Cvičení

Plány

1. volba věkové kategorie
| 2| 3| 4| 5


vybrat uložený plán


Holandská vize očima Američana

18. Rychlý protiútok

„V tomto stylu se klade důraz na obrannou funkci týmu. Hra se odehrává hlavně na vlastní půlce a iniciativa se přenechává soupeři. Pak se využívá prostor za obranou soupeře k rychlým protiútokům.“ Rinus Michels
Teorie totálního fotbalu zkoumá co je potřeba a co očekávat, když je tým na vyšší úrovní než jeho soupeř. Náš tým určuje průběh hry a jeho tempo. Protiútok je vhodný pro soupeře nebo tým, který brání vedení.

Základní aspekty

Obrana je organizovaná na vlastní půlce

Bránění začíná kolem půlicí čáry. Je důležité, aby hráči nehonili míč příliš hluboko na soupeřově půlce a nechávali mezi jednotlivými řadami mezeru. Všechny řady musí spoluvytvářet kompaktní obranný blok. V první řadě musí mít tým silnou obrannou řadu, jejíž hráči zachovávají klid i pod velkým tlakem. Tito hráči jsou na tom dobře technicky ( jako například italští obránci ) a nemají problémy s obranou hrou kolem vlastní 16 či uvnitř ní.

Organizovanost obrany

S takovou koncentrací bránících hráčů na tak malém prostoru je útočící mužstvo postaveno před velký problém. Ten největší je jak proniknout obranou a dostat se k zakončení. Těsné obsazování, málo prostoru pro vedení míče a proniknutí obranou, to všechno může u útočících hráčů vyvolávat frustraci a netrpělivost. Takoví hráči již mají jen kousek k tomu, aby začali dělat chyby, špatná rozhodnutí a to je to, co bránícímu mužstvu vyhovuje. K dosažení tohoto cíle je třeba organizovaná a soudržná obrana, fungující jako celek.

Hra se odehrává před obranou

Omezený prostor za obranou je dobrým východiskem pro kontrolování hry útočícího mužstva před obrannou linií v bezpečné vzdálenosti od branky a bez možnosti střelby. Hráč s míčem by měl být atakován, ale nemělo by to být na úkor organizace obrany. Trpělivost, vyčkávání a zvolení vhodného okamžiku pro získání míče jsou hlavní aspekty umění tohoto způsobu hry.

Založení protiútoku

Rozhodnutí zda zvolit postupný útok či rychlý protiútok musí být provedeno okamžitě. Jakmile je míč získán nebo ještě lépe chvíli před tím. Dobří hráči čtou hru, hodnotí situaci, vyhodnocují pravděpodobnost, dělají rozhodnutí a konají. Rychlost myšlenky a akce jsou rozhodující pro úspěšné vedení rychlého protiútoku. Je zřejmé, že tým má jen pár sekund, než se soupeř zformuje do obranného tvaru.

Protiútok je když

Hráč, který získal míč, může přihrát spoluhráči-útočníkovi. Tím je míněno, že musí být čelem k soupeřově bráně a mít prostor pro přihrávku. Obránci, kteří honí soupeře směrem ke své vlastní brance nebo získají míč u postranní čáry čelem k ní, nemají příliš výhodnou pozici pro založení rychlého protiútoku neboť nemají přehled o hře. Naopak hráč, který vystihne soupeřovu přihrávku do šířky stoje čelem k soupeřově bráně a prvním dotekem se dostane do prostoru za soupeře směrem k jeho bráně, nebo hráč, který zachytí průnikovou přihrávku a nabíhající soupeř ho přeběhne, tak ti mají velmi výhodné podmínky pro založení protiútoku. Odebráním míče vlastně obehrává minimálně dva hráče, někdy celou řadu, a otevírá se mu prostor před ním. Pokud je to útočník, může před ním být už jen brána. Je potřeba rychle zvednout hlavu a najít cíl ( porovnej z defenzivními úkoly při totálním fotbalu, kde je naopak požadavek na zamezení hluboké/kolmé přihrávky dokud se obrana nezformuje ). Konečně pokud hráč, který získal míč není schopen rychle založit protiútok, může využít spoluhráče, který tu možnost má. Spoluhráči se mu musí nabídnout a musí to být provedeno dostatečně rychle.

Nabíhání

V tomto systému se často některé situace opakují. Míč je většinou získán v typických situacích, kdy jsou hráči v typických pozicích. Je to velmi předvídatelné. Když tým získá míč, určití hráči nabíhají často nacvičeným způsobem, tak aby mohl být protiútok veden ve vysokém tempu a byl úspěšný. Pokud to situace dovolí, zapojují se do protiútoku další hráči. Je to zase o tom správném rozhodnutí ve správný okamžik. Základem většinou bývá rychlý hráč s dobrou technikou. S velkým prostorem kolem sebe se stává hlavním cílem přihrávky po získání míče. Zbavuje svůj tým tlaku svojí schopností zpracovat a udržet dlouhý míč. Volba vhodného momentu bývá pro mládež problém. Téměř všichni si myslí ( včetně trenérů ), že je třeba využít každé možnosti jít dopředu. To vede k mnoha zbytečným náběhům desintegrujících tým. Hráči se zbytečně vyčerpávají. Jedním z řešení je omezit počet hráčů, kteří se budou zúčastňovat protiútoku.

Výhody a nevýhody

Tento styl je jednodušší na organizaci a je nejlepší garancí úspěchu. Ve srovnání s totálním fotbalem klade menší nároky na technické i fyzické požadavky. Nicméně, je zde velká potřeba individuální a týmové disciplíny. Rychlost je pro vedení protiútoku zcela zásadní. Hra je postavena na tom, že necháváme soupeře hrát a čekáme na chybu. Bráníme vlastní polovinu a zakládání protiútoků je pro hráče, kteří se toho zúčastňují, velmi fyzicky náročné. Často musí překonat dlouhou vzdálenost s nízkou úspěšností. Velký problém je adaptace na jiný způsob hry. Situace si ovšem může vyžádat změnu stylu.

 

Na obrázku vidíme, kde je těžiště působnosti týmu. Hlavní cílem je totiž nedopustit vytvoření volného prostoru za obranným valem, který by mohl soupeř využít. Semknuté obranné postavení, velmi silný defenzivní blok ve středu pole a dobrý brankář jsou těžko překonatelné překážky. Když tým získá míč, následuje většinou rychlá přihrávka na rychlého útočníka. Do útoku se zapojí několik dalších spoluhráčů podle situace a zbytek zajišťuje proti zpětnému protiútoku. Protože podporování útoku z hlouby vlastní poloviny je velmi fyzicky náročné ( běhy ve vysokém tempu na 50-70 m ), hráči musí být schopní odhadnout, kdy bude náběh efektivní a kdy zbytečný. Zápas není místo pro plýtvání silami či zvyšování kondice.

 

 

 

 

Co když se setkají mužstva se stejným stylem založeným na rychlých protiútocích ? Dobrým příkladem může být utkání na Euru 96 v Anglii mezi Německem a Českou Republikou. Obě mužstva vyznávala podobný styl založený na rychlém protiútoku. Před zápasem Češi pasovali do role favorita Německo. Berti Vogts musel změnit taktiku. Musel klást větší důraz na fázi, kdy má jeho tým míč v držení. To není jednoduché rozhodnutí pro tým, který vyznává taktiku rychlých protiútoků.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz