Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

5. Proč týmy vítězí: ztotožnění, přesvědčení, odevzdání se, obětování se

„Vítězství něco stojí!“

 

 

 

 

Obětování se je klíčem k úspěchu. V kontextu týmu má obětování se dva významy:

  • 1.ochota udělat cokoliv(tvořivost, námaha, odhodlanost, vytrvalost, houževnatost)
  • 2.vzdáte se svého ega, svého JÁ ve prospěch MY          

 

Ochota udělat co je potřeba

Zatímco je mnoho lidí schopných si stanovit cíle, je málo těch, kteří jsou schopni udělat vše, co je potřeba pro jejich naplnění. Členové vítězného týmu věří v dosažitelnost cílů a chápou potřebu velkého úsilí. Jsou ochotní následovat vedení, tvrdě a dlouho pracovat na splnění cíle.

Funguje něco jako gravitační efekt. Tím míním, že obětování se obvykle proudí ze shora dolů.

Co je to obětování se ví i Wayne Gretzky. Po prohraném rozhodujícím zápase ve finále Stanley Cupu procházel kolem šatny New York Islanders, kteří oslavovali vítězství nad jeho Edmonton Oilers. „Kluci z NYI měli ledové pytlíky na ramenou, kolenou i čelistích. Mnoho z nich jistě muselo po zápase k lékaři. Uvědomil jsem si, co pro vítězství museli udělat. Řekli jsme si všichni, že teď už víme o co jde. Nastavit obličej přímo do střely soupeře, to je vítězství.“ Po této demonstraci obětování se Gretzky a jeho EO vyhráli během sedmi let pětkrát Stanley Cup.

 

My je víc než já

Lon Holz, legendární týmový specialista, vidí příčinu týmových krachů nedostatkem přesvědčení a obětování se:“Během své trenérské kariéry jsem zdědil pět fotbalových týmů utápějících se v prohrách. Když se mě zeptáte, zda měli něco společného, odpovím ano. V každém bylo více či méně hráčů, kteří si na všechno stěžovali. Nezvládnete pád takového týmu, pokud tyto „bebíčka“ či „kverulanty“ nenapravíte nebo nevyhodíte. Skuteční týmový hráči překážky překonávají a ne vymýšlejí."

Je důležité poznamenat, že obětování se není jen dejme tomu charakterovou vlastností hráče, úzce souvisí též s vírou a důvěrou ve vedení. Jeden hodně na herní systém zaměřený hokejový trenér míní:“Podívejme se jaké týmy za posledních 10 let vyhrály Stanley Cup. Každý tým používal jiný systém. Systém není to hlavní. Rozhoduje ochota hráčů vzít systém za svůj, věřit mu a udělat všechno, co je třeba pro dosažení úspěchu."

Někdy je to s hvězdami těžké. Kompromisy ale mohou být nezdravé, až nebezpečné – hlavně v případech, kdy je chování silně egocentrické a nereflektuje obětování se týmu a jeho cílům.

Při diskuzích top manažerů, trenérů, koučů se často objevují 2 kvality: vytrvalost(houževnatost) a disciplína. To lze vnímat jedním slovem jako obětování se.

 

Vytrvalost a houževnatost je vlastnost vítězů

V životě, ať už sportovního nebo civilního světa, nalezneme spousta příkladů, kdy musel člověk překonat spousta překážek v podobě nemocí, zranění a jiných nepřízní „osudu“, aby nakonec dosáhl nejvyšších cílů. I následující historka je toho pěkným příkladem. Kdysi se chtěl přímo autor knihy, ze které vám přinášíme volný výtah, dr. Miller setkat s jedním trenérem týmu NHL. Volal mu mnohokrát, nechával vzkazy u sekretářky. Konečně asi na po desáté mu zvednul telefon a trochu sarkasticky spustil:“Vy jste opravdu vytrvalý.“ Dr. Miller odpověděl:“To je přece vlastnost vítězů. Jistě ji vyžadujete i u svých hráčů, že?“ O několik dní později se sešli v jeho kanceláři.

 

Disciplína

Lapidárně řečeno jde o to, udělat co má být uděláno, když to má být uděláno a dělat to tak neustále. Jestliže hráč(hráči) není sám disciplinovaný, pak je na týmu, aby zajistil a vytvořil takovou atmosféru, kdy to každý pochopí. Vítězný tým to udělá a skutečný člen vítězného týmu to pochopí.

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz