Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

5. TMK

Obsah
5. TMK
Technika
Myšlení
Komunikace
-všechny strany

„Abys mohl hrát fotbal, musíš mít TMK.“ Coaching Soccer

Za zkratkou TMK(Technika, Myšlení, Komunikace) se skrývá jedno ze základních východisek Holandské vize. Hlavní myšlenkou je, že i když jsou to 3 oddělitelné elementy, je třeba je učit společně, protože prakticky oddělitelné nejsou. Ber tedy TMK jako jedno slovo, jeden pojem.

Trénování driblingu pro dribling nebo přihrávky pro přihrávání je špatná cesta. Cílem driblování nebo přihrávky je přece obejití protihráče či udržení míče ve své moci. Bez reálného praktického fotbalového cíle nemá technika význam. Jestliže cílem našeho snažení není skutečná fotbalová situace, pak je to mrhání času.

Technika je často brána jako klíč k úspěchu ve fotbale. Média vždy vyzdvihují krásné individuální akce, které rozhodly zápas. Tyto okamžiky si skutečně každý zapamatuje a jsou centrem pozornosti. To je dále zdůrazňováno všemi možnými DVD, videokazetami, tréninkovými postupy, fotbalovými klinikami a programy, které propagují techniku jako cestu k mistrovství. Naučte se těchto 20 fint a budete hvězda.

Technika je velmi důležitá, ale nesmí být izolovaná od vlastní hry. Hráč s nejlepší technikou na světě není nic platný, pokud není ve správný okamžik na správném místě. Takový hráč nic neudělá, nikdy svou techniku nevyužije. Naopak nejhorší technik je něco platný, když je na správném místě. Lepší něco než nic.

Už v nejmladších kategoriích bychom měli pracovat na M a K. Je pravda, že pro děti je největší problém míč a zvládnutí techniky je klíčová otázka. Zabudujme však od počátku do našich tréninkových plánů jednoduché nápady jak pracovat na M a K.

Když se stane cílem našeho trénování opravdu fotbal, děti budou moci svobodně experimentovat s jejich TMK. Pokud jsou schopny splnit úkol v rámci daných pravidel, není důležité jak toho dosáhnou. Jak rostou přirozeně jejich kondiční předpoklady, budou potřebovat vyšší a vyšší kvalitu TMK. Získávání této kvality je předmětem vlastní hry. Limitujícími faktory dětí jsou motivace a vlohy. Sami se rozhodují jak budou řešit fotbalové problémy. Ti, kteří se chtějí dostat na vyšší úroveň, budou mít dostatek vnitřní motivace pro zdokonalování se. Ti, kteří nechtějí nasednout na vlak dalšího rozvoje, zůstanou ve stanici. To ulehčí situaci obě stranám, trenérovi i dítěti.

 

Schopný hráč je schopen provést dobré rozhodnutí. Neschopní hráči nejsou schopni udělat dobré rozhodnutí či jej provést. To je to spojení T, M a K, které nás vede k cíli.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz