Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Poradna

Jaký objem tělocvičny je vhodný pro děti 6-7 let v zimním období?

 

 

 

Dotaz:

Dobrý den, jsem u vás zaregistrován a chtěl bych se zeptat, jaký objem tělocvičny je vhodný pro děti 6-7 let v zimním období?Náš trenér objednal tělocvičnu 2x týdně po 1,5 hod a k tomu 6 turnajů do Vánoc a dalších 7 do konce března.Já mám pocit že to je pro tak malé děti hodně i z hlediska rizika zranění, i z hlediska přesycení "fotbalem".

 

Odpověď:

Trénink 2x týdně 1,5 hod je optimální.

Z tak velkého počtu turnajů bych měl rovněž trochu strach, zvláště pokud se jedná o celodenní velké turnaje.  Já sám nejsem zastáncem takovýchto turnajů obecně. Rodiče, trenéři a samozřejmě i děti tam stráví celý den, ale na hřišti stráví nepoměrně méně času. Hodinu dvě vždy čekají na svůj 10-12 minutový zápas, který končí dříve než se rozkoukají. Večer jsme všichni unavení, ale únava nepramení z výkonu na hřišti, ale z celodenního pobíhání, postávání, čekání. Samozřejmě setkání většího počtu týmů má i své kladné stránky(zážitek,setkání,kontakty, cena pronájmu tělocvičny se rozpočte na více týmů, ...).

Myslím však, že turnaje 4 týmů, sehrané třeba i dvoukolově, jsou lepším řešením téměř ve všech hlediscích:
-organizace je jednodušší
-není to tak časově náročné(zvládne se to za dopoledne)
-děti si více zahrají

A teď tedy k jádru Vaší otázky, zda trenér nenaplánoval moc turnajů. Pokud se jedná o zmiňované celodenní turnaje, tak se mi počet jeví skutečně velký. Je však třeba též zvážit s kolika hráči je hodlá odehrát.

Na závěr bych připomněl citlivý přístup při diskuzi s trenérem. Uvědomme si, že v tomto věku musíme děti pro fotbal a sport teprve získávat. Většina z nich nepřišla úplně sama od sebe. Tvoří se jejich žebříček hodnot a vztah ke sportu. Jedním z našich hlavních cílů by mělo být, aby si fotbal(sport) našel pevné místo v jejich životě a sport se stal součástí jejich životního stylu.

 

Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz