Tohoto soustředění z každého kraje účastní nejlepší žák ve věku 15-16let. V jednom soustředění se zaměřujeme na techniku a ve druhém na taktiku. Je to takový předvýběr do reprezentace U15, takový první jejich reprezentační sraz.

Takže kempy jsou dobrá věc ?
Jistě, ale mají jednu nevýhodu. Nevýhoda kempů je v tom, že je vidíte pouze na tréninku, ale nevidíte je v tom hlavním – v utkání. Chybí tedy zpětná vazba.

Takže jste v jedno kole !

Víceméně už je to jen zábava. Bude mi brzy 68, takže už to není na nějaké velké vyskakování. Zatím mi tělo drží pohromadě, takže se snažím něco dělat. Stále mi to s těmi mladými baví. I když ten přístup není takový, jak bych si představoval. Není tam taková ta zažranost. Většinou je to jen jedna z mnoha věcí, co je baví. Nežijou fotbalem celou duší. Ale to není problém jen brankářů. Je to obecný stav.

Trénink brankářů

Jak by podle Vás měl vypadat trénink brankářů, nemyslím vlastní tréninkovou jednotku, ale jakousi klubovou organizaci ?
Já teď budu mluvit o tzv. ideálu! Měl jsem štěstí, že jsem byl asi deset let, za éry Uhrina a následně Chovance, jako asistent  přes brankáře u národního týmu. Díky tomu jsem se dostal asi na dva zahraniční semináře. Pamatuji na Holandsko, asi před 10ti lety, jsem viděl jak by to asi mělo v návaznosti na Ajax Amsterodam fungovat. Budu nyní pouze hovořit o té nejvyšší úrovni, poněvadž v nižších soutěžích jsou kolikrát rádi, že vůbec nějakého trenéra seženou a mít ještě specialistu na brankáře je nemyslitelné. Zažil jsem dobu, že i v lize se brankářům nikdo nevěnoval, později nějaký asistent, to zase nemělo hlavu ani patu a teprve v poslední době se začali objevovat specialisté, ale pouze zase  tam, kde byly peníze. Nyní již působí ve většině klubů.

Podle mě, by v klubu měl být hlavní trenér brankářů, který bude mít pod sebou A tým, B tým, případně dorostence. Tak je to např.u nás ve Spartě, v Baníku a nevím kde dál. Tento trenér by měl ostatní  trenéry brankářů řídit, určovat zaměření tréninků a určovat, jaké typy brankářů vybírat s výhledem na „A“ tým, vymezit jakousi filozofii, jak by měl vypadat ideální brankář pro jejich klub. Dále by v klubu měli být trenéři brankářů u mládeže. Měli by mít 1x týdně speciální trénink pro všechny kategorie dohromady, pokud je dost trenérů, rozdělení dle výkonnosti nebo věku do jednotlivých skupiny. Žáci 3-4 a dorost 5 lidí ve skupině, aby jste jim mohli věnovat individuálně.

Jakou další činnost by měl trenér brankářů vykonávat?

Každopádně by se měl nejméně 2x v týdnu účastnit tréninku mužstva, u žáků stačí jednou týdně. Např. dneska jsem byl na tréninku a asi 40min. jsem je měl na takové větší rozcvičení, potom následovala střelba a hra s týmem. Mým úkolem bylo je připravit na tuto činnost. Při tréninku s družstvem je třeba, aby s hlavním trenérem dali do souladu činnosti jako je stavění se, zakládání útoku atd. Vzájemné respektování se a respektování jednotlivých taktických požadavků. Tam je důležité, že oni jako bývalí hráči příliš nerozumějí nějakým brankářským specialitkám, jako my nerozumíme útočníkům, prostě nejsou schopni objektivně zhodnotit výkon gólmana. Zde by měl mít hlavní slovo trenér brankářů. Nesmí existovat, že každý říká něco jiného.
 
Další klíčová věc. Dále musí chodit na utkání, aby z tohoto výkonu vycházeli při dalších trénincích. Jsou typy kluků, kteří na tréninku vypadají fantasticky, ale při zápase je to chaos. Sledování výkonu v utkání, přenos poznatků z utkání do tréninku.

Další věc je vyhledávání talentů pro klub, protože když už se tomu věnují, je nutné, aby se pracovalo již s nadějnými kluky a neztrácel se čas s nějakými průměrnými. Samozřejmě to chce čas nebo peníze, aby se tomu člověk mohl věnovat. Třeba do Sparty a do Slavie se dostanou přirozenou cestou, tam přijdou sami, ale ostatní kluby to již mají horší, ty už právě musí hledat nebo čekat, co zbyde. Na druhou stranu, ani když jsem byl ve Spartě, tak jsem nebyl příliš spokojen s výběrem brankářů. Kluci se příliš do branky nehrnou.

Takže o nominaci brankáře do zápasu rozhoduje trenér brankářů?
V národním mužstvu nebo ligovém mužstvu  samozřejmě. Někdy je to jasný a není co řešit. Když jsem byl  v laufu, tak trenér Vejvoda začínal hlásit sestavu až od pravého obránce, ani neříkal, kdo bude chytat. Když je to na hození korunou, tak názor trenéra gólmanů by měl mít větší váhu. Ten by je prostě měl znát. Není to jako učitel, který si své odučí a jde domů. Trenér musí s těma kluka žít, znát jejich soukromí atd.

Kdy začít se speciálním tréninkem ?
Respektuji názor začít v deseti letech, i když někde se už  začíná v přípravkách. V tomto nejmladším věku je to chyba. Myslím si, že do deseti let by se měli posty točit. Děti v tomhle věku nejsou ani fyzicky ani psychicky připraveni na to být gólman i když tvrdí, že chtějí chytat. Nevylučuji stav, že když je baví chytat, tak mu kopnout pár míčů. Hlavní je obratnost, aby uměl padnout a nebál se padnout. Dále chvilku základy techniky, tak 15minut. V deseti letech by měli mít asi 50min speciální trénink,  zábavnou formou.V tomto věku se stejně nedokáží déle soustředit. Ani později by neměly být tréninky delší, tak hodinu-hodinu a čtvrt.V každém tréninku by mělo být asi 15min  rozcvičení, pak hlavní část - chytací technika. Taktika se trénuje společně s mužstvem. I na vesnici by se měl najít človíček, který by se alespoň jednou týdně věnoval gólmanům. Těžko se tam asi něco vychová, když speciální  trénink  bude pouze jednou týdně nebo vůbec. Proto, jak jsem zmínil již v úvodu, mluvím o ideálu v nejvyšších soutěžích. S nižšími soutěžemi se samozřejmě nároky snižují až dejme tomu, že ta nejnižší trénuje v hospodě.

Jak vybírat talenty ?Barthez
Při výběru talentů je hlavní vzrůst, když má pod 190-200cm – třeba 170 cm, ani když může rukama, tak na  vysoký chlapi ve výskoku nedosáhne. Klamné je, že nejlíp vypadají ty malý kluci, ale pak se při přechodu do dorostu zjistí, že stopeři jsou o hlavu větší. Mají psychické problémy a třeba se začnou i bát vybíhat do centrovaných balónů. Někdo mu řekne, že je malý a je to celý v pytli. Jistě jsou vyjímky – Barthez byl mistrem světa i Evropy. Ideální by byly typy Čecha. On v mládí taky nebyl žádný čahoun, ale dokázal se s Čechtím poprat. Měl rychlý nohy a v mládí kvalitní trenéry. Sám je chytrý a přemýšlivý, a proto je mezi světovou elitou. Pro mne je to borec a já jej uznávám. Pro mne je výjimečný už tím, že začínal chytat vrcholově mladý(17 let), kdežto já jsem začal vrcholově až ve 24, což  je pomalu o 7 let dříve. Pokud sledujete současný stav, tak většinou chytají starší brankáři. Na šampionátech jsou brankáři ve věku okolo 30ti let. U nás např.Vaniak  chytá pomalu ve čtyřiceti letech, poněvadž se nedaří najít někoho lepšího a mladšího než on.

Pohled na současnou hru brankáře?
Hra brankáře ze změnila jednak s ohledem na způsob chytání zmíněných rychlých míčů a i s ohledem na to,že brankář převzal funkci libera a vybíhá hluboko do pole.Celkově má větší akční rádius a povinností.

Co říkáte na pojem „Česká brankářská škola“?
Já si nemyslím, že bychom to tady dělali nějak jinak než jinde. Do ideálního stavu spějeme pouze v některých klubech. Tady se jede na tradici, ale hodně je to v lidech. Přijde mi to podobné jako v hokeji, kdy jsme měli vynikající gólmany a teďko je to zase trošku horší. Jinak si ale myslím, že bychom v budoucnu neměli mít nouzi o kvalitní gólmany. Pokud si odmyslíte Čecha, tak pár kluků je tu, např.Blažek, Drobný, Kinský,Zítka .Z mládeže mi např. napadá Šlengr, Zich, Štěch. Nedávno jsem viděl chytat za Jablonec dalšího talentovaného kluka, myslím,že se jmenuje Frydrich. Dle mého názoru máme v brankářích budoucnost! Nevím jestli to je tím jak jsem mluvil o kempech v té první části, nevím. Je fakt, že v Anglii si dlouho neuvědomovali, že gólman  potřebuje pro sebe něco speciálního a taky tak to vypadá. Od dob Bankse jsou v nároďáku bez pořádného brankáře. U nás máme starší vynikající Banksgeneraci, pak jsou tu nějací Slováci a mladý kluci se začínají pomalu prokousávat, ale chybí jim zkušenost. Třeba Daněk vypadal výborně, neuplatnil se v Anglii, vrátil se a taky by zněj mohla být super špička, může dozrát. Kromě těch co jsem vyjmenoval na začátku, kteří mohou okamžitě chytat za nároďák, je tu pár velkých nadějí, ale tvrdit, že dosáhnou kvalit Čecha, to nemohu, ale určitě časem dozrají. Běžně gólmani dozrávají ve 30 a mohou chytat třeba do 40 let.

Já se snažím se pracovat s mladými, ale mám takový pocit, že to již není ono. Je to pro ně jeden z mnoha zájmů, chybí ty typy, které by na hřišti i spali..

Co říkáte na nové rychlé míče?
Lítají již hodně přes 100km/h a brankářům to vůbec nezávidím - to jsou dělový koule.V minulosti byly rapidně pomalejší a to nemluvím o době, kdy se hrálo ještě s míči se šněrováním. Teď se stane, že ze 30m je to taková rychlost, že pomalu ani nezareagujete.

Ze zákulisí

Jak vidíte budoucnost našeho fotbalu?
Minulou středu jsem obdržel cenu dr. Václava Jíry, kde jsem také mluvil s Ivanem Haškem, který mi říkal, že se mu nahromadili obrovské problémy.Teď např. aféra Kapr s podplácením, tři Bohemky atd. Myslím, že fotbal je odrazem celkové společnosti, to jsou spojené nádoby. Fotbal přece nejde ze společnosti vyčlenit.V Anglii, kde společenské chování a postoje jsou úplně jinde, se to pak projevuje i v lize a všichni jsou z ní uchvácení. To souvisí  i s tím úplatkářstvím, které se nyní propírá. Za sud piva se prodávají zápasy i v těch nejnižších soutěžích! Samozřejmě, že když za někým přijdete s tím, že uplácel nebo úplatek přijal, tak to nikdo nepřizná. Pokud se normálně uplácí ve společnosti, tak co můžete očekávat od  fotbalu, kde uplácení má, ač špatnou, tak tradici. To bylo vždycky i za nás. Bohužel je fakt a to bych zdůraznil jako výstrahu, že díky několika úplatkářským aférám, z fotbalu začínají odcházet sponzoři. Já jsem třeba před nedávnem mluvil s člověkem, který hodně do fotbalu přispíval, ale už je tím zhnusen a přeorientoval se na floorball, který já osobně nesnáším neboť nám odebírá od fotbalu spoustu kluků, ale je  prozatím čistý. Na druhé straně dělají jej lidi a bůh ví jak to i tam bude za chvíli. Na konec bych ale řekl, že v globálu se to trochu na těch největších úrovních vylepšilo. Pomáhá tomu televize, komise, výše trestů, nicméně myslím, že na „vsi“ se to děje stále.

Když jste se bavil s Ivanem Haškem, je ještě pořád optimista?

Je, ale já mám takový dojem, že si nemyslel, že to bude tak zlý. Hodnotím jej pozitivně, dělal jsem mu na Spartě asistenta a pak jsme spolu dělali asistenty Chovancovi v nároďáku.Velice solidní člověk, který udělá maximu, ale připadá, že je na to trochu sám. Sehnat tolik kvalitních lidí, které by potřebovala řízení fotbalu, který v ničem nejeli je dost těžké. K těm normálním problémům teďko ještě přibyly nové aféry. Tak třeba audit hospodaření. Je jasné, že akce se dá udělat za milion, ale taky za dva. Není trestný, když to udělají za dva, protože si to zdůvodní. Tam audit nenajde trestnou činnost, to vedli samí chytrý lidi. Opět připomenu ten obraz společnosti, vždyť nejvyšší kontrolní úřad, který má takovéto lumpárny kontrolovat v něčem podobném jede, tak co potom můžeme chtít po ostatních. Já jsem se samozřejmě během kariéry korupcí také setkal, zkoušeli to na mně v Dukle. V Dukle se to moc nenosilo, v jiných klubech to bylo jiné. Samozřejmě jsem odmítnul. Stejně by ale každý všechno zapřel. U nás to prostě má tradici a je to dáno tím, že jsme historicky byly pod nějakým tlakem a lidé se naučili chytračit a tyto sklony se dědí. V nižších soutěžích se to bere jako takový folklór. Dále dnes máme ve fotbale nový fenomén, sázení na výsledky, působení všelijakých manažerů nebo jejich  pomocníků v mládežnických kategoriích. Blbnutí hlav klukům a jejich rodičům. Bohatí rodiče se pokoušejí zasahovat i do výsledků. Nejen, že rodiče blázní a hádají se, někde se i poperou ,ale bohužel i podplácí rozhodčí!? Já se chvílemi za ten náš národ díky tomu i stydím!

Zavedení brankového  rozhodčího?
No nevím, zatím jsem tomu nepřišel na chuť. Najednou se střetne názor 3 lidí. Já myslím, že bylo dobře, že FIFA  byla konzervativnější a myslela i na ty kluby z nižších soutěží,kde je někdy nadlidský úkol sehnat alespoň jednoho rozhodčího na zápas. Snaží se zachovat co nejjednodušší pravidla. I když někdy k pochybení došlo, svět se ještě nezbořil. Ten centimetr, jestli už je celý míč za čarou nebo ne, stejně nevidíte. Na mezinárodní úrovni možná bych s tím souhlasil, ale na druhou stranu k fotbalu patří i chyby rozhodčích, pokud nejsou úmyslné.

Jak to funguje na Dukle ?
Myslím,že v současnosti jsou tam šikovný lidi, podnikatelé, bývalý fotbalisté, kteří se ve spolupráci s Ministerstvem obrany se snaží navázat na tradici. Přiřadili ke klubu mládež, která byla dlouhou dobu separátně, zvedá se to a já majitelům držím palce. Při současném systému vidím v mládeži velkou budoucnost Dukly.

Děkujeme

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz