Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Soccer eyeQ program - Vnímání(percepce)-rozhodnutí-akce

Obsah
Soccer eyeQ program
Vnímání(percepce)-rozhodnutí-akce
5 klíčových elementů, které ovlivňují činnosti hráče při zápase
Hráčova pozornost
Nekonečný cyklus
-všechny strany

 

Vnímání(percepce)-rozhodnutí-akce

Nejdříve se podíváme na 3 základní stavební kameny individuálního herního výkonu a ukážeme si jak s nimi velmi odlišně nakládají elitní a ostaní hráči.

 

Vnímání(percepce)-rozhodnutí-akce, to jsou 3 základní komponenty individuálního herního výkonu. 

 

 

  • Vnímání: používání smyslů pro získání informací o herním ději
  • Rozhodnutí: výběr řešení na základě získaných informací
  • Akce: provedení zvoleného řešení

 

 

Většina rozhodnutí a akcí je provedena na základě visuálních spouštěčů. Přesto se jako trenéři hlavně zaměřujeme na rozvoj techniky. 

 

Na popsané 3 základní komponenty se budeme pro jednoduchost odkazovat takto: vidět-myslet-konat. 

Na první pohled se to celé jeví jako velmi lineární,sekvenční proces. Bohužel přesně tak vypadá výkon mnoha hráčů. Průměrný hráč se soustředí na míč, POTOM na jeho zpracování, POTOM se porozhlédne kolem sebe, POTOM se rozhodne a POTOM provede vlastní akci. Pokud ještě nepřišel o míč

 

Takový sekvenční proces je pomalý stejně jako herní tempo hráčů, kteří se jím řídí. Tento hráč je často připraven o míč v jedné s fází tohoto těžkopádného sekvenčního procesu.  

 

Elitní hráč funguje jinak. 

Jak jsme již zmínili, průměrný hráč postupně vidí-myslí-koná. U elitních hráčů je tento proces paralelnější, provázanější a cykličtější. Elitní hráč neustále vyhodnocuje proměnlivý herní děj, plynule koriguje a hledá nejlepší řešení a výsledkem je provedení efektivnější akce v ten pravý okamžik.

 

Elitní hráči mají potřebné mentální a fyzické dispozice k tomu, aby v pohybu kontrolovali míč, svoje tělo a přemýšleli, co se bude dít dál. Opravdu, ti nejlepší vědí co udělají s míčem, dříve než se jej dotknou.  

 

Takže máme 3 základní komponenty individuálního herního výkonu. Někteří z vás je již asi znají a jiní podotknou:"To je přece jasné." Analýza výkonu hráčů může být skutečně zjednodušena na uvedené 3 komponenty.  

 

Jakkoli se to zdá zřejmé a jednoduché, hendikep hráče v některé z uvedených činností mu s velkou pravděpodobností zabrání stát se špičkovým hráčem.

 

Jako trenéři se tradičně zaměřujeme na technické aspekty výkonu(konat), zatímco opomíjíme kognitivní elementy celku(vidět-myslet)

 

Je třeba poskytnout hráčům cvičení, kde budou mít mnohem více možností se rozhodovat než doposud. A ruku v ruce s tím tréninkové podmínky, ve kterých budeme rozvíjet percepční schopnosti – nestačí jen ŘÍCI hráčům "koukej", musíme k tomu vytvořit prostředí a vypěstovat v nich automatický návyk.  

 

Ale co vlastně přesně znamená to "vidět" a "myslet"? Zaměřme se nyní na proměnné, které ovlivňují hráčovy úkoly a odpovědnosti v daný moment a jasně určují co by měl hráč udělat a co ne.

 


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
rudaldinho |27-05-2013 16:04:44
skvělý článek.Rychlost myšlení a volba správné a překvapivé varianty
herní situace je bezesporu rozdílovým prvkem utkání. Vacek

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz