31. Klíčové faktory defenzivních činností

„Zajišťování se, sledování soupeře … jsou klíčové faktory obranné činnosti, které společně s presinkem tvoří základní nástroje defenzivy.“ Charles Hughes

Zajišťování

V ideálním případě obránce neprohrává souboj 1v1. Protože se to však stává, tým musí s tímto počítat a umět se s tím vyrovnat. „Zajišťování napadajícího hráče je potřebné. Pokud je napadající hráč obehrán, je odpovědností zajišťujícího hráče ihned přebrat tuto úlohu.“ To vyžaduje, aby byl zajišťující hráč ve správný okamžik ve vhodné vzdálenosti a úhlu.

Na obrázku vidíme dva příklady nevhodné vzdálenosti zajišťujícího hráče. Na situaci 1 je zajišťující hráč příliš daleko. Jestliže útočník překoná napadajícího, má dostatek času připravit se na další souboj se zajišťujícím. Vlastně tak dojde ke dvěma soubojů 1v1 a ne k jednomu 1v2. Na situaci 2 je zajišťující příliš blízko, takže mohou být oba bránící hráči obehráni v jednom okamžiku.

 

 

 

 

Na dalším obrázku - situace 1 je zajišťující v dobré vzdálenosti, ale ve špatném úhlu. Jestliže útočník přehraje napadajícího po jeho levé straně, nemá zajišťující možnost zasáhnout. V situaci 2 je v mnohem lepší pozici - ideální pozice. Nyní když útočník obejde napadajícího, zajišťující je v dobré pozici pro získání míče nebo alespoň pro zpomalení útočníka a přebrání funkce napadajícího, mezi tím přebere funkci zajišťujícího napadající. Úhel postavení záleží na tom, jaký je záměr – tlačit útočníka k postranní čáře či do středu. Obě varianty mají svá pro a proti. Důležité je, aby tým rozuměl svému plánu a jeho implementaci.

 

 

 

Kdykoliv je hráč na pochybách, měl zabrat pozici pod úhlem 45 stupňů, asi 5 m za napadajícím – jak je vidět na obrázku. To mu umožní reagovat bez ohledu na to kam se útočník pohybuje.

 

 

 

 

 

 

 

„Odpovědnost zajišťujícího je nacházet se ve správné pozici a poskytovat napadajícímu potřebné informace. Zajišťující musí povzbuzovat napadajícího k co nejtěsnějšímu presování. Zajišťují by měl též určovat kam bude útočník vytlačován – ke straně či do středu.

Je důležité, aby zajišťování trénoval tým jako tým. Všichni musí hovořit stejnou řečí. Když někdo zakřičí „lajna“, všem musí být jasné, co tím mínil.

Stěžejní je, aby děti pochopily, že pro zajišťování nesmím být příliš daleko od napadajícího.

Sledování, obsazování soupeře bez míče

„Bránící hráči, kteří umožní soupeři dostat se za ně, dělají velkou chybu. Hráči, kteří si toho ani nevšimnou, dělají chybu ještě větší.“


Na obrázku je obránce ve špatné pozici, protože není mezi brankou a nabíhajícím útočníkem. Jestliže přihrávající útočník přihraje do prostoru penalty, první u míče bude pravděpodobně jeho spoluhráč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dalším obrázku už je situace lepší. Obránce je mezi nabíhajícím útočníkem a brankou. Může tedy sledovat nabíhajícího útočníka a být dříve na penaltě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jestliže bránící hráč okamžitě následuje dopředu nabíhajícího soupeře, v mnoha případech ho po několika metrech v jeho úmyslu odradí. Pro útočícího nabíhajícího hráče je velmi příjemné, pokud si ho nikdo nevšímá a naopak ho znervózní, pokud mu někdo dýchá na záda.

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz