Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Recenze

Jak vybrat běžecké boty pro fotbalový trénink

Do výbavy každého fotbalisty už dávno nepatří jen kopačky, ale také sportovní boty na běhání. Fotbalisté běžecké boty Nike používají při trénování kondice, při rehabilitaci po zranění nebo při výklusu po těžkém zápase. Tak aby vaše nohy byly v pohodlí a vždy jste tak mohli podat nejlepší výkon, je důležité znát, jak je běžecká obuv Nike označena a co které termíny pro sportovní boty Nike znamenají.

 


 
Běžecké boty Nike Běžecká obuv Nike

Každé sportovní boty se skládají ze tří části:
 

  • podešev
  • mezipodešev
  • svršek

Podešev je normálně řečeno podrážka. Je to část boty, která je v kontaktu se zemí. Podrážka zajišťuje odolnost a první vrstvu tlumení nárazů. Členění a vzorek podrážky se liší podle potřeb jednotlivých sportů. Jako je běhání, tenis nebo třeba basketbal. Sportovní obuv však musí zajistit co nejlepší přilnavost, aby noha na daném povrchu neprokluzovala.
 
Typy podešve (podrážky):

BRS 1000: Jedná se o mimořádně odolný materiál, články z tohoto materiálu jsou umístěny na částech, které jsou nejvíce odírány, např. pata.
Duralon: Nejčastěji se vyskytuje na špičce boty, měkký skvěle tlumící materiál, ale méně odolný.
Waffle: Výborná přilnavost k povrchu, která popohání běžce vpřed, zajišťuje první úroveň tlumení nárazů.


Mezipodešev je vrstva mezi podešví a svrškem boty. Tato vrstva sportovní boty je velmi důležitá, protože zajišťuje stabilitu, tlumení a snižuje nárazy. Do mezipodešve lze navíc zabudovat jednotky tlumícího systému, které zvyšují stabilitu a podílejí se na ochraně nohou.

Typy mezipodešví:

Phylon: zajišťuje tlumení a měkký plynulý krok, pohlcuje nárazy
Phylite: odolný materiál, zvyšuje ohebnost boty
Cushlon: měkčí a odolnější materiál, používá se pro posílení stability
LunarLon: zajišťuje měkký a pružný krok, vynikající v pohlcování nárazů

Svršek je část boty která je na botě shora. Hlavní funkcí je poskytovat podporu a ochranu. Zároveň má být co nejlehčí, aby nezvyšoval hmotnost obuvi. Většinou je svršek ze síťoviny nebo z kůže.
 
Sportovní boty je důležité vybrat podle typu došlapu a také podle toho, kde budute běhat


Běžecká obuv se rozděluje do 3 typů tzv. silos. Každé silo má jiné vlastnosti a design



1) Neutral: Zajišťuje dokonalé tlumení. Díky tlumení došlapu vás při běhání neobtěžuje bolest a můžete déle běžet bez jakýchkoliv problémů.

2) Stable: Jedná se o boty zajišťující koordinaci došlapu při nadměrné pronaci. Máme tím na mysli pohyb, který noha vykonává při kontaktu s povrchem – dopad, zhoupnutí dopředu a odraz ze špičky.

3) Barefoot: Jedná se o technologi Nike Free, která přináší výhody tréninku běhu naboso, tlumení a ochranu pod nohou, takže spojuje to nejlepší z obojího.


Jaký máte došlap?


Pojem pronace a supinace jsou běžné biomechanické pohyby nohy. Problémy mohou vznikat při nadměrné pronaci a v horším případě mohou vést k úrazu. Tento problém však řeší volba správné běžecké boty.


1) pronace: Při pronaci dochází k vtočení kotníku při došlapu. Jedná se o přirozený pohyb nohy, který tlumí dopad paty při došlapu. Kotník se vychýlí směrem dovnitř a noha tím získá lepší stabilitu.

2) supinace: Jedná se o pohyb opačný pronaci. Běžec klade veškerou váhu na vnější stranu chodidla, což se projevuje vychýlením kotníku vně.

3) nadměrná pronace: S tímto problémem se potýká většina běžců. Jejich nadměrné vychýlení chodidla dovnitř musí pak vyrovnávat zbytek těla. Tito běžci mají ploché nohy a slabou klenbu. Nejlepší volbou pro běžce s nadměrnou pronací jsou boty s podporou stability, čili ze sila Stable.


Dokonalé tlumení boty


Tlumení zajišťuje tvé noze ochranu před nárazy. Nike.cz nabízí hned několik inovací, které poskytují sportovcům pohodlí. K tlumení využívá celou řadu technologií a jejich kombinací. Nejznámější tlumící systémy jsou: Nike air, Nike Zoomair, Lunarlon a Shox.

Nike air: Představuje tlumení založené na vzduchovém polštáři. Stlačený vzduch je nejčastěji umístěn pod patou a špičkou boty. Při došlapu se díky tomu sníží vyvinutá síla a po došlapu se vzduchový polštář opět vrátí do svého původního tvaru.

Nike Zoom air: Jedná se o nízkoprofilové tlumení, které nabízí obdobný, ale mnohem stabilnější tlumící systém ve srovnání s Nike air. Boty s tímto tlumením jsou vhodné především pro běhání v terénu.

Lunarlon: Je lehčí systém tlumení pomocí bezpaměťové pěny, která se po každém došlapu vrací do původního tvaru, tlumí dopady a při odrazu udržuje pevný podklad pro odraz. Spojení dvou pěn o různé tvrdosti (hustotě) skvěle vyrovnává každý krok a je vhodná jak pro zkušené, tak i začínající běžce.


Jaké běžecké boty si máte vybrat?


Začátečník by měl volit spíše univerzálnější běžecké boty s vysokým tlumením jak jsou Pegasus nebo Lunarglide. Bude se vám v nich běhat jako v bavlnce. Ti, kdo s tréninkem již pokročili mohou volit lehčí, méně tlumivé běžecké boty a vybrat model cíleně na daný typ běhání.
Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz