26. Proč 4v4

"Pokud jsou hry 4v4 používány jen kvůli zajištění vysokého tempa, není zdaleka využit celý jejich potenciál." Coaching Soccer

Jak již bylo řečeno, trénink by měl být uzpůsoben dětem. Menší forma je přehlednější, kompatibilnější se schopnostmi dětí.

Elementy fotbalu byly identifikovány. Hry 2v2, 3v2, 5v2 atd. navozují fotbalové podmínky. 4v4 je však nejmenší možná varianta reálného fotbalového mače. Objevují se v ní všechny elementy, potřebné pro získávání zkušeností z reálného fotbalu bez matoucích duplicit.

Ve skutečném zápase mají děti tři možnosti kam přihrát: dopředu, do strany, dozadu. Ve tříčlenném týmu to není možné, protože jeden směr bude chybět. Zatímco hra 3v3 je vhodná pro nejmladší kategorie a pro pilování techniky, její použití pro nácvik správné poziční hry je omezený. Pokud použijeme pětičlenný tým, jedna možnost přihrávky bude zduplikována. Pátému hráči lze přihrát jednou z uvedených možností: dopředu, do strany, dozadu. To vnáší zmatek.

4v4 je také minimální počet hráčů, při kterém se vyskytnou všechny základní principy hry. Jeden hráč je na hrotu, dva drží šířku a jeden zajišťuje hloubku. Tři hráči toto zajistit nemohou, pátý to celé komplikuje. Ve 4v4 jsou odpovědnosti zcela jasné. Každý má své jedinečné úkoly.

4v4 je optimální počet pro hry malých forem. Zahrnuje všechny potřebné elementy bez zbytečných duplicit.

Jako zahřátí

Většina dětí přijde na trénink ze školy. Strávili tam pravděpodobně 7 hodin ve zcela organizovaném a řízeném prostředí pod dohledem dospělých. Uvolněně, nevázaně si pohrát je to, po čem touží. Malá hra podporující krátké běhy, přihrávky a zpracování může fungovat jako zahřátí.

Nástroj pro diagnostiku

Excelentní nástroj pro zkoumání schopností a charakterů dětí. Nemohou se nikde schovat. Jejich přednosti a slabiny jsou brzy zřejmé a trenér je má možnost vidět ve své nahotě. Těžko se někdo za někoho schová. Jestliže děti nepřijmou problém za svůj, těžko přijmou trenérovo řešení. Adresnost a odpovědnost jsou pro vývoj důležité.

Vlastník problému

Při velkém fotbale 11v11 mohou hráči často svalovat vinu na spoluhráče. Je zde tolik možností, voleb, okolností, kterými jsou hráči zmateni. Ve hře 4v4 je příčina problému mnohem jasnější a odpovědnost je těžko popřít. Pokud děti nevnímají problém jako svůj vlastní, proč by akceptovaly trenérovo řešení ? Účast a odpovědnost jsou velmi důležitou okolností pro rozvoj.

Opravný nástroj

Když děti přijmou problém za svůj a jsou dostatečně motivované ho odstranit, jsou 4v4 a další hry malých forem nejrychlejší cestou k řešení. S vhodnou hrou a koučováním je největší šance na odstranění nedostatků v TMK.

Hry malých forem umožní větší počet doteků s míčem. Dostanou se častěji do typických fotbalových situací. Takže to má blahodárný vliv na technickou i mentální stránku věci. Jejich koncentrace musí být vyšší, jelikož hra má vyšší tempo, není se kam schovat. To je důležitý moment při rozvoji herní inteligence.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz