Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Co to mají za ozdoby ?

Na velkých akcích si často všimneme věcí, které se již užívají, ale nejsou ještě zcela v povědomí široké veřejnosti. Fotbalisté Brazílie kdysi překvapili diváky podivnými cviky, které prováděli na hrací ploše před zápasem na  MS. Tak mnoho lidí poprvé  vidělo strečink, který je dnes již běžnou pomůckou všech sportovců.


I na letošním MS v Jihoafrické republice (kam se náš reprezentační tým  bohužel nedostal), je možné něco podobného zaznamenat. Někteří hráči nastupují k zápasu s barevnými „pruhy“ na stehnech, které někdy působí jako nějaká extravagantní  ozdoba. Ale to ne.


Jde o kineziologické tejpování. Oproti klasickému tejpování, které používáme ke stabilizaci kloubů, je princip této metody zcela jiný.

 

 

 

 

 

KINESIOTAPING - metodu tejpování různo-barevnými elastickými páskami vyvinul japonský lékař a chiropraktik Dr. Kenzo Kase v 70. letech. V 90. letech se tato tejpovací technika dostává do Evropy, kde našla rychle uplatnění v různých oblastech, jako je například rehabilitace, sportovní medicína, fyzioterapie, aj. Od té doby se setkáváme s různým pojmenováním této tejpovací techniky, například: Medical Taping, Kinesio Taping, Meridian Taping, Physiotape, atd.

 

Tato tejpovací technika má jiné cíle, naproti dosud známému tejpování několika vrstvami tejpovací pásky, při kterém dochází ke zpevnění nebo ke stabilizaci kloubů a svalových úponů. Tejpování elastickými barevnými páskami neomezuje pohyb v oblasti aplikace, ale dochází při něm ke změně napětí kůže a k regulaci svalového tonusu. Tejpovací elastická páska je šetrná pro kůži, nedráždí, je vodě odolná, klient či pacient není omezen při své hygieně.

 

Speciální technika lepení elastických pásek přímo na kůži má velké spektrum využití:

  • působí jako prevence proti vzniku úrazů a únavě svalstva
  • zvyšuje tréninkový efekt
  • odstraňuje funkční útlum
  • koriguje navyklý pohybový vzorec
  • upravuje svalovou dysbalanci
  • aktivuje hojivé pochody v tkáni
  • zklidňuje bolesti šlach, svalů a kloubů
  • využívá se při lymfodrenáži

Tejp se ponechává po dobu 1 až 3 dnů, podle zdravotního problému. Tejpovací techniku lze velice dobře využít a zkombinovat s jinými terapeutickými metodami, a tím urychlit postup léčby. K její provádění je nutné použít speciální pásky, které mají potřebné vlastnosti.

 

Jedná se o nápravovou mechanickou a sensoriální korektivní techniku, která napomáhá zlepšení krevního a lymfatického oběhu v místě léčby, sníží přebytek tepla a množství chemických látek obsažených ve tkáních; zmenší zánět. V posledních letech proběhl rozsáhlý výzkum, který vycházel z principu původní báze, který dal podnět ke vzniku mnoha škol této metody. Kinesiologické tejpování působí na těle nepřetržitou drenáží 24 hodin denně,tato metoda předpokládá bandáž  svalů,  jejich zpevnění nebo aby se v nich předešlo přílišnému napětí a byla zaručena jejich dobrá pohyblivost.  Tato technika vychází z faktu, že svaly jsou významnou částí lidského těla a to nejen pro pohyb, ale i pro kontrolu oběhu krve a lymfatického systému.

 

Z uvedeného může s nadsázkou prohlásit, že i „ozdoba“ může pomáhat. Pokud se chcete  s metodou blíže seznámit, stačí vygooglovat „kineziologické tejpování“. Např. http://www.fysiotape.cz.

    S pozdravem    dr. Votípka Josef



 
 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz