Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

1. Úvod, poděkování

Připravili jsem pro vás volný překlad v Americe velmi rozšířeného a používaného materiálu autora Larryho Paula. Materiál vychází z takzvané Holandské vize, což je holandský přístup k výchově fotbalové mládeže. Američané vycházejí z této vize a rozvíjejí ji ve svých podmínkách. Myslíme si, že je zde spousta zajímavých myšlenek, postřehů a námětů, které mohou oslovit i našince. V každém případě můžete s námi současně navštívit Ameriku a Holandsko, což je lákavá nabídka na fotbalový výlet. Jelikož je to celkem rozsáhlé dílo, budeme ho vystavovat postupně jako seriál.

Poděkování

„Za každým konáním musí být myšlenka.“ Dennis Bergkamp

Rád bych poděkoval za práci a úsilí Holandské fotbalové asociaci, která vytvořila Holandskou vizi. Zejména pak pánům Ab van der Velde, Gepard Molenaars, Jan Melchers and Gert Veldwyte, kteří navštívili naši zemi za účelem předávání a sdílení jejich znalostí a zkušeností. Díky jistě patří i Maryland State Youth Soccer Association a jejímu řediteli Grahamovi Ramsayovi, který se zasadil o rozšíření myšlenek Holandské vize mezi nejširších sportovní veřejnost.

Následující řádky pocházejí ze tří základních zdrojů. Prvním zdrojem byly lekce, tréninkové jednotky, neformální rozhovory uskutečněné v rámci týdnů Holandské vize pořádané MSYSA's v letech 1999 až 2002. Dalším zdrojem jsou knihy nakladatelství Reedswain: oficiální trenérská kniha KNVB(Holandská fotbalová federace) – Coaching Soccer autora Berta van Lingena, Teambuilding, the road to success autora Rinuse Michelse, On Soccer od Sven-Gorana Erikssona a Williho Railo. Třetím zdrojem jsou vlastní zkušenosti získané při aplikaci holandského přístupu. Holandská vize není soubor náhodných cvičení, je to způsob myšlení. Jako důkaz uznání toho, jak KNVB vnímá hru, trénování a děti samotné, jsou pod každým hlavním nadpisem uváděny citáty klíčových postřehů a myšlenek.

Dotkneme se zde klíčových přístupů Holandské vize. V žádném případě to však není vyčerpávající přehled této vize. Účelem tohoto materiálu je vyplnit některé mezery, vyvolat zájem nebo alespoň podnítit k dialogu o systému, který je tak diametrálně odlišný od mnoha ostatních. Úspěšnost Holandské vize při výchově mládeže je zřejmá a důkazem toho je vysoké procento hráčů světové třídy, kteří pocházejí z této malé země. Vhodnost Holandské vize pro americkou mládež též spočívá v tom, že obě země sdílejí obecné sociální, politické a ekonomické postoje. Americké a holandské děti vyrůstají ve velmi podobných prostředích.

O autorovi:
Larry Paul je držitelem různých trenérských licencí udělovaných jak v Americe, tak v dalších zemích jako Holandsko či Anglie. Fotbalu se věnuje jako hráč, trenér a funkcionář ji více než 30 let. Je členem různých sportovních organizací v Americe. V Americe též vydal DVD Street Soccer – úvod do her malých forem.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
supik3  - skvelá téma |24-11-2009 00:17:25
Zdravím všetkých zanietencov futbalu. tuto stranku som spoznal nedavno, a som
uplne nadšený že som ju objavil, je tu kopa kvalitných tém, článkov a
rád ku trénovaniu. osobne sa veľmi teším na tento seriál, pretože
holandská futbalová škola spolu s anglickou je u mna vzorom ako by mala
futbalová výchova vyzerať. prajem este vela takýchto článkov a tém.
dakujem

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz