Jak přežít . . .

Na úvod tohoto příspěvku citujeme:“Jediné co chci, asi ne všichni trenéři budou se mnou souhlasit, je, aby stejně jako žoldnéři pracovali tvrdě, zodpovědně, disciplinovaně , PROFESIONÁLNĚ. Aby byli věrní těm, co je platí.“ Více v článku Jana Hájka, českého trenéra působícího v Kostarice.



V mém dnešním příspěvku bych se chtěl zaměřit na určité zásady, které by mohly pomoci trenérovi překonat obtížné situace vyplývající zákonitě z jeho práce. Jak chránit své zdraví. Není to světoborný lékařský rozbor. Spíše jak to vidí zkušený trenér s odstupem času.

Nejdříve snad co to je ten STRES.

Jsou na to různé teorie, ale v zásadě je to stav organismu vyprovokovaný opakovanými vyčerpávajícími situacemi, na něž mnohdy reaguje psychickým zmatkem, který může přerůst ve vážný zdravotní problém.

Některé zásady tak, jak je vidím já. V mé trenérské  kariéře, zcela logicky, tak jako všichni, jsem narážel na překážky, snažil se hlavou prorazit zeď. Život mne naučil.

1.STUDOVÁNÍ

  • buď připravený profesionálně, ulehčí ti to práci, protože víš co dělat, jak to dělat, jak reagovat

2.UPŘÍMNOST

  • zejména k hráčům. Vyhneš se situacím jako porovnávání, vykrucování se, vyhýbání se obtížným otázkám, překrucování pravd, situacím, někdy až  konfliktním

3.PŘIPRAVENOST

  • na trénink jdi vždy  připravený, hráči brzy odhalí tvoje slabé stránky. Plánuj, při tréninku se nenech vyrušit návštěvami ani telefonáty.

4.KOMUNIKACE

  • vyslechni hráče. Musíš vědět jak přemýšlejí. To ti usnadní reagovat s předstihem

5.RESPEKT

  • hráče respektuj při hře, tréninku, v osobním živote, pokud chceš aby tě respektovali. Ač není tvou povinností zasahovat do osobních problému tvého svěřence, je dobré je znát a umět mu pomoci

6.SOUPEŘ

  • studuj hru soupeře ještě před zápasem. Nepřipraví ti nepříjemné překvapení.

7.STRES

  • neběhej po lajně jako smyslu zbavený. Ztrapníš se před hráči, soupeři, diváky i rodiči. Přivedeš si infarkt.

8.KOUŘENÍ

  • nekuř. Za prvé to škodí zdraví a spolu se stresem … , za druhé je to špatný příklad pro mladého sportovce.

9.ODPOČINEK

  • den má 24 hodin. Nech něco pro rodinu a odpočinek.

10.SPOLUPRÁCE

  • poděl se o úkoly s odborníky. Nikdo není vševědoucí, ač si to někteří myslí. Můžeš udělat chybu, co už nikdy nenapravíš.

11.VZTAHY

  • vždy se snaž zachovat klid a být otevřený i když prohraješ. Zejména v profesionálním fotbale nehledej spory s novináři, neutíkej jim či naopak neházej všechnu vinu na rozhodčí. Novináři ti mohou pomoci, ale taky tě mohou utopit.

12.VÍRA

  • věř. Můžeš vyhrávat, ale nauč se i prohrávat. Pamatuj si; nezvedneš se pokud jsi neupadl.

13.AMULET

  • téměř každý hráč, trenér i členové vedení týmu mají své amulety či opakují stejné věci vždy před zápasem. Je to taková psychologická  berlička, co neublíží, ale také nepomůže.

14.SÍLA

  • uvažuj. Přiznat si vlastní chybu je ukázka síly, ne slabosti.

15.AUTODISCIPLÍNA

  • je jako taková mentální jóga. Je třeba ji pěstovat, udržovat, formovat. Dá to práci, mockrát si jeden říká, tak to bych si snad mohl odpustit, přeskočit, atd. Vydržte. Vrátí se vám to positivně.

16.VÝBĚR KLUBU

  • chápu, ze sednout si na lavičku, specielně prvního týmu, je droga. Jak jsem minule uvedl, osobně jsem nechal trénování v první divizi(lize), abych spíš ochránil své zdraví. Ve hře je více než fotbal. Navíc mne nyní motivuje můj syn Jan. A tak to vyhrála ta mládež. Myslím, je dobré se zamyslet při výběru týmu. Já vím. Jednoho tlačí čas, má strach, ze jej druhý předběhne. Mnohý trenér se často dostal do zdravotních problému jenom proto, ze špatně odhadl své možnosti. Nechci říci kvality. Jednoduše možnosti, jak se vypořádat s tím, co je v zákulisí.


Můžeme připravit super články o psychické přípravě, manažerské práci, ale pokud klub nemá podmínky, pokud vedení klubu nepracuje jak  by mělo (neplatí jen pro profi fotbal nýbrž i pro mládež), mlátí to s trenérem ode zdi ke zdi a výsledky nepřijdou. Nakonec se to hodí jednoduše na hlavu trenérovi.  Každý klub má svou fámu. A je třeba zvážit, zda má cenu podepsat smlouvu. Je třeba nechat stranou hrdost, když jeden vidí, že práci trenéra například prvního týmu získal někdo, kdo podle tvého názoru nemá tu správnou kvalifikaci, zkušenost. Vždy uvažte co očekáváte, co můžete dát a v jakých podmínkách.

KOMENTÁŘ
K tomu amuletu bych se rád vrátil. Pravda, v ničem nepomůže. Pouze tvrdá práce. Každá maličkost, která se v přípravě zanedbá, se platí tvrdě.
Moje zkušenost mi však praví, že každý hráč, trenér, dokonce i členové vedení mají nějakou tu maličkost, co považují za velmi důležitou pro vítězství. Kšiltovka, košile, kravata až po ponožky. Tady v Kostarice si hráči přinášejí do kabiny sošky svatých. Vždy každému týmu, kde začínám, vysvětlím okolnosti důležité pro vítězství a vliv amuletu, ale nezakazuji jim přinést si je. Pouze vědí, že pokud neodevzdají v utkání vše co je třeba, skončí na lavičce a může to být i kapitán.

ZÁVĚR MILOVAT ČI NEMILOVAT SVŮJ TÝM
Vždy, když vidím v zápase utíkat hráče, který si po vstřelení gólu tluče na srdce nebo aspoň na znak klubu na dresu, přemýšlím, co to je asi za hráče. Je to pravda, myslí to upřímně, je to divadlo, či  přetvářka ?
Moje zkušenost mi říká, ze opravdu jsou takoví, co to myslí upřímně, žijí, dýchají pro svůj tým, trpí, jásají s ním. Tyto hráče je třeba respektovat. Ale popravdě řečeno, většině nevěřím.
Já osobně netlačím kluky milovat svůj tým. Co je nejdůležitější, je respekt k vlastní práci, spoluhráčům, trenérům i soupeřům. Jediné co chci, asi ne všichni trenéři budou se mnou souhlasit, je, aby stejně jako žoldnéři pracovali tvrdě, zodpovědně, disciplinovaně , PROFESIONÁLNE. Aby byli věrní těm, co je platí.

Očekávám na toto téma otevřenou debatu. Loučí se a zdraví

Jan Hájek

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz