Strečink - Úvod

Obsah
Strečink
Úvod
Proč strečink
Metody strečinkových cvičení
Strečink v tréninkovém procesu fotbalu
-všechny strany

Úvod

Zpočátku strečink pronikal do myšlení jen těžko. Postupně se však množily důkazy o tom, že velké procento sportovních úrazů mají na svědomí málo poddajné, zkrácené svaly. Nešlo přitom o svaly, které by byly slabé nebo netrénované. Příčinnou jejich zranění byla spíše neochota se více natáhnout. Postupně se též potvrzoval další poznatek: zkrácené bývají zejména svaly posturální s tendencí ke zkrácení ("tónické"), tedy ty velké svalové skupiny, které působí proti zemské přitažlivosti při držení našeho těla ve vzpřímené poloze a při pohybu plní úkol opory. A znovu se ukázalo, že tyto svaly se zkracují i lidem, kteří pravidelně trénují, mají dostatek pohybu (i když pomaleji).
Zkrácené svaly je tedy třeba prodloužit, ztracenou ohebnost znovu získat. Jak tohoto dosáhnout bývá často kamenem úrazu. Donedávna nejrozšířenější metodou a doposud často používanou je metoda různých švihů a kmitů. Odborníci tuto metodu nazývají Lingovou gymnastikou. Tato cvičení jsou však zcela nevhodná, ba dokonce mají opačný účinek.
Strečink může ulehčit pohyb, nemůže však nahradit jiné, hlavně aerobní aktivity. Může však posloužit jako účinná prevence proti mnohým zraněním při sportu, a stejně tak může posloužit i nesportujícím. Dále je efektivní pomůckou v mnohých sportovních disciplínách. Strečink by tedy měl mít pevné místo v každém tréninkovém procesu.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz