6. Hry podobné fotbalu

Obsah
6. Hry podobné fotbalu
Průpravná hra 5v2 ( přihrávka )
Hra o zeď
Hra hlavou
Fotbalový tenis
-všechny strany

„Schopnost rozpoznat opakující se situace, je důležitou podmínkou pro volbu správného jednání a použití potřebné technické dovednosti.“ Coaching Soccer

Hry podobné fotbalu

Práce či hra s elementy, které ovlivňují podmínky hry, jsou stěžejní praktickou částí Holandské vize. Přizpůsobení hřiště, nastavení rozměrů hřiště, cílů, počtu hráčů a pravidel jsou alfou a omegou procesu učení. Ale kam až můžeme zajít, kdy to přestává být fotbal ? Následující dva příklady by nám v tom měly pomoci udělat jasno.

Hra na polovinu basketbalového hřiště vyžaduje všechny basketbalové technické dovednosti. Hráči musí řešit reálné herní situace za přítomnosti soupeře. Je to vhodný nástroj pro rozvoj basketbalových dovedností. Chybí zde však jeden důležitý element – směr. Bez potřeby bránit koš na protější straně hřiště již přestáváme hrát basketbal, ale jen něco jako basketbal, něco podobné basketbalu.

Sálový fotbal ( s mantinely ) je další příklad. Branky na obou stranách hřiště vytváří reálné fotbalové podmínky. Mantinely však mění charakter hry. Míč se od nich odráží zpět do hry – k soupeři či spoluhráči. Ve srovnání s klasickým fotbalem zde vlastně neexistují hranice hřiště. Přesto, sálový fotbal může být hodnotný nástroj. Nicméně nesmíme si to plést s fotbalem, protože mantinely poskytují takové způsoby řešení herních situací, které v reálném fotbale nemohou nikdy nastat. Opět, je to jen něco jako fotbal, něco podobné fotbalu.

Hry podobné fotbalu obsahují řešení reálných fotbalových situací. Zůstává zde soutěžní forma s možností výhry či prohry. Zatímco některé elementy chybějí nebo je jejich charakter pozměněn, obecný základ je reálný.

Takové hry mohou být dobrá pomoc při řešení nějakého konkrétního problému, konkrétní fáze hry. Můžeme je vnímat jako vystřihnuté detaily velkého obrazu. Přestože většina tréninkového času by se měla strávit hraním fotbalu, tento typ her je užitečnou pomůckou.


Průpravná hra 5v2 ( přihrávka )

„Neexistuje ideální obecný způsob jak kopnout do míče. Vždy to závisí na situaci, ve které se hráč nachází. Jeho pozice, pozice spoluhráčů i protihráčů a spousta dalších faktorů má vliv na výběr správného řešení.“ Coaching Soccer

Variace této hry hrají důležitou roli v metodách pro rozvoj schopnosti budování hry, udržení míče či postupného útoku. Je možná hrát 5v2, 6v2 nebo 6v3. Cílem modrého týmu je dosáhnout 5-10 přihrávek, aniž by se fialový tým dotknul míče. Cílem fialového týmu je míč získat a vyvést ho z vymezeného prostoru. Tým, který získá první tři body, vyhrává. Úpravou počtu hráčů a velikosti hřiště můžeme ovlivňovat náročnost úkolu útočícího týmu ( samozřejmě i bránícího ).
Technika
Všichni přihrávají, zpracovávají, krátké vedení míče, krytí míče.
Myšlení
Zpomalí tým v držení míče hru, když je to potřeba ? Volí vhodné přihrávky ? Je vzdálenost a úhel podporujících spoluhráčů v pořádku ? Volí obránce správný moment pro pokus o odebrání míče soupeři ? Útočníci by se neměli shromáždit v jednom rohu. Děti mohou vnímat volný prostor, ale dělá jim problémy naběhnout si do něj ve správném úhlu, aby mohly dostat přihrávku.
Komunikace
Nechávají útočníci pracovat za ně míč ? Čtou hru když nemají míč, když nejsou cílem přihrávky. Využívají nějaké finty, léčky ? Spolupracují obránci ?

Tato hra není fotbalem, chybí branky, tedy směr. Musíme tedy zvolit jiné cíle. Je to však realistický obrázek, když chce tým udržet míč. Často se stává, že v zápase nejsou pár minut branky vůbec potřebné. Tato hra se zaměřuje na konkrétní fotbalový problém - držení míče a jeho řešení vyžaduje TMK. Oba týmy mají své cíle, mohou vyhrát či prohrát. Tato hra zahrnuje dostatek fotbalových elementů a je to hra podobná fotbalu.


Hra o zeď

„Můj úkol trenéra v Ajaxu bylo učit je profesionálnímu přístupu.“ Johan Cruyff


Žádná jednoduchá hra nemůže více rozvinout kopací techniku než hra o zeď. Je to hlavně zábavnost této hry, která ji činí tak úspěšnou. Zde vidíme dva hráče a malou branku z kuželů umístěnou před zeď. Každý hráč má tři životy. Modrý hráč kopne míč do branky tak, že se odrazí. Fialový hráč musí reagovat tak, že kopne míč zpět opět do branky dříve než se zastaví. Celé se to neustále opakuje dokud: někdo netrefí branku, někomu se zastaví míč, není schopen odehrát prvním dotekem, dotkne se odraženého míče po svém odehrání ( dvojdotek ). Pokud k něčemu takovému dojde, viník ztrácí jeden život. Hrajeme dokud někdo neztratí všechny tři životy.

Variace

  • na dva doteky
  • musí používat obě nohy nebo různé části nohy
  • velikost nebo váha míče
  • zvýšit počet hráčů na 3
  • dovolit zastavení míče

Technika
Všechny způsoby kopu.
Myšlení
Každý hráč si musí uvědomovat pozici soupeře. Jestliže je soupeř hodně vzadu, jemnou ranou ho můžeš připravit o život, protože nestihne míč v pohybu. Jestliže je soupeř příliš blízko, prudkou ránou ho můžeš dostat do potíží. Odhaduj úhel odrazu míče a zaujímej vhodnou pozici.
Komunikace
V této hře je tolik kontaktů s míče během krátkého časového okamžiku, že jsou hráči nuceni koncentrovat se a číst soupeřovi záměry.

Hra o zeď není fotbal. Obsahuje však elementy jako soutěž, ofenzivní či defenzivní činnosti, řešení fotbalových problémů s využitím TMK, mnoho opakování za měnících se podmínek ( úhel, vzdálenost, rychlost ).


Hra hlavou

„Hráči nejsou loutky. Když provádějí cvičení, potřebují znát jeho smysl, jeho účel.“ Coaching Soccer

Hlavičkování je velká výzva. V normálním zápase není tolik možností k této činnosti. Stoupnout si proti sobě a hlavičkovat sem a tam může být nudné. V této hře jsou dva dvoučlenné týmy, každý má svou branku. Na našem obrázku má modrý tým míč a útočí. Nahrávač je na čáře a nahazuje spoluhráči, který hlavičkuje na bránu fialového týmu. Ve fialovém týmu jsou ve chvíli, kdy má míč modrý tým, oba hráči brankáři. Musí být alespoň jednou nohou na brankové čáře, maximálně 1 m před ní. Když fialoví zachytí míč, role se otáčí, fialoví útočí, modří brání. To se opakuje dokud nepadne gól. Útok střídá útok.

Variace:

  • obránci mohou okamžitě odhlavičkovat hlavičku útočníků do odkryté branky
  • změna polohy nahazovače

Technika
Hlavičkování, vhodný úhel, správný kontakt s míčem, úder do míče.
Myšlení
Kde je dobré místo pro hru hlavou ? Jaké jsou výhody a nevýhody rychlé protiakce ?
Komunikace
Čtou obránci záměry útočníků a spolupracují při jejich potírání ? Kombinují efektivně při protiútoku ?

Tato hra není fotbal. Chybí zde spousta technických prvků a fotbalových situací. Je to hra velmi vzdálené fotbalu ? Je tam míč, spoluhráč, soupeř, směr a hranice hřiště. Oba týmy musí bránit a útočit. Je to soutěž, která má vítěze. Umožňuje rozvíjet koncentraci. Hra hlavou je fotbalová činnost. Je zde dostatek prvků-elementů tvořící hru podobnou fotbalu. A je to zábavné.


Fotbalový tenis

„Je to ideální hra pro demonstraci techniky: hra hlavou, žonglování, zpracování a hra

ve vzduchu. Navíc je to velká zábava.“ Coaching Soccer

Fotbalový tenis může být hrán mnoha způsoby: 1v1, 2v2, 3v3, 4v4. Jestliže není k dispozici tenisový kurt nebo síť, pomůžeme si jinak. Počet dopadů a doteků nastavujeme podle potřeb a schopností. Podání může být z ruky či ze země. Tato hra je skvělou náhradou žonglování na místě.

Technika

Zpracování ve vzduchu, hra hlavou, žonglování, voleje.
Myšlení
Je schopen tým v držení míče dostat soupeře do úzkých, do špatného postavení. Útočí ve vhodný okamžik ? Hrají na jistotu, když je to třeba ? Čtou a reagují obránci na záměry útočníků ?

Komunikace
Spolupracují jako tým ? Povzbuzují jeden druhého nebo hrají individuálně ? Reagují na pohyb míče, odraz, rychlost ?

 

 

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz