Trénování přípravky

Trenérů a jiných fotbalových nadšenců, kteří jsou ochotni podělit se o své zkušenosti, není zrovna přehršel. Proto jsme velmi rádi, že můžeme vystavit tento zajímavý příspěvek na téma trénink těch nejmladších. Praktické postřehy se týkají hlavně organizačních věcí.

 

 

Trénování přípravky se může zdát jako lehká záležitost, ovšem zdání klame. Je zde mnoho různých faktorů ,a nejsou jen fotbalové, se kterými se každý trenér musí vypořádat, aby se mohli jeho svěřenci individuálně a týmově rozvíjet.

Pokud tedy zakládáte ve vašem klubu přípravku a nemáte s touto věkovou kategorií žádné zkušenosti, tak si pozorně přečtěte tento článek. Jak už jsem psal, je zde hodně faktorů, a proto je rozdělím do několika bodů.

 

1. Rodiče

Rodiče jsou tím největším problémem, který může nastat. Děti, pokud nejsou místní, se na trénink samy nedopraví a tak jsou zcela závislé na rodičích. Také si většinou samy nevzpomenou, že mají jít na trénink a platí to většinou u mladších ročníků. Pokud mají rodiče opravdový zájem, tak to lehce poznáte - především se vám pokaždé snaží dát vědět, pokud syn nepřijde na trénink a patřičně ho omluví. Jako dobré se osvědčilo, když hráči dostali od rodičů nějaký dárek například sušenky nebo jim upekli placku. Zdá se to možná absurdní, ale některým rodičům to dělá radost a to nemluvě o hráčích, kteří jsou štěstím bez sebe.

Někdy se také stává, že při zápasu můžou rodiče trochu vybouchnout, když je jejich syn tvrdě atakován nebo on sám někoho atakuje a je mu druhou stranou rodičů nadáváno. Dále také mohou mít ostřejší názor na rozhodčí, což se stává především v nižších soutěžích, kdy se píšťalky ujme domácí a sám vím, že písknout penaltu proti svému týmu je hodně těžké.

 

2. Trenér

Trenér je další důležitý faktor. Já osobně jsem zažil přechod z dorostenecké kategorie do kategorie přípravky a svoje tréninkové metody jsem musel hodně změnit, jelikož jsou to prostě děti. Asi jako první problém byl, že jsem měl na trénování dvacet dětí a musel jsem si je rozdělit na dvě skupiny. To bych ovšem nedokázal odtrénovat sám nebo bych musel trénovat různé dny a rozdělit hráče na dva týmy. To by vedlo k odloučení hráčů, což je nežádoucí. Proto jsem musel sehnat dva kolegy.

Rozhodl jsem se rozdělit hráče do dvou výkonnostních skupin, především na starší a mladší. Pokud je někdo z mladších hráčů výkonnostně lepší, tak je pro jeho růst rozumnější hráče přeřadit. Je třeba říci, že trenér je pro rodiče přirozená autorita. Ve chvíli, kdy je jejich potomek na tréninku, a vy je zastupujete, musíte být především na mladší hráče přísní. To ale neznamená na malé kluky křičet. Ano, samozřejmě občas se musí zvýšit hlas, ale ne permanentně křičet na své svěřence. Co se týče vaší autority a toho, jak se děti na vašem tréninku chovají, tak toto rodiče bedlivě pozorují. Je zbytečné, aby se rodiče báli svoje děti posílat na trénink a přeřadili ho tak do jiného klubu.

Co se týče trénování této věkové kategorie, je to velice psychicky náročné a často se mi stávalo, že i malá věc mi dokázala otrávit i celý trénink. Takových věcí se musí trenér vyvarovat a nenechat je na sobě znát.

 

3. Klub

Klub až tak moc nemůže ovlivnit trénování, ale je důležitý pro tok peněz. Vedení by si tedy mělo uvědomit, jak moc je pro klub důležitá budoucí krev pro A mužstvo. Týká se to především vybavení na trénování a také zimní přípravy, která je velice důležitá. Podpora peněz se dá samozřejmě získat i z příspěvků, ale pokud nejste trenérem nějakého většího klubu, tak se
často rodiče v dnešní době těžce loučí i s malým obnosem. Raději omluví svého potomka se slovy, že je alergický na trávu. Když jsem se ptal, jak na to paní maminka přišla, bylo mi řečeno, že je to jasný. Když jsem vysvětloval, že tréninky budou už jen v hale, tak se mi zdálo, že má alergii i na parkety.

Co se ještě týče klubu, nemůže zajistit dopravu. Žádný přepravce nebude chtít jezdit s malými dětmi. Především musí mít v autobuse sedačky nebo mít speciální pásy, které nemá každý autodopravce a tak je lepší, aby se rodiče dohodli mezi sebou, jak se budou na mistrovská utkání dopravovat.

 

4. Hráči

Hráči jsou malé děti a tak k nim musíte také přistupovat. Některé děti jsou zamlklé druhé až moc veselé a jiné agresivní vůči druhým. To především proto, že nejsou týmovými hráči a tak je to musíme naučit a usměrnit je. Agrese a malé potyčky jsou mezi dětmi zcela běžné a snažíme se je řešit dohodou a podáním ruky. Pokud by se potyčky neustále opakují, většinou jsou to určité dvojice, snažíme se je na tréninku přinutit spolupracovat různými průpravnými hrami a brzo si na sebe zvyknou. Budou třeba i nejlepšími kamarády. Dalším nešvarem jsou sprostá slova, za který musí přijít trest v podobě dřepů a pozor – neslevovat!!! Musí je udělat všechny. Pokud se mu nechce, tak si ho podržte třeba v kabině. Řekněte, že neodejde. Časem se váš svěřenec zlomí a vy mu tak dáte najevo, že vy jste ten, koho musí poslouchat. Pokud by jste tak neudělali, tak si budou hráči na tréninku dělat co se jim zlíbí a náprava bude velice složitá. Ještě jedna věc. Nesnažte se měnit hráčovu mentalitu. Má a bude mít svojí hlavu. Jen se
z něj snažte udělat týmového hráče.

 

O autorovi . . .

Jmenuji se Martin Pankrác a fotbal jsem začal hrát v 6 letech ve svém mateřském klubu TJ Jičíněves. Bohužel naše mužstvo nemělo přípravku a tak jsem putoval rovnou do žáků, kde jsem si moc nezahrál. V posledním roce, kdy jsem mohl ještě nastupovat v přípravce, si mě vyhlédl SK Jičín a tak jsem putoval nedalekého města. V Jičíně jsem působil do 13 let a následně jsem se přesunul zpět do svého TJ Jičíněves, kde jsem působil do 16 let a následně jsem odešel na hostování do SK Podskalan. Po roce jsem se opět stěhoval do jiného týmu a vyšší soutěže a to do TJ Železnice. Tam jsem i vinou zranění skončil a přesunul se zpět do svého mateřského klubu, kde hraji v soutěži mužů dodnes. Moje trenérská aktivita začala zcela náhodně, kdy jsem už jako hrající trenér vedl půl sezóny dorost a následně jsem se po skončení soutěže stal hlavním trenérem a věnoval se této věkové kategorii po dobu 4 let. Pro tuto sezónu jsem dostal nabídku trénovat v mém mateřském klubu přípravku a velice rád jsem jí přijal...

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
brejcha |21-11-2009 00:19:38
S autorem i komentáři lze než souhlasit. Trénování mládeže a přípravek
zvlášť nese spoustu radosti, alei problémů co všichni popisujete. Ale má
to cenu! I když občas taky zapochybuji....Od léta jsem pod sebe převzal jako
vedoucí mládeže jednu takovou větší mládežnickou základnu. Bohužel ani
na A licenci mi neodpověděli na takovéty ty praktické dotazy co ukáže až
fotbalový život...Kdo by měl chuť a zájem spolupracovat na poli mládeže,
je vítán. A´t jako kolega v klubu, nebo na našich turnajích, ale i při
výměně názorů a zkušeností. www.afkslavojpodoli.cz, zde je něco o našem
klubu, turnajích apod.
milan222  - info |17-11-2009 07:50:04
Již několikátým rokem jsem trenérem mladší přípravky na předměstí
Brna a musím se ztotožnit s výroky pana Pankráce.
Největší problém
vidím v tom, pokud se nejedná o klub s velikou členskou základnou a nemá
dostatek členů jednoho ročníku.
Bohužel musí řešit neustále dokola
post golmana a kvalitní zakladní sestavy.
Pokud doplní sestavu kvalitními
hráči mladšího ročníku narození, musí počítat s tím, že to je
řešení pouze na jednu sezonu.
V tomto ročníku jsme udělali razantní
krok, ohledně dodržení ročníku narození. Bubu Vás nadále informovat o
dílčích úspěších.
sarin  - trenéři |13-11-2009 22:38:05
Nemusejí to být ani nějací zkušení trenéři mě například pomáhali
dorostenci nebo mladší kluci co chodí do školy a mají rádi fotbal tohle je
často chytne a pokud se budou sebevíc snažit, můžou z nich být dobří
treníři.
StojkovicPavel  - Spolupráce |13-11-2009 09:45:33
Zdravím všechny nadšence fotbalu,
tuto kategorii přípravky dělám už
15let a mohu říci,že je to nejkrásněší co tu vidíte.Příkladný
přístup k tréninkům,dá-li se říct až 100% účast a hlavně to nadšení
a srdíčko . No,ale i mně je proti srsti když ten malej pagátl,hraje
mistrák a čeká,že se na něj příjdou podívat rodiče. A on nikdo!!Občas
pociťuji,že si z trenéra dělají 3x týdně dvouhodinovou chůvu za pár
korun ročně. To myslím příspěvky klubu :-).A je to bohužel rok od roku
horší. No a ta nadšenost trénovat ty nejmenší. Nejsou lidi!! Takže třeba
u mně je 21 dětí(fotbalistíků) a jeden trenér. Takže trénink přípravky
je jen na 25% úrovni.nemusím Vám znalím popisovat co to je děti od 5 do 10
let pohromadě!
Milan camel  - přípravka |12-11-2009 18:47:24
Taky se snažim trénovat tuhle kategori
skušenosti mam ale jen se stašími
tak sem to na netu prolez všechno ale tady
je to nej.Některé věci se musí
upravit
ale to je ku prospěchu věci protože
když si to proberete v hlevě
tak to dětem lépe ukážete a je vá jasné že asi stopadesátkrát hodně
trpělivosti zdar
Paolo S  - Fotbalová školka |12-11-2009 14:35:33
Již 3.rokem trénuji u MFK Karviná děti v tzv.předpřípravce,kdy naši
svěřenci nehrají žadnou soutěž,ale během roku absolvujeme nějaké
turnaje.Souhlasím s autorem a vámi ostatními,že je to někdy na bednu,ale
stejně, když se mne na konci sezony zeptají,jestli chci zůstat nebo jít s
dětmi dál,vždy zůstanu.Těším se na nové svěřence a zase se snažím
získat děti pro tu naši krásnou hru zvanou fotbal.Jinak musím říct,že
kromě těchto stránek jsem ještě nenašel jiné stejně kvalitní
zdroje,odkud čerpat nové nápady a hry pro úplně nejmladší děti.Pokud
někdo ví,ať poradí.Díky, pevné nervy a hodně šikovných svěřenců.
evca.zemanova  - starší přípravka |12-11-2009 14:07:48
sem 3 rokem trenérkou přípravky na vesnici,dětí je tu malo,takže sem ráda
za každého kluka,co ma trošku zájem o Fotbal.Nejhorší je vysvětlit
dětem,proč by měli odejít od počítače,když mají zrovna pěknou novou
hru a honit se po hřišti a trénovat.!!!Nejsou to ale všichnibyly utkaní,co
do toho dali děti všechno a bojovaly jako o život.To se mi na nich líbí.Co
nejni pěkný,když náhodou přijdou na utkaní tatínkové a křičí na děti
jako o život,krytizují,ale nenašel se ani1co by s nimi trénoval!hodně
úspěchů Eva
fcbarca29  - pripravka |11-11-2009 21:31:04
Ocenujem prispevok s tym,ze je velmi malo priestoru a problematiky venovanej
tejto kategorii. Momentalne najvacsim problemom,ktory mame aj my s trenovanim
pripraviek,je ze mame vela deti,malo priestoru....
sarin  - rodiče a spolupráce |11-11-2009 19:20:27
Tak rodiče jsou hrdí na své potomky a chtějí aby znich něco bylo, ale u
nás většina z nich bohudík plně chápe že je to stále jen přípravka a
děti se fotbal učí.

Jirka13 - prosím napište mi na e-mailovou adresu (
panky.m@seznam.cz ) rád si nějakou spolupráci vyslechnu...
pukrle  - Přípravka |11-11-2009 18:19:51
Jsem trenér starší příp. a děti mám od 5 let věku.Největší problém
je přesvědčit rodiče(ale i hráče),že v kateg.přípravek nejde vůbec o
výsledky zápasů,jako spíže o přípravu na budoucí fotbalový
"život".Toto si bohužel většina rodičů neuvědomuje. Martin
mfcviktoria  - predprípravka |11-11-2009 13:55:21
Ja som trénerom a všetko v mojom súkromnom klube,futbalovej školičke,kde
trénujú deti vo veku 4-7 rokov. Je to s nima zábava ale i práca s
rodičmi.

Ale je to potešenie.
Jirka13 |11-11-2009 11:34:17
Tento članek přesně popisuje praci s našima nejmenšíma fotbalisty,jsem
takttéž trenerem přípravek a plně se stotožnuji s článkem.Pokud by autor
měl zájem o nějakou spolupraci rád se přidám.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz