8. Hra s elementy - Problém

Obsah
8. Hra s elementy
Problém
Počet hráčů
Cíle
Hřiště, hrací plocha
Pravidla
Míč
-všechny strany

Problém

„Taktický trénink bude úspěšný jen tehdy, pokud jsou hráči organizací cvičení donuceni se zaměřit na jeden taktický aspekt, který chceš jako trenér zdokonalit. Hráči musí vzít problém za svůj.“ Rinus Michels

Myšlenka, že na trénování fotbalu může být nahlíženo jako na hledání řešení pro dané problémy, tedy formát "problém-řešení", je pro mnoho trenérů nováčků nová. Jejich trenérský přístup je většinou odvozen ze zkušeností, které získali na hodinách tělocviku ve škole. To vede k tréninku, ve kterém je kladen důraz na techniku, znalost pravidel a základních taktických prvků. S těmito cíly se jeví využívání drilových cvičení, kdy děti stojí v zástupech a jeden po druhém nacvičují izolovaně technické dovednosti, jako vhodné, dokonce preferované.

Učitelé vyučují podle přijatých norem, učebnicovou představou. Když jsou děti schopné přijmout a reprodukovat vysvětlené myšlenky, složí zkoušku. Učitel je odpovědný pouze za výuku. Nauč se to jak nejlépe umíš a vše je v pořádku. Trenéři působící daleko od školních lavic však mají jiná kritéria. Pro ně je soutěž čili vlastní zápas též součástí procesu učení. Při zápase udělat to nejlépe jak umím nemusí stačit. Pro trenéra a hráče jsou trénink a zápas dvě neoddělitelné fáze výuky. Každá poskytuje zpětnou vazbu té druhé a jsou obě stejně důležité.

Během soutěžní fáze-zápasu se setkáváme se třemi hlavními herními momenty( máme míč, soupeř má míč, ztratili či získali jsme míč ) a třemi hlavními týmovými funkcemi ( bránění, útočení, držení míče ). Ty nám poskytují základní přístup pro sledování a vyhodnocování zápasu. Který moment představuje největší problém ? Jak velkou překážku představuje soupeř ? Jakou překážkou jsme my pro soupeře ? V dalších článcích se budeme podrobněji zabývat postupy, jak najít nejdůležitější problém a připravit hru malé formy pro jeho řešení.


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
supik3  - vdaka |01-12-2009 19:58:34
chcem sa podakovať za toto krásne dielo, táto časť je veľmi výnimočná,
a veľa nám ukazuje čo a ako sa má trénovať...veľmi užitočné
informácie

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz