Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Barcelona drží svůj směr !

Barcelona hýbe fotbalovým světem. Metodik učení fotbalu v FC Barcelona Víktor Sánchez Lladó přijel v prosinci minulého roku rozhýbat i nás. V rámci kurzu UEFA PRO licence se v Praze uskutečnila jeho přednáška, kterou zprostředkovala FAČR. Postřehy očima několika trenérů i ukázka cvičení.

 

 



Sebrali jsme postřehy několika trenérů, kteří se zúčastnili zmíněné přednášky a připravili syrový ale velmi výživný článek. Postřehy poskytli: Evžen Veselý(www.fotbal-trenink.cz), Josef Šneberger (FC Viktoria Plzeň), Filip Linhart (FC Viktoria Plzeň), Radek Růžička (FC Viktoria Plzeň), Tomáš Rain (FK Baník Most).
 
Víktor Sánchez Lladó

"Naší výhodou je, že 20 let jdeme stejným směrem. Teď se to vyplácí," uvedl Sánchez.

 

 

 

Filozofie

Základem jsou čtyři pilíře: fotbal, škola, přátelství a rodina. A všechny jsou stejně důležité. Vychovávají tedy především lidi, až po té fotbalisty. Je naprosto normální se fotbalistou nestát. Snaží se tak ovlivňovat všechny stránky lidské osobnosti: akademickou(vzdělání), sportovní i lidskou. „Člověk budeš i bez fotbalu!“ Chtějí, aby věděli, že dostat se do A týmu je velmi obtížné.

Kluky učí respektu, kamarádství, obětavosti, ochotě pomáhat si i moci se spolehnout. Nejdůležitější je koncepce hodnot, až po té koncepce hry. I pro to opustil Ibrahimovič jejich A tým.   

Odpovědnost za budoucnost nesou hráči s maximální podporou klubu. Klub se stará nejen o hráčovu sportovní budoucnost.

 

La Masia

staré sídloNázev fotbalové akademie pochází z katalánštiny a v překladu znamená „venkovské stavení“. Tak bývalá akademie vypadala a tak si tento zažitý název ponechalo i zcela nové zařízení.

 

 

 

 

Zázemí

  • 9 fotbalových hřišť + brankářská plocha: 4 přírodní trávy jen pro U19 - "A" a zbylých 5 hřišť/UMT i přírodní) pro ostatní
  • koutek pro volno časové aktivity ubytovaných, kanceláře, ošetřovna
  • 1 psycholog + 3 asistentky, 1 pečovatelka


Ubytování v komplexu je až na výjimky možné od 13ti let a slouží pro všechny sportovce pod hlavičkou FC Barcelona (basket,sálový fotbal atd.).V současné době žije na internátu 85 sportovců.nové sídlo
Všichni tito ubytovaní  mají k dispozici 1 psychologa + 3 asistentky. Ty provádějí vstupní pohovor a pak jsou všem ubytovaným kdykoli k dispozici s řešení osobních problémů.Vyjma těchto 3 expertů je na internátech po 365 dní v roce 24 hodin denně k dispozici pečovatelka, která zajišťuje vše od plánování volno časových aktivit až k pofoukání odřenin.

Denní program žáků

Den začíná v La Masii začíná v 6:45 budíčkem a končí večerkou ve 23:00.Mezi tím hráči absolvují dopolední výuku v běžné škole (U18 má výuku odpoledne), kam jsou hromadně dovážení klubovým autobusem, odpolední trénink a zbylé povinné aktivity. Hráči z jiných zemí mají ještě dvou hodinovou povinnou výuku španělštiny a katalánštiny.

Denní program trenérů

10:30-11:00  ranní porada všech trenérů
11:00 – 13:30  příprava tréninku, výběr turnajů, příprava turnajů atd.
13:30 – 16:00 oběd + siesta
16.00 - 20.30 tréninky kategorií do U17 (dopoledne trénují týmy U18 a výše)


Navíc každý trenér navštěvuje jiná utkání své kategorie a tipuje hráče nebo pozoruje ty, co jsou na hostování.

 

Organizace týmů, soutěží

Soutěže do 12ti let se hrají systém 7+1, 4x 12 minut. Od 13ti let se přechází na systém 11+1. Zápasy do věkové kategorie  U15 se hrají systémem 4x15min, střídání je povoleno max.3x za zápas a to maximálně 5hráčů. Vyjma poslední části, kdy se smí střídat během hry, se smí střídat pouze v přestávkách, čímž dochází k rozvoji kondice. Pokud nějaký nominovaný hráč neodehraje alespoň 1/4 zápasu, jeho tým  automaticky prohrává kontumačně.

Při přechodu do vyšší kategorie je zachováván  příslušný počet  hráčů, pouze v případě že nově příchozí na daný post je na tom stejně jako stávající hráč, je možné tento počet dočasně rozšířit. Pokud je na daném postu stávající hráč slabší než nově příchozí, je po předešlé konzultaci s rodiči a ním samotným navrženo hostování ve spřáteleném klubu. Pokud se ale hráč rozhodne, že chce jít jinam, je mu vyhověno, jelikož jedním z hesel klubu je ,že přání hráče je vždy na prvním místě. Po celou dobu hostování je ale stále sledován.V klubu je do 16ti let striktně dodržováno zařazení do věkových kategorií. Od 16ti let je možno hráče při dostatečné  mentální a technické vyspělosti povýšit. Posledním takovým jevem byl Messi, který v 16ti letech hrál za pět týmů.

Z hlediska profi-amatér jsou týmy děleny na dvě úrovně:
1. "A" až U19 (profi)
2. U7  až   U18 (neprofi)

Z hlediska věkového rozdělení týmů:
alevines U8 (nejde ještě o La Masia, ale jen o „fotbalovou školičku“, do La Masia jdou pak jen ti nejlepší hráči)
benjamines A(U12)-B(U11)-C(U10)-D(U9) (2 týmy)
infantil A(14) - (2 týmy)
infantil B(13) - (2 týmy)
cadete A(15) - (2 týmy)
cadete B(14) - (2 týmy)
juvenil B(17) - (2 týmy)
juvenil A(18) - (2 týmy)
juvenil A(19)

Z hlediska koordinačních skupin je mládež v klubu rozdělena do tří  skupin dle věku a to 7-12, 8-14, 15-18 všechny tyto skupiny mají tzv.své koordinátory, kteří zajišťují chod svěřených týmů a mají na starosti komunikaci mezi kategoriemi a vůči rodičům. Od kategorie U12 jsou všichni trenéři včetně koordinátorů profesionálními zaměstnanci klubu.

 

Personální zajištění

Pokud jako trenér sníte o angažmá v FCB je prvotní požadavkem klubu absolutní ztotožnění se z filozofií klubu a to jak v rovině metodické tak i etické a morální. Dále trenér musí být akademicky vzdělán v oboru tělovýchova a samozřejmostí je požadované fotbalové vzdělání. Další podmínkou je chuť se dále samovzdělávat.V neposlední řadě, vzhledem k multikulturnímu složení, musí být schopni alespoň částečné komunikace v  angličtině. Od kategorie šestnáctiletých je požadavek, že u týmu v roli trenéra musí působit bývalý hráč. Ostatní trenéři nepostupují s ročníkem, ale zůstávají u dané věkové kategorie. Razí se teorii být nejlepší trenér třeba kategorie U12 na světě. Všichni trenéři, vyjma Guardiolly, jsou povinni se účastnit pravidelných trenérských porad, na kterých se kromě běžných věcí rovnoprávně vyjadřují k jakékoli změně v klubu včetně projednání technických možností. Všichni trenéři mají na TV Barca k dispozici všechny zápasy svého týmu, ale do 15ti let se nevěnují rozboru hry, nýbrž s hráči probírají individuální chyby.

  • koordinátoři (dohled nad kvalitou svěřené kategorie)
  • 2 trenéři na tým + fyzioterapeut
  • scouting - 18 skautů v Katalánsku, 25 - 30 po Španělsku
  • různé úseky - např. pedagogika, metodika, brankář (“brankář je SPECIALISTA v týmu = brankář v FC Barcelona je SPECIALISTA MEZI SPECIALISTY!!“)

Sektor lékařství

Při vstupu do samotné akademie se provádí velice detailní lékařská prohlídka, která se následně opakuje v 16ti letech. Mezitím jednou ročně musí každý hráč projít pravidelnou periodickou prohlídkou. Tento standart platí i pro hráče FCB, kteří momentálně v klubu nepůsobí. U každého týmu fungují 2 trenéři a fyzioterapeut. Pokud dojde při zápase ke zranění, prvotní diagnózu určuje místní ošetřující lékař a následné léčení včetně přezkoumání prvotní diagnózy se odehrává v rámci týmového lékaře a to u všech týmů pod hlavičkou FCB.

 

Tréninky

Kategorie U7 - U12 absolvují trénink 3x týdně a víkendový zápas. Počet hráčů v týmů je 10 + 2 brankáři.Od U13 do kategorie U16 se trénuje 4x týdně + víkendový zápas a počet hráčů v týmů se navyšuje na  18 + 2 brankáře. Od kategorie U17 se trénuje 5x týdně + zápas.

  • U7-U12: 3x týdně (tým má 10 + 2 brankaře)
  • U13: 3x nebo 4x týdně(18+2)
  • U14-U16: 4x
  • U17: 5x

Vlastní metodologie tréninku

Na úvod zmíníme naznačený rozpor italského (fotbalista musí tolik skočit, mít takové a takové parametry, atd.) a barcelonského pohledu(vychází z individuality jednotlivce).
 
TJ se ve většině skládají ze tří částí:
1) Úvod - zahřátí
 V této části se zaměřujeme na techniku nebo koordinaci. Je důležité pochopit, proč je důležité mít velice dobrou kontrolu míče(bez výborné kontroly míče nebudeš nikdy plnohodnotným hráčem a v tom případě nebudeš ani příliš platný pro zapojení se do týmové hry).
 

  • do zahřátí je třeba zařadit co nejvíce cvičení k zapojení všech částí těla a pěstovat oboustrannost
  • vše co děláš, dělat kvalitně na úkor kvantity
  • přihrávky a kontrola míče, využívat systém přihraj a běž. Je nutné neustále pokračovat ve hře a být připraven na převzetí přihrávky.



2) Poziční hra „Rondos“
V trénincích se hodně praktikují cvičení  typu baga. V těchto cvičeních se projevují všechny aspekty hry kromě střelby. Při těchto hrách je hráčům neustále vysvětlováno, že pro vstřelení gólu je nutná co nejdelší kontrola míče. Při hrách se proměnlivě mění počet doteků, tak aby si hráči  zvykali měnit tempto hry.  Pokud hráč nemá míč na noze, není atakován a vyhýbá se tak teoretickým zranění plynoucím z osobních soubojů. Je třeba tyto hry hrát po celé ploše hřiště k zajištění správných návyků. Tyto hry jsou součástí téměř každého tréninku ve všech věkových kategoriích.


3) Zápas

  • při zápasu je nutné dodržoval náš styl nikoli systém. Bez ohledu, na to co budeme trénovat se náš styl nemění.
  • kondiční zátěž je kontrolována velikostí prostoru a počtem lidí.
  • snaha vytvářet trojúhelníky
  • vytvářet co nejširší a co nejkratší hřiště, tento prostor je určován krajními hráči
  • čísla nemají hráči, ale pozice, hráči tak již vědí, co budou hrát
  • neustále hrát míč, ten se nesmí zastavit
  • všichni hráči musí umět pracovat s míčem
  • po ztrátě míče je nejrychleji získat míč zpět,tzn.všichni hráči k sobě s pohybem k míči a naopak po jeho získání od sebe odstoupit a vytvářet prostor
  • zautomatizování pohybů
  • vzájemné prolínání se všech řad a pozic
  • základní rozestavení 1-4-3-3

 

Další zajímavé postřehy …

  • určitě to neděláme nejlépe, ale této úspěšné filosofie se v klubu držíme již dvacet let
  • nemáme přesně stanoveno co kdy a jak se bude trénovat, naše tréninky jsou flexibilní
  • při provádění cvičení striktně nelpíme na vzdálenostech a jeho trvání
  • věkové kategorie nejsou omezeny počtem doteků s míčem, ale proměnlivě se jim mění  podmínky
  • individualita není preferována před týmovou prací, ale pokud je jedinec dobrý, pak je dobrý celý tým, hráč je na prvním místě
  • v klubu se příliš nezaobíráme všeobecnou pohybovou  přípravou, jelikož již při vstupu chlapci musí vykazovat velké pohybové nadání a „udržení schopností“ vedeme specificky
  • poziční hry „Rondos“ hrajeme pouze nohama, jelikož pokud něco hraji rukama, tak se již nejedná o fotbal, ale je to jiná hra. Hru rukama akceptujeme pouze v případě že se má jednat o odreagování.
  • co se týče tréninků na hřišti (230-200 TJ/rok) je jich  cca.85% realizováno s míčem a za přítomnosti soupeře
  • kondici trénujeme od 16ti let a pokud možno pouze s míčem
  • volnost v řešení situací
  • všichni hráči útočí i brání
  • kondice nikdy není hlavním cílem cvičení a vše se vždy trénuje s míčem..
  • raději se dopustit chyby při kombinaci i za cenu obdržené branky, než zvolit variantu, která je v rozporu s klubovým stylem hry

Mají také problémy ?

Hráči starší 23 let odcházejí z "B" týmu pryč. Setrvání v "B" týmu je jen krátkodobá záležitost, prioritou je brzký přestup do „A“ týmu. Problémem se pak stává velký počet hodně dobrých hráčů. Jsou zbytečně výborní pro "B", ale do "A" se asi nedostanou.


PŘÁNÍ/TOUHA/FILOSOFIE je aby v “A“ týmu bylo 21 odchovanců!!

 

Pár dotazů z pléna

Požadavky na trenéra v barcelonské akademii?
- VŠ vzdělání tělovýchovného směru - v tomto období není čas pro experimentování.
- schopnost předávat hodnoty, empatičtí k hráčům, naslouchat hráčům, pozitivní přístup k hráčům
- ztotožnění se s filozofií klubu

Postaršování talentů?
- do 16 let respektují věk – neposouvají (výjimky ano, ale minimálně)
- Messi v 16 let hrál za 5 kategorií; Iniesta + ostatní šli po jednotlivých kategoriích

Praktikujete individuální tréninky?
- už se nedělají, časově náročné
- kolektivní cíle slouží ke zlepšení bolavého místa (techniky)
- když se hráč musí zlepšit v konkrétních, řeknou mu to, ale dělá to v rámci celé skupiny

Proč jste tak dobří?
- rozdíl nevidí v hráčích, ale v tom, že jdou 18 let stejným směrem
- jasná spolupráce mezi trenéry (“všichni trenéři DÝCHAJÍ stejně“)

A co všeobecná motorická příprava?
- vše specificky

Trenérský cyklus, jak dlouho u týmu ?
- ideální jen jednu kategorii - být nejlepší trenér na světě u U12 (ale nemají to tak)


Hrajete průpravné hry rukama?
Ne, není to specifické, kluci se neučí vnímat a reagovat nohama.

 

 

Cvičení

Zde předkládáme ukázku cvičení typu “bago“ z barcelonské akademie. Cvičení je zaměřené na překonání soupeře pomocí krátkých rychlých přihrávek, tak typickým způsobem pro barcelonské Áčko.

Situace

  • hrací prostor rozdělen na 4 čtverce o rozměru asi 15x15m
  • 2 míče
  • hráči rozděleni do 4 3členných skupin + 4 obránci
  • každá trojice ve svém čtverci

Průběh

  • každá trojice se snaží dostat kombinační spoluprácí míč do jiného čtverce, kde zrovna míč nemají
  • obránci se pohybují jen na čarách a snaží se míč získat
  • v jednom čtverci se nesmí setkat 2 míče

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.

 

Poznámky

  • situace, kdy je obránce vystaven útoku zezadu i zepředu, nevadí. Ten se snaží vnímat obě strany a vybírat jednu z nich podle nějakých kritérií.
  • zkuste je na klucích sami vysledovat, př.:
    • kde je větší šance získat míč
    • kde již bezprostředně hrozí průniková přihrávka
    • ….
  • nejdříve se můžeme domluvit jakým směrem bodou míče rotovat(po či proti směru hodinových ručiček), posléze volně

Cíl

  • přihrávka, zpracování, výběr místa
  • spolupráce, komunikace
  • periferní vidění, vnímání okolí, hlava nahoře

Pozor

  • průniková přihrávka do jiného čtverce musí jít na hráče, který je na to připraven
  • trojice bez míče aktivně nabíhá a spoluvytváří vhodnou situaci pro průnikovou přihrávku - pohyb bez míče

 

Nevíme přesně pro jakou věkovou kategorii je cvičení primárně určené. Ověřené bylo na starších žácích. I v této věkové kategorii doporučujeme začít jednodušší verzí, která je praktikovaná ve 2 čtvercích(obdélnících).

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.
 

 

 

 

Připravil Ing. Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz