28. Typické chyby

„Výsledný efekt, je často zkreslen danou situací.“ Johan Cruyff

Hry malých forem jsou mikrokosmem reálné hry. Chyby, které se objevují zde, budou přítomny i později. Malé hry jsou lépe monitorovatelné, analazovatelné a korigují pravou příčinu problémů. Dále uvádíme několik typických problémů.

TMK

Nepřesné přihrávky, střelba nad branku, nabíhání do špatných prostorů, obránce se nestaví mezi míč a vlastní branku. Nedostatky v technice, myšlení a komunikaci. Chyby jsou součástí hry. V malých hrách jsou chyby zřejmější a řešení jednodušší.

Tvar

Když hráči nejsou tam, kde by měli být, nemohou plnit svoje úkoly. To je kritický problém starších i mladších hráčů. Ve 4v4 je základní tvar diamant. Ten se rozpadá, pokud toho chce hráč zvládnout až příliš moc nebo zanedbává svoje základní úkoly na úkor podřadných.

Plán

Týmy, které nemají plán, si zadělávají na problémy. Problém je také, pokud představy nejsou ujednocené a jasné. Jestliže jdou hráči hrát spolu v jednom týmu, musí sdílet stejné záměry a představy o hře.

Špatný hráč v nevhodné roli

Děti by měly zkoušet a experimentovat s různými posty. Když ale postavíme méně vybaveného hráče do role, kterou není vůbec schopen zvládnout, musí to kompenzovat zbytek týmu.

Moc rychle

Jak říkal jeden brazilský trenér:“hrají příliš rychle, myslí příliš pomalu.“ Tempo hry často převyšuje schopnosti dětí. To je častou příčinnou, proč děti nepochopí, co mají dělat.

Trenérovi problémy

Velikost hřiště a branek, špatná pravidla

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz