Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

12. Koncentrace

„Po hráčích se vyžaduje plná koncentrace na dění na hřišti. Ideálním způsobem jak

toho dosáhnout jsou hry malých forem.“ Charles Hughes

Publikací Taktika a týmová spolupráce ( 1973 ) dal Charles Hughes konkrétní podobu tomu, co většina fotbalové komunity považovala za samozřejmé a příliš se nad tím nepozastavovala. Všechno je o dávání gólů nebo zabraňování ve skórování. Porozumět tomu, jak se góly dávají , je pro každého trenéra i hráče velkým benefitem. Kniha rozvíjí základní myšlenky na základě analýzy příčin vstřelených gólů. Duševní koncentrace, hlavně její ztráta, byla shledána jako výrazně přispívající faktor. Fotbal, jako většina her, je hra plná chyb, které často pramení z nedostatku koncentrace. I když tato kniha byla napsána hlavně pro dospělé, jsou zde zajímavé náměty i pro mládež.

Definice koncentrace u mládeže

Může být definována jako snaha nasměrovat veškerou pozornost jedince na něco konkrétního. Ve fotbale jsou to specifické úkoly v daný moment. Schopnost koncentrace je posuzována délkou doby, po kterou je jedinec schopen udržet si pozornost a též odolností vůči vlivům, které koncentraci narušují. Problémy s koncentrací u mládeže jsou známé a zřejmé. S věkem schopnost koncentrovat se roste.

Rušivé vlivy

Přerušení hry

Po vstřelení gólu, při porušení pravidel, když míč opustí hřiště. Hra musí být znovu započata, byla tedy, i když dočasně, ukončena. Během tohoto přerušení má koncentrace přirozenou tendenci poklesnout. Je se však třeba velmi rychle opět zkoncentrovat. To dětem trvá déle.

Ztráta či zisk míče

Ztráta či získání míče není přerušení hry. Úroveň koncentrace se nejspíš nemění, nedochází k žádné přestávce v soustředěnosti. Mění se však předmět našeho zájmu a to velmi výrazně – o 180 stupňů. Útočící hráči začínají bránit, bránící útočit. Přechody mezi těmito dvěma rolemi mohou být velmi matoucí i vyčerpávající.

Únava

Soustředění se přináší únavu, únava otupuje schopnost soustředit se.
Není pochyb o tom, duševní koncentrace je unavující. Každý kdo se účastnil nějaké schůze či jednání to jistě potvrdí. Sedět u stolu několik hodin a poslouchat výklad přednášejícího je vyčerpávající. Řízení auto několik hodin dá jednomu také zabrat. To všechno není nic ve srovnání s fotbalistou, který musí neustále vyhodnocovat herní situaci, přemýšlet několik kroků dopředu a snažit se přelstít soupeře.

Jasně, všichni víme, že je těžší se soustředit, když jsem unavení. Výkon hráče a tedy celého týmu je závislý na jeho koncentrovanosti.

Pro děti je charakteristické, že dokud mohou, hrají na 110%. Fyzická a mentální únava často nastupují spolu a mohou být příčinou celkového výpadku. Děti se však velmi rychle zrekreují a znovu jdou do všeho naplno.

Rozptylující myšlenky

Rodiče, škola, rozhodčí, trenér, počasí, zranění, úzkost, strach, téměř všechno může dítě rozptýlit. Naučit se vyrovnávat s problémy, které život přináší tak, aby to nemělo vliv na naší práci nebo aktuální činnost, je celoživotní snaha každého z nás. Sport může být způsob, jak se naučit zvládat různé nepohodlné stavy mysli. Na druhou stranu je to jeden z nejtěžších úkolů trenéra.

Situace, kdy protihráč, kterého bráním, odehrál míč

Pro mladého obránce je to signál, aby si oddechnul. Než dojde k odehrání míče, soustředí se na něj a protihráče. Jakmile je míč odehrán, jeho odpovědnost končí. To je také důvod, proč jsou tak účinné narážečky. Útočník dávající přihrávky zůstává zabrán do hry, zatímco koncentrovanost obránce opadne.

Rozvoj

Hry malých forem jsou považovány za nejefektivnější způsob rozvoje schopnosti koncentrovat se, stejně jako pro rozvoj spousty dalších dovedností. Při těchto hrách jsou rozvíjeny všechny potřebné mentální aspekty násobně více, než při statických cvičeních, kde některé aspekty nejde rozvíjet vůbec.

Koncentrace je důležitá komponenta hráčovi mentální výbavy. Psychická stránky věci je stejně důležitá jako TMK či tělesná kondice. Při ztrátě koncentrace nepomůže žádný talent. Pracuj chytřeji, ne tvrději. Na závěr citát Rinuse Michelse:“Víc než kdy před tím je třeba se zaměřovat v tréninkovém procesu na mentální trénink, a to již v mládežnických kategoriích.“

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz