Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Poradna

Jak často trénovat ?

 

 

 

Dotaz:

Můj syn ročník 2003 hraje za mladší přípravku fotbal. Je možné z hruba říci, kolikrát v týdnu by měl trénovat včetně víkdendového zápasu?

 

Odpověď:

K Vašemu dotazu bych odpověděl asi následující. U dětí ( neříkejme hráčů, vždyť jsou to v prvé řadě děti a tak k nim musíme i přistupovat ) ve věku do deseti let není nikde žádný návod ani poučka, kolikrát týdně mohou trénovat. Je potřeba brát v úvahu celkovou fyzickou zátěž dítěte. V mnoha případech mají děti mnoho zájmů, spojených s fyzickou námahou, mohou se aktivně věnovat více sportům. Bohužel je situace též závislá i na skutečnosti, v jaké míře a kvalitě se pohybové přípravě dítě věnuje ve škole. Nemyslím si, že např. trénink třikrát týdně plus víkendový zápas či turnaj je nadměrné přetěžování. Ve své praxi jsem tento model uplatňoval v mnoha případech. okonce někteří hráči ve volných dnech ke mě docházeli na individuální tréninky. Samozřejmě je pak na trenérovi, aby tréninkové dávky vhodně upravil.

 

Systém doplňujících individuálních tréninků je v zahraničí běžně využíván a i u nás se již na tomto systému začíná velice kvalitně pracovat.
Naopak např. ve Francii je zcela běžné, že tyto děti trénují pouze 1x - 2x týdně. Ale to jsem opět u systému školství, neboť ve většině ( možná ve všech, nejsem si ist) regionech Francie děti nechodí ve středu do školy, naopak chodí v sobotu,ale v drtivé většině je tento den věnován sportovním hrám.


Zkuste sama zhodnotit, zda Váš syn chodí vždy na trénink rád, není nadměrně přetěžován,což můžete poznat i např nadměrnou nemocností či zraněními.
A určitě jedna rada závěrem.O všech těchto ,,problémech" diskutujte s trenérem. Pokud je to trenér kvalitní,zcela jistě si udělá čas se Vám věnovat, vysvětlit Vám vůj tréninkový model a svůj postup též obhájit.

 

Pavel Zapletal, www.fotbal-trenink.cz

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz