7. Činnosti fotbalu velmi vzdálené

„Učíme hráče číst hru. Učíme je, jako by byli trenéři.“ Louis van Gaal

Činnosti fotbalu velmi vzdálené

Jeden způsob jak si ověřit efektivnost tréninkového procesu je odpovědět si na otázku:“Co se učíme ?“ Odpověď by měla zahrnovat všechny tři níže uvedené TMK elementy a jejich využívání při řešení fotbalových problémů a situací. Musí využívat Techniku ? Řeší problémy společně, Komunikují ? Potřebují Myšlení ? Všechny tři elementy musíme rozvíjet zároveň !

Technika
Je využívána v reálných fotbalových situacích, k řešení skutečných fotbalových problémů ?
Myšlení
Rozumí hráči problému ? Jak jej řeší ? Může být řešení vylepšeno ?
Komunikace
Spolupracují hráči ? Jednají ve shodě s týmovým plánem ? Načasování ?

Trénink by měl být zaměřený na skutečné fotbalové situace. Fotbalové problémy spočívají v nedostatku některého z TMK elementů. Když je trénink zaměřen pouze na jeden z prvků TMK, například techniku, ztrácí to vztah k reálné hře. Může se to dostat tak daleko, že je to činnost fotbalu velmi vzdálená. Když jsou přítomny všechny tři prvky a pracujeme na reálném fotbalovém problému, naplňujeme vizi skutečného učení se fotbalu.

Podle Holandské vize děti tráví málo času hraním fotbalu.
Když je většina tréninkového času trávena běháním koleček, postáváním v zástupech, posloucháním výkladu trenéra nebo pobíhání v předepsaných vzorcích, kdy zbude čas na skutečný fotbal. Takové aktivity mohou být zajímavé pro vysoce motivované hráče, kteří již zvládli základy fotbalu a věnují fotbalu velké množství času. Pro většinu dětí hrajících fotbal to není tento případ. Jejich čas bude lépe využit, když je budeme učit hrát fotbal tak, že je necháme ten fotbal hrát.

Jak již bylo naznačeno, tyto přístupy a formy mohou být použitelné ve fotbalových kempech, kde děti stráví hraním fotbalu několik hodin denně. Provádění drilových cvičení pak můžeme brát jako aktivní odpočinek, přestávku mezi koncentračně náročnějšími hrami. Drilová cvičení mohou být též vhodná pro domácí úkoly.

 

Níže uvádíme několik příkladů drilových cvičení fotbalu velmi vzdálených.

Dribling mezi kužely

„Nikdy jsem netrénoval finty. Hraji velmi jednoduše. To je to, o čem to je. Hrát jednoduchý fotbal je ta nejsložitější věc.“ Johan Cruyff


V tomto cvičení má hráč za úkol driblovat mezi kužely. Může třeba používat jen vnější část nohy nebo jen levou nohu. Je to technika, kterou potřebuje při fotbalovém zápase ? Rozvíjí hráč svoje fotbalové myšlení ? Rozvíjí spolupráci se spoluhráčem ? Neměl by být zahrnut spoluhráč a protihráč ? Baví je to ? Je třeba k tomuto fotbalový trenér ? Je to fotbal ?

 

Dribling v kruhu

„Hvězdy jako Romario či Bergkamp mají mnohem více fotbalového talentu než jen dobré techniky.“ Coaching Soccer

Na tomto obrázku několik hráčů pracuje na vedení míče uvnitř vyznačeného kruhu. Pravděpodobně pilují finty, uvolňování do prostoru, vyhýbání se jeden druhému. Jaký vztah má tato činnost ke skutečnému fotbalu ? Oslovuje tato aktivita děti ? Jsou zde branky a z nich vyplývající směr útočení či bránění ? Učí se kde a kdy použít tyto finty ? Je zde nějaká šance na konfrontaci s reálnou fotbalovou situací při použití finty ? Rozvíjí toto cvičení hráčovu fotbalovou inteligenci ? Je to fotbal ?

Nácvik střelby

„Holandská fotbalová asociace prohlašuje, že nejlepší způsob výuky fotbalu je hra v fotbal.“ Coaching Soccer

V tomto cvičení musí hráči vést míč a zakončit střelou na branku. Nastane někdy taková situace při zápase ? Jaké jsou důsledky, jestliže mine ? Co dělá hráč v případě, že brankář míč chytí ? Jaký význam má toto cvičení pro hráče ? Co tady má trenér koučovat ? Je to fotbal ?

 

 

 

Nácvik přihrávky

„Děti hrající fotbal na ulici ho hrají každý den. …. Naučíš se hrát fotbal vlastním hraním fotbalu a bez zásahu dospělých.“ Rinus Michels

V tomto cvičení hráči vytvořili dvě řady, ve kterých si proti sobě přihrávají sem a tam. To je dětský pohled na hru ? Je zde dostatečný tlak umožňující rozvoj schopnosti koncentrovat se a soustředit se ? Naučí se tak řešit společně fotbalové problémy a situace ? Umožňuje toto cvičení pochopit správné načasování přihrávky ? Je to fotbal ?

 

 

 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz