Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Inspirace, motivace

Rocky Balboa ví o co jde

V životě lidském, trenérském i hráčském jsou momenty, kdy se člověk ocitne v situaci, kdy ztrácí motivaci pro své další konání, jeho mysl se proplétá houštím negativních myšlenek a na obloze úspěchů je samý mráček.

 

Někdy je to jen momentální stav. První poločas se vůbec nezdařil a celý zápas vypadá beznadějně. V šatně o přestávce je hrobové ticho a všichni se už těší na konec zápasu. Jindy je to dlouhodobější. Nedaří se celou sezónu. Vyzkoušíte všechno možné, atmosféra v týmu dále houstne a světlo na konci tunelu se stále neobjevuje.

Kdo jiný než trenér, skutečný lídr týmu, by měl najít sílu pokračovat, jako první pozvednout týmový prapor, přesvědčit někdy nejdříve sám sebe, po té hráče, a pokračovat v jízdě i do pěkně strmého kopce. Otázka motivace nemusí být vůbec nic jednoduchého. Dobrý trenér je však určitě i dobrý motivátor. Nepomohou taktické rozbory hry, analýza individuálních výkonů a přístupu, vyhrožování či hecování. Co tedy ? Co jim říct ?

Příklad! A nejlépe skutečný příklad, který se opravdu stal a dá se sugestivně vyprávět. Trenér mu musí sám věřit, musí to být z jeho vyprávění cítit, pak může přinést ovoce. Postupně přineseme pár takových inspiračních a motivačních příběhů či řečí, které se skutečně udály či byly zfilmovány. Kdy který námět použít, už záleží jen na Vás. Trenér zná svůj tým nejlépe a odhadne co na něj zapůsobí.   

Začneme filmem Rocky. U někoho možná vyvolá úsměv. Přečtěte si prosím následující řádky.

Legendární boxer Rocky Balboa a jeho řeč k synovi

„Když šli věci špatným směrem, začal jsi hledat, na co a na koho bys svalil vinu. Dovol, řeknu ti něco, co sám dobře víš. Svět není krásným sluneční dnem. Je to velmi mizerné a sprosté místo k žití. Srazí tě na kolena a navždy tě nechá klečet, když to tak necháš . . ."

"Dostal jsi tak silný úder jako je život sám. Není to o tom jak silný úder vrátíš, ale jak silný úder dokážeš přijmout, aniž by jsi uhnul ze své cesty. Co všechno dokážeš překonat na své cestě vpřed ? O tom je vítězství."

"Když víš jakou máš cenu, jdi ven a vezmi si co ti patří. Musíš být však ochotný přijmout rány. A neukazuj prstem na nikoho, když se ti něco nedaří. To dělají zbabělci a to ty nejsi."       

 

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz podle http://www.justsomelyrics.com/2063678/Rocky-Balboa-speech-with-son-Lyrics

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz