Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Zajímavosti

Trenérský seminář v rámci Mini mistrovství Evropy

3 – 4.května se ve Františkových Lázních konal 5. ročník MINI ME. O co jde ? Je to každoročně nejdůležitější událost Česko-německé fotbalové školy - jakési neoficiální mistrovství Evropy starších přípravek. Při tomto turnaji se na domovských hřištích fotbalové školy utkávají proslulé kluby z celé Evropy. Můžete zde vidět v akci fotbalové naděje týmů AC Spatra Praha, SK Slavie Praha, FC Bayern München, Olympique Marseille, FC Porto, FK Cervena Zvezda Beograd, Glasgow Rangers FC, FK Austria Magna Wien, PFC CSKA Moskva, Everton FC a další.

Věhlas tohoto turnaje již dávno přesáhl naše hranice a stává se událostí evropského formátu. Ani tento nesporný úspěch organizátorům nestačí a pracují na dalším rozvoji. Úspěch celé akce podtrhuje neskutečný sportovní úspěch fotbalové školy. V uvedené konkurenci evropských týmů totiž tým Česko-německé fotbalové školy celý turnaj vyhrál. Gratulujeme !

Trenérský seminář

Celá akce začínala již 2.května trenérským seminářem. Program semináře měl dvě části. První část obsahovala přednášky trenérů ze skotského Glasgow Rangers, Lokomotiv Moskva a Austrie Vídeň. Téma bylo „Filozofie mládežnických akademií“. Tuto část skvěle moderoval jazykově vybavený Gerald Prell.
Druhá část obsahovala praktické ukázky tréninkových jednotek týmů Rangers FC, FK Austria Magna Wien, Lokomotiv Moskva, Crvena Zvezda Beograd. Zde nás nejvíce zaujal trénink Crvena Zvezda Beograd.
Seminář trenérů byl naším hlavním důvodem proč jsme Františkovi Lázně navštívili. Bylo to poprvé, co se ho organizátoři rozhodli v rámci MINI ME uskutečnit. Určitě je to dobrý nápad. Vždyť, kdy se vám poštěstí setkat se s tolika odborníky na mládežnický fotbal z celé Evropy v jednu chvíli, na jednom místě. Věříme, že i příští rok bude součástí celé akce tento seminář. Rádi bychom, aby bylo zvoleno nějaké konkrétnější téma, které by obsah semináře posunulo více směrem k praxi. Nám by se třeba líbilo „Hry malých forem“, jelikož se tímto tématem v rámci seriálu Holandská vize očima Američana právě zabýváme. Neformálními diskuzemi s dalšími účastníky tohoto semináře jsem zjistili, že nejsme jediní, koho toto téma nenechá spát.

Rozhovor s Pavlem Maršíkem

Nedalo nám, abychom alespoň krátce nevyzpovídali duši celého projektu fotbalové školy – pana Pavla Maršíka.

Turnaj a seminář

První ročník byl na základě vstupu České Republiky do EU. Pozvánku dostali všichni zástupci těch nově přistupujících zemí. Na základě velkého společenského i sportovního úspěchu jsem tu akci zachovali a pořádáme již 5. ročník.

Vlastní turnaj je dvoudenní akce. První den probíhá v ČR ve Františkových Lázních, finálová část probíhá v Rehau v Německu.Letošní ročník jsem rozšířili o trenérský seminář. Přišlo nám smysluplné pozvat v rámci tohoto víkendu trenéry z celé republiky, Slovenska, Německa, aby mohli diskutovat trenérskou práci v té mládežnické oblasti.

Kolik účastníků bylo na semináři ?
Asi 60. Z toho 35, kteří se přímo neúčastní turnaje. To jsou trenéři z Regensburgu, z Norinberku, z Teplic, ze Slávie Praha, z Českých Budějovic, z Františkových Lázní. Je tu skupinka ze Žiliny, jelikož mají velký zájem se v budoucnu turnaje účastnit. V současné době je práce s mládeží na Slovensku na nejvyšší úrovni asi právě v Žilině. I my máme zájem o slovenská mužstva. Loni jsme to měli Banskou Bystrici. Jedná se jakým klíčem se bude postupovat pří výběru dalších účastníků.

Jak tedy probíhá výběr mužstev ?
Jak jsem již zmínil, na začátku to byly týmy zemí vstupující do EU. Výkonnost týmů byla velmi odlišná. Například Malta, Kypr nestačili. Takže jsem začali přihlížet k výkonnosti. Pak jsme chtěli zapojit týmy z ostrovů . Prvním zástupcem byl Glasgow Rangers, kteří jezdí pravidelně, podruhé se zúčastňuje Everton. To je řekl bych velký úspěch, protože oni moc nejezdí do Evropy. Tradiční účastníci jsou Sparta, Slavie, Legia Varšava, Bayern Mnichov. Nyní se nám podařilo přivést Olympique Marseille, což je veliký pořadatelský úspěch. Podobný úspěch je i FC Porto, které odmítlu udělat jak ukázkový trénink tak se zúčastnit semináře. Berou to velmi přestižně, takže mají ještě nějakou taktickou přípravu.
Pro příští rok probíhají jednání i směrem k mimoevropským týmům. Probíhají první kontakty s Argentinou – Boca Juniors. Je to hlavně otázka financí, protože se musí najít někdo, kdo bude hradit cestu sem do Evropy.

Na základě čeho nebo jakým způsobem se mužstva vybírají ? Podle umístění v místních soutěžích, na doporučení příslušného fotbalového svazu ?
Pro nás je rozhodující kvalita. Turnaj je postaven na špičkových týmech. Není to turnaj, který je zaměřen na výdělečnou činnost. Je to v podstatě prezentace našeho projektu fotbalové školy. Máme to pokryto sponzorsky a není to zisková akce. Servis týmům poskytujeme nadstandardní. Mají hrazenu částečně dopravu, zcela mají hrazeno ubytování a stravu, neplatí startovné.
Pak není divu, že zde má zájem hrát kdekdo. Máte asi dostatek nabídek ?
Ano, nyní jsem již ve fázi, kdy si můžeme vybírat. Je tady samozřejmě zájem pokrývat tu střední Evropu. Já pokrývám tuto oblast plus východní Evropu. Kolega (Gerald Prell) zajišťuje západní Evropu. S některými týmy fungujeme recipročně. Oni přejedou sem, my pak k nim.

Všiml jsem si ve Vašich materiálech loga ČMFS. Jakým způsobem se podílí na tomto turnaji ?

ČMFS se stal partnerem výraznějším způsobem minulý rok, kdy určitým způsobem loboval, aby se do toho zapojila UEFA. Takže spíše taková morální podpora. Dostáváme i nemalou dotaci, ale není to ten klíčový finanční partner.

Grant od EU ?
Ano, ale jen na náš projekt fotbalové školy. Turnaj zajišťujeme sponzorsky. Máme tam Karlovarský kraj, Hornofranský kraj, ČMFS, Bavorský fotbalový svaz, podnikatelské subjekty zdejšího regionu, výrazně do toho letošního roku vstoupila německá Komerční banka. Těm se to moc líbilo, vzali to za své. Snad budou dávat peníze pravidelně a stane se z nich takový první generální partner.

Fotbalová škola

Co si máme pod fotbalová škola představit ?
Není to klasická obalová škola. Naši svěřenci spolu nechodí do školy. Pouze spolu trénují a hrají zápasy. Při těchto činnostech se učí cizímu jazyku. Náš tým se zúčastňuje i našeho turnaje. To nějaký začátek naší cesty. Cílem toho projektu by mělo být vybudování mezinárodní internátní školy se zaměřením na jazyky a sport.

Takže klasická fotbalová škola ?

Ano, budova, zázemí, atd.

Na jaké straně ?
Je to otázka financí, jako všechno. V současné době to vypadá na Německo, konkrétně v Rehau. Ale ta cesta je ještě dlouhá. Nyní se zpracovávají projektové dokumentace. Zatím neznáme ani časový horizont, kdy by se to mohlo realizovat.

Jak se rekrutují žáci vaší školy ?
To mělo nějaký vývoj. V prvopočátku to bylo z regionu Chebska a Hof. V současné době jsou do toho zapojené děti, respektive vize je taková, že v nově otevíraném projektu EU, který se jmenuje ???, budou zapojeny děti z Plzeňského kraje, Karlovarský kraj, Jihočeský kraj. Na základě celkem pozitivních ohlasů budeme do jednotlivých kategorií vybírat děti, které budou reprezentovat ten projekt. To samé probíhá v Německu.

Kolik žáků tvoří v současnosti Vaší školu ?

V současné době máme v projektu 90 dětí. 60 % je německých. Tam je o to obrovský zájem. U nás je to složité ve vztahu ke klubům. My se vždy musíme domluvit s klubovým trenérem, aby nám to dítě půjčil, jinak nemáme žádné páky. Takže musíme vždy hledat nějaký kompromis.

To hrajete nějakou soutěž ?

Ne pouze turnaje, výjezdy po Evropě.

Jak se váš tým připravuje ?
V rámci nějakých krátkodobých kempů. Všechno to ale směřuje k té internátní fotbalové škole.

Jaký jazyk se vyučuje ?

Jen němčina. Angličtina jen v kempech, ale ty jsou stranou školy.

Fotbalové kempy

Letní fotbalové kempy již nejsou pod Česko-německou fotbalovou školou. Naráželi jsem na velké problémy s uvolňováním dětí, protože naše a německé děti mají jinak prázdniny. Takže se vytvořil nový subjekt Akademie fotbalových trenérů o.s., jehož jsem předsedou. Z toho vznikl zajímavý projekt SoccerCamp Pavla Horvátha, který do toho vstoupil jako patron. Dal do toho své jméno a bude se toho aktivně zúčastňovat. Kempy mají několik bloků a v současné době budou probíhat ve Skalné v rodišti Pavla Nedvěda, pro předškoláky v Satalicích u Prahy, v Banské Bystrici pro Slovensko. Na Slovensku je toto velký zájem.

Podmínky přijetí ?
Žádná výkonnostní či jiná omezení. Je to vyloženě volno-časová aktivita , prodloužení sezóny, aby děti dělali to co je baví. Vyplnění letního prázdninového programu dětí.


Jelikož za chvilku již začíná praktická část semináře, musíme rozhovor přerušit. Snad v něm někdy zase budeme pokračovat.

Děkujeme

 

Z tréninku CSKA Moskva a Astrie Vídeň

Z tréninku CSKA Moskva Z tréninku Astrie Vídeň

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz