Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Proč týmy vítězí

7. Proč týmy vítězí: sebevědomí

Dvě věci utváří sebevědomí: úspěch a příprava. Pokračujeme ve volném výtahu z knihy Dr. Saul L. Millera.

 

 

 

 

Úspěch

Mark MessierJednou večer mi zavolal trenér hokejového týmu NHL:“Můžeš být zítra odpoledne ve 14:00 v naší aréně. Byl bych rád, kdybys promluvil k týmu o sebevědomí.“ Když jsem dorazil, celý tým byl v šatně. Začal jsem mítink otázkou:“Co buduje sebevědomí?“ V místnosti bylo ticho. Po půl minutě se ozval Mark Messier:“Vítězství . . . úspěch.“ Samozřejmě, Mark měl pravdu. Nic nepovzbudí tvoje sebevědomí tolik, jako když se něco podaří.

 

Příprava

Co když jsi ještě žádného úspěchu nedosáhl. Nebo jsi ještě na takové úrovni nehrál ? Co může posílit tvoje sebevědomí ? Příprava ! Bobby Knight, Boby Knightlegendární basketbalový trenér řekl:“Touha vítězit je důležitá, ale co je ještě důležitější je ochota pro to něco udělat.“

 

 

 

 

Příprava povzbuzující sebevědomí zahrnuje:

1.hráč ví co má dělat, zná svoji roli, svoje úkoly

Ve formuli F1 čas znamená více peněz a větší úspěch. Je neuvěřitelné, že jsou servisní týmy schopné vyměnit 4 pneumatiky během méně než 3s. Pokud při tom načerpají ještě 50l paliva, trvá to kolem 7s. To je úžasné. Klíčem k takovým výkonům je týmová příprava. Takovou zastávku v boxech trénují 500-2000x za rok. Sledují video, dolaďují detaily, až jsou si jistí každou maličkostí.

2.zdraví

Není co dodat.

3.pocit pohody

To vyžaduje speciální psychologické dovednosti, které se dají trénovat. Trénink zvládání emocí je současně „utužovač“ sebevědomí, což může vést k významnému nárůstu výkonnosti. Zvládání stresových situací posiluje sebevědomí. Naopak, nezvládání emocí přináší pokles výkonu a další nedostatek sebevědomí. Nikdo se nevyhne chybám, rozdíl je v tom, jak se s nimi kdo vypořádá.
Úzkost vyvolává napětí i nemoci. Spolu s tím vším eroduje i sebevědomí.

4.přesvědčení

Ve své knize Sacred Hoops Phil Jackson, trenér v NBA, jehož tým vyhrál NBA neuvěřitelných 9x, uvedl, že zlomovým bodem, kdy se jeho tým stal týmem šampionů, byl moment, když si jeho superstar Michael Jordan uvědomil, že velký hráč je ten, který dělá lepšími hráči hráče kolem sebe. Důvěra v ostatní vyjádřená přihrávkou, vytvořením šance . . .


Často se setkávám s manažery, kteří jsou neochotní delegovat silné pravomoci. Někdy je důvodem jejich nedůvěra ve druhé, strach z toho, že to nebude fungovat. Jindy je důvodem obava z toho, že se ukáže, že to jde i bez něj nebo dokonce lépe. V obou případech nedostatek důvěry v ostatní nebo v sebe podkopává týmový sebevědomí duch.

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz