8. Hra s elementy - Míč

Obsah
8. Hra s elementy
Problém
Počet hráčů
Cíle
Hřiště, hrací plocha
Pravidla
Míč
-všechny strany

Míč

„Vůbec ho nemám rád, nikdy nevíte co udělá. To může být dobré pro útočníka, ale mě to většinou přivede do úzkých.“ Kasey Keller ( americký reprezentační brankář působící ve Fulhamu v anglické lize ) o novém Adidas míči během mistrovství světa v roce 2002.

Kvantita

Pro hry malých forem je důležité mít připraveno dostatek náhradních míčů na vhodném místě. To vyžaduje buď mít hodně míčů nebo zajištěno sbírání míčů. Sbírání můžeme zajistit pomocí asistentů, rodičů nebo třetího týmu, který zrovna nehraje. Zajišťování dostatku míčů nesmí narušit plynulost hry:

  • vracení míčů přes hřiště naruší průběh hry
  • nedostatek míčů hru zastaví

Příklady zajištění dostatku míčů. Ve střelecké průpravné hře budeme pravděpodobně potřebovat sběrače za oběma brankami. Ve hře na jednu velkou a dvě malé branky bude pravděpodobně více míčů utíkat na straně malých branek. Je proto potřeba s tím počítat.

Nahuštění

V praxi bývá mnoho míčů podhuštěných. Asi to bude tím, že se o to nikdo příliš nezajímá. Trenéři jsou zaneprázdněny přípravou TJ a děti mají rády měkké míče. Avšak práce s tvrdým míčem je rychlejší, hlavička se také výrazně liší. Udržuj proto tlak v míči na správné hodnotě. Připravuješ tak hráče na budoucnost.

Velikost

Zatímco během zápasu je velikost míče daná pravidly, při tréninku je prostor na to, pracovat s touto veličinou. Žonglovat s míčem velikosti 2 či 3 má větší nároky na koncentraci a slouží i jako inspirace pro domácí úkoly.

Složení

Mnoho holandských dětí hraje s odlehčeným míčem velikosti 5. Důvodem je myšlenka, že větší míč se lépe ovládá.

Futsálové míče

Futsal je jediný další sport, který uznala FIFA(míněno fotbalového typu). Hraje se v pěti hráčích na hřišti velikosti basketbalového hřiště bez mantinelů. Používá se speciální míč velikosti 3. Je těžší a méně skáče. Použití takového míče poskytuje pomalejší hru, jednodušší kontrolu nad míčem na tvrdém povrchu jako asfalt či tenisový kurt. Je to dobrý nástroj pro výuku poziční hry při 4v4.

Futebols míče

Jsou opakem futsálových míčů. Mají podobnou velikost, ale jsou vyrobeny z gumy. Jsou populární hlavně v Jižní Americe, kde se používají na každém povrchu. Jejich ovládání je náročnější, podivné odskoky jsou běžné. Zatímco jsou velmi živé na krátké vzdálenosti, na dlouhé vzdálenosti nefungují – velmi rychle ztrácí rychlost.

Zavěšené míče

Zavěšené míče jsou vhodné pro získávání zkušeností s míčem ve vzduchu. Používají je i profesionální hráči.

Volejbalové míče

Když se dítě prvně setkává s hrou jako je fotbalový tenis a fotbalový volejbal, míč je pro ně většinou příliš rychlý a těžký. Volejbalový míč nabízí pomalejší a lehčí řešení. To vyřeší nejen technické problémy, ale též eliminuje faktor strachu.

 

Dotek s míčem je kombinací dotekových a kinestetických smyslů. Získávání citu pro míč znamená pěstování citlivosti těla na míč a prostor. Jedna metoda jak toho dosáhnout je odstranit všechny překážky mezi míčem hráčem. Při hře naboso má tak hráč šanci cítit míč plnými doušky. Pro děti to bude příjemná změna. Není náhodou, že spousta míčových artistů pochází ze zemí, kde jsou boty vzácností a mládež si hraje naboso.

 

 

Závěrečná poznámka k míčům.

Rozdíly mezi míči se projevují hlavně v tempu hry. Změnou míče můžeme výrazně ovlivnit charakter hry, stejně jako zavedením pravidla dvou doteků. Může to vyžadovat i úpravu hřiště či pravidel. V každém případě používání různých míčů má své místo ve výchově fotbalové mládeže.

 


Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
supik3  - vdaka |01-12-2009 19:58:34
chcem sa podakovať za toto krásne dielo, táto časť je veľmi výnimočná,
a veľa nám ukazuje čo a ako sa má trénovať...veľmi užitočné
informácie

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz