Soccer eyeQ program - Nekonečný cyklus

Obsah
Soccer eyeQ program
Vnímání(percepce)-rozhodnutí-akce
5 klíčových elementů, které ovlivňují činnosti hráče při zápase
Hráčova pozornost
Nekonečný cyklus
-všechny strany
  

Nekonečný cyklus

Někteří trenéři mluví o čtení hry a reagování na herní situace. Nicméně, fotbal se stává stále dynamičtějším sportem, což vyžaduje od hráčů stále větší míru proaktivity, aby jejich řešení dosáhla potřebnou míru efektivity. 

 

Středobodem našeho cyklu je vyhodnocování obrazu hry, protože správné rozšifrování herní situace je klíčem k efektivnosti ve všech dalších aspektech.

 

 

 

  • vyhodnotit: herní děj kolem
  • předvídat: jak se bude hra vyvíjet 
  • přizpůsobit: fyzicky i mentálně 
  • konat: provést optimální řešení 
  • upravit: podle měnící se herní situace 

 

 

Ačkoliv je zde VYHODNOTIT uvedeno jako první z řady, je třeba ho chápat jako nekonečný nepřerušovaný proces, který je v neustále interakci se všemi ostatními – lapidárně můžeme shrnout ve rčení: "Vždy ve střehu!"

 

V této souvislosti se pozastavíme nad KONAT elementem. Tento element představuje vlastní akce, konání hráčů. Většina těchto akcí je však bez míče. Téměř 98% zápasového času se hráč nedotýká míče. To neznamená, že nehraje. Neustále sledování a vyhodnocování herního děje musí být trénováno, aby se stalo samozřejmostí, zvykem, automatismem, hráčovou přirozeností. 

 

Jak zabalit tuto myšlenku v jednoduché poselství směrem k hráčům? "Míč se hýbá, ty se hýbáš a pozoruješ." 

 

Udržet pozornost a koncentrovanost celý zápas, když jsem valnou většinu bez míče, je jistě nutný a zároveň náročný požadavek.   

 

A právě schopnost dlouhodobé koncentrace(alespoň 2x90min) je další oblast, ve které při výchově hráčů selháváme. Příliš mnoho cvičení, které často všichni používáme, zaměstnává v jeden okamžik jen část hráčů, příliš mnoho(ideálně by neměl být snad ani jeden) jich je mimo hru. Sledoval jsem trénink uznávaného a skutečně velmi kvalitního trenéra – během cvičení pro 14 hráčů se v daný okamžik aktivně zapojovali 2-3 hráči. Zbytek neměl žádnou roli, úkol či zodpovědnost po dlouhé sekundy i minuty. Jejich mozek měl volno. Když jim trenér opakovaně zdůrazňoval: "Soustřeďte se!", naskočila mě okamžitě otázka:"Na co?" následovaná druhou otázkou "A proč?". A odpovědi na ně? Vlastně nebylo na co se soustředit a tak ani nebyl důvod se soustředit. 

 

Jak bývá naším zvykem, v příštím článku se již zaměříme na praxi. Připravujeme cvičení sestavená podle metody Soccer eyeQ program.

 

Podle www.soccereyeq.com zpracoval Radek Votípka, www.fotbal-trenink.cz 


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
rudaldinho |27-05-2013 16:04:44
skvělý článek.Rychlost myšlení a volba správné a překvapivé varianty
herní situace je bezesporu rozdílovým prvkem utkání. Vacek

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz