Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Trénujeme s Coerverem®

Coerver® Coaching - 6 kroků k úspěchu ve fotbale: 3

Udělej svůj pohyb . . . ať to stojí za to.
Vítejte ve třetí lekci v našem programu "Šest kroků k úspěchu". Dnes se zaměříme na mojí oblíbenou část hry: pohyby 1v1.
 

 

 



1) nejprve dokonalá technika a ovládnutí míče
2) důraz na první dotyk s míčem a přesnou přihrávku
3) schopnost poradit si v situaci jeden na jednoho(dva na dva , tři na tři atd...)
4) rychlost na hřišti s míčem a bez něj
5) zakončení a střelba
6) týmová hra
 
 





Jak jsme říkali v předchozích lekcích, fotbal je rychlá hra, kde držení míče, či jediný dotek, může změnit hru. Schopnost získat místo k přihrávce nebo ke střele pod tlakem je zásadní a je to jedna z nejvíce ceněných dovedností ve hře. Způsob, jak toho dosáhnout, je rozvíjet vaše pohyby.

Když jsem byl ještě hráč, procvičoval jsem své pohyby neustále. Byla to má vášeň. Kéž bychom měli přístup k těmto cvičením dříve, abych se zlepšil mnohem rychleji. Nikdo to pro nás nerozluštil. Byly jsme sami, a pokud jsme náhodou v nějakém pohybu vynikali, označili nás za talenty a nechali nás svému osudu. Chci jen říct, že dříve se myslelo, že fotbalové pohyby jsou darem od pána boha.

Našli jsme způsoby snadno následovatelné krok po kroku, jak udělat i nejsložitější pohyby tak, aby vypadaly přirozeně a jednoduše. Často procvičujte tato cvičení a brzy si vy a vaši přátelé užijete spoustu zábavy a obránci pro vás přestanou být překážkou.

Obránci dávejte pozor, pro vás to platí také! 

Hráči a trenéři si často myslí, že naše metody jsou určeny výhradně pro útočnou hru. Ale my si to nemyslíme. Téměř ve všech našich cvičeních s omezeným nebo plným tlakem jsou i obránci. Jde jednoduše o trenérovu změnu soustředění se na obranu místo na útok. Je zde zdravá konkurence blokovat a odebírat míče jeden druhému a měnit okamžitě hráčské role. Toto je charakteristika hry, hráči by měli být trénováni automaticky a plynule přecházet mezi defenzívou a ofenzívou. 

Pokud jste obránci a netrénujete tyto pohyby, jak je ve hře rychle rozpoznáte? A budete efektivně bránit, aniž byste hádali? Pokud je budete procvičovat, naučíte se je ve hře rychle rozpoznávat a provedete vhodnou akci založenou na vaší vlastní zkušenosti. Takže bláhově nepovažujme Coerver Coaching pouze za útočný program. Je to pro všechny hráče a pro všechny části hry. A čím lépe bez úsilí provedeme změnu z ofenzívy do defenzívy a naopak, tím lepší hráči budeme. 

A nyní tyto pohyby, které jsou z našich nejoblíbenějších, představíme ve videu. Jsem si jistý, že je poznáte. Jsou to pochyby hráčů jako Messi, Donovan, Nani nebo Ronaldo. A tyto hvězdy je používají nejen ve hře.

Ať je vaše týmy dělají a budete překvapeni, kolik zábavy budou mít a kolik si vytvoří střeleckých příležitostí. Pečlivě sledujte video, abyste viděli správnou formu. Video ukazuje pohled Coerver Coachingu, jak naučit pohyb ve třech krocích. Bez tlaku, kde trenér odhaluje cvičení krok po kroku, aby hráči porozumněli požadavkům na cvičení a mohli procvičovat základní formu. Částečný tlak, kde obránce stínuje útočníka a připravuje ho na herní situaci. Plný tlak, herně situační cvičení, ale v malých skupinkách, nebo 1-v-1, aby útočníci i obránci získali sebedůvěru. Níže uvedený text by vám měl pomoci zorganizovat cvičení na překročení a dvojité překročení.


  

 

Překročení

 

  • krok 1: naznačení kopnutí do míče
  • krok 2: krok okolo míče
  • krok 3: došlápnout na druhé straně míče, nejlépe s vytočením boků
  • krok 4: popostřčit míč vnějším nártem překračující nohy do opačného směru a zrychlení

 

Tipy: řekněte hráčům, aby zůstala překračující noha nízko, povzbuďte útočníky, aby zrychlili pryč od obránce po klamavém pohybu

 

Dvojité překročení

 

  • krok 1: naznační kopnutí do míče, krok okolo míče
  • krok 2: totéž na druhou stranu
  • krok 3: dát stejnou nohu před míč, zpět na počáteční pozici
  • krok 4: vnějším nártem druhé nohy vzít míč do protějšího směru a zrychlit

 

Tipy: pohyby měly být udělány před tím, než se dostanene příliš blízko k soupeři, jinak pravděpodobně o míč přijdete

 

 

Pohyby - částečný tlak

Dobré cvičení při omezeném tlaku vám pomůže s vašimi pohyby. Na výše uvedeném videu není toto cvičení uvedeno, nicméně obdobné cvičení můžete vidět v databázi cvičení www.fotbal-trenink.cz pod názvem Reakční bránění s míčem.

Organizace

  • Dvě dvoumetrové branky, 12m od sebe.
  • Dva hráči, jeden má míč, jsou čelem k sobě, naproti pomyslné čáry mezi brankami.

Provedení

Útočník s míčem se snaží dostat na konec označený kužely před tím, než se obránce dotkne vnitřního kužele. Útočník může měnit směr tak často a rychle, jak chce. Obránce nemůže překročit pomyslnou čáru, nebo se dotýkat míče. Hráči si po třech pokusech vymění role.

Tipy: začněte cvičení bez míče a procvičujte klamavé pohyby. Hráči mohou dělat jakékoliv pohyby, aby si udělali prostor.

 

Věřte svým hráčům!

 

Jedna z běžných stížností, které slýcháme od trenérů je, že hráči nezkusí pohyby v zápasech. Myslíme si, že je zde několik důvodů. Nejdůležitější je, aby trenéři vypěstovali v hráčích sebedůvěru. Přístup žádný tlak, částečný tlak a plný tlak je perfektní způsob, jak vypěstovat v hráčích více sebedůvěry. Přejděte postupně k hrám malých forem (uvádíme v lekci 6) a hráči vyrostou v sebedůvěře. Dalším bodem je, aby trenéři nedovolili brzké zaměření na vítězství, aby nestálo v cestě rozvoje dovednosti. Později se vám to vyplatí. Chybovat v zápase je cesta k vítězství, ale jestliže chybování znamená, že si nevyzkoušíme nové dovednosti v zápase, tak tyto chyby budou nahrazeny porážkou, protože týmy, které vyrostly v dovednostech, překonají vaši obranu. Hráči musí být podporováni k vyzkoušení si pohybu v zápase a nesmí být peskování za chyby.

 

Oni to vědí! 

 

Lepší přístup je "dobrý pokus, zvládneme to příště", nebo "netrápit se, učíme se přece z chyb". Konzervativní trenéři by možná chtěli zkusit zavést jeden nový pohyb v zápase, nebo nastavit parametry, které dávají smysl.

 

Vždy podporujte cvičení a inovace a hráči vás odmění. V další lekci projedeme další způsob, jak získat místo na fotbalovém hřišti . . . rychlost. Rychlost každého může být zlepšena:

  • Rychlost nohou
  • Reakční rychlost
  • Rychlost rozhodování 

Jako vždy integrujeme dovednosti a přístupy, které jsme se učili a postavíme na ně tento další základní stupeň v naší pyramidě rozvoje hráče. 

 

Alf Galustian a Charlie Cook 

 

                           Pro www.fotbal-trenink.cz www.coerver.cz 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz