Přestupní řád jako náš nástroj péče o fotbalovou mládež

Chceme-li  vychovat lepší hráče jak pro své kluby tak pro mezinárodní fotbal, mluvíme nejčastěji o kvalitě trenérů u mládeže, o jejich trenérském vzdělávání, o systému mistrovských soutěží, vymýšlíme nebo hledáme v knihách a na internetu co nejlepší tréninková cvičení atd. Poněkud stranou diskuzí zůstává přímo klíčová oblast legislativy, fotbalových řádů, která určuje pohyb hráčů mezi fotbalovými kluby (dále též FK).

 

Přitom právě tato oblast, její uspořádání, zejména přestupní řád pro neprofesionální fotbalisty (dále jen přestupní řád), silně určuje zájem a možnosti FK starat se více či méně, lépe či hůře nebo dokonce vůbec ne o nové generace fotbalistů.  Podmínky přestupů hráčů, výše finančních částek a další ustanovení přestupního řádu jsou v tomto smyslu přinejmenším stejně důležitým nástrojem ovlivňujícím rozsah a kvalitu klubové péče o mládež jako třeba popularita fotbalu ve veřejnosti, systém školení trenérů, přirozená láska dospělých k dětem apod. Proto je žádoucí se jím zaobírat právě v souvislosti s dalšími potřebnými změnami v českém mládežnickém fotbale. Proto se jimi intenzivně zabývá i komise mládeže ČMFS. Proto vznikl i tento článek, aby pomohl všem, kteří přijdou s vlastními návrhy, nevidět jen jednotlivá ustanovení přestupního řádu, ale vnímat přestupní řád jako celek, mající vůči výchově mladých hráčů plnit určité cíle.

 

Hlavní vada současného znění přestupního řádu ve vztahu k mládeži

Současné znění přestupního řádu je výsledkem dlouholetého vývoje. Odráží se v něm zejména vztah fotbalových klubů vyšších soutěží k FK hrající soutěže nižší. Hlavní jeho vadou je, že ekonomicky silnější fotbalové kluby (z vyšších soutěží) nevyužívají přestupního řádu jako motivačního nástroje vůči ekonomicky slabším FK k výchově mládeže. Raději dávají přednost minimalizování svých krátkodobých vlastních nákladů a nezřídka chtějí získat talentovaného hráče doslova zadarmo (ekonomicky slabší FK to ve své hantýrce nazývají jako vykrádání hráčů a ničení fotbalu v malých klubech), zatímco u FK nižších soutěží to, také nezřídka, vyvolává – kromě rozčilování se – obranné reakce např. zatajování hráčů nebo přemlouvání, nátlak na hráče až jeho útisk, bude-li trvat na odchodu, pomlouvání FK z vyšší soutěže, snaha hráče udržet co nejdéle a „prodat“ ho jako staršího, nejlépe až dospělého, za mnohem větší balík, než by dostaly hned atd. FK vyšších soutěží mluví ve své hantýrce o zabedněnosti takto se chovajících funkcionářů FK nižších soutěží.

Bez ohledu na rozumné dohody některých FK z obou břehů o přestupech konkrétních hráčů, je důsledkem dosavadního vývoje přestupního řádu vážně narušená solidarita fotbalových klubů ve společném úkolu – zajišťovat a zlepšovat obnovu hráčských generací.

 

Dvě zásadní témata přestupního řádu

Pod pokličkou textů jednotlivých článků a paragrafů přestupního řádu jde o dvě zásadní témata:

  • o právo hráče vybírat si FK a
  • o peníze, které si mají platit FK mezi sebou při přesunech hráčů z jednoho do druhého FK (tak zvané výchovné či odstupné).

Žádné z těchto témat nemá jednoduché odpovědi ani jednoduchá řešení. Propojují se zde dvě oblasti, oblast sportovní (aktuální a perspektivní výkonnost, potřeba doplňování kádrů družstev) a oblast ekonomická (kdo nese náklady na sportovní činnost hráče, dělba případného zisku z přestupu a dalších přestupů hráče).

Právo hráče (jeho rodičů) na výběr fotbalového klubu
Motto: Svobodný, nebo aspoň svobodnější výběr klubu hráčem by zesílil tlak na kvalitnější péči o mládež ve FK.


Současný přestupní řád přiznává toto právo bez dalších omezujících podmínek pouze hráčům ve věkové kategorii mladší přípravka. Stačí žádost rodičů kdykoli v průběhu soutěžního roku, žádost vyřídí matrika takřka ihned, nikdo nikomu nic neplatí, nezáleží na počtu hráčů odcházejících z téhož FK. Podobně jsou na tom ještě hráči starší přípravky, za něž ovšem musí nový FK uhradit odstupné ve výši 2 000 Kč za hráče. Pakatel, viděno očima FK nižších soutěží. Rozpor mezi náklady, které s činností přípravek má prakticky každý FK, a nekrytím těchto nákladů nikým, je zřejmý. Přesto to neznamená popření práva hráče (jeho) rodičů vybrat si FK v době, kdy se zájem o fotbal u hráče teprve vytváří.


Příklady otázek k přemýšlení a hledání odpovědí:
1.    Jste pro to, aby se právo hráče na svobodný výběr klubu bez dalších omezujících podmínek rozšířilo i do žákovské, případně i do dorostenecké kategorie?
2.    Proč by hráč nemohl přejít do jiného FK, když by jeho rodiče (nebo nový FK, případně hráčský agent) uhradili mateřskému klubu veškeré náklady, které měl se sportovní výchovou jejich syna?
3.    Vedlo by takové opatření k jinému chápání úlohy FK – místo „přivlastňování si“ hráče skoro jako svého majetku (bohužel včetně řvaní trenérů a diváků na děti kvůli chybám ve hře) k chápání své role jako toho, kdo veřejnosti nabízí službu „sportovní výchova dětí se zaměřením na fotbal“?


Finanční vyrovnání mezi fotbalovými kluby při přestupu hráče v mládeži
Motto: Přestupní řád nemůže vyhovět mnohdy i protichůdným zájmům FK nižších a vyšších soutěží, ale měl by motivovat FK zejména nižších soutěží k péči o mládež, aby se jim vyplácela a fotbal jako sportovní odvětví neztrácel mezi ostatními sporty a zájmy dětí a mládeže svoje tradičně čelné postavení. Je to životní zájem fotbalu.


Klíčovou otázkou v této oblasti je, proč se FK nižších soutěží brání odchodu svých nejlepších hráčů do vyšších soutěží? Proč ve svých hráčích naopak nepěstují ctižádost, aby se zlepšili natolik, že budou moci přejít do tréninkově i soutěžně lepších podmínek? Čím přesnější budeme znát odpovědi, tím účinnější můžeme přijmout opatření nejen v přestupním řádu, ale i v praktické činnosti FK.  


Příklady otázek k přemýšlení a hledání odpovědí:
1.    Jak by měla být určena částka a jaké by měla dosahovat výše, s ohledem na finanční možnosti českého fotbalu, v jednotlivých věkových kategoriích, aby se mateřský klub odchodu nebránil, naopak by o takový přechod hráče měl sám zájem?
2.    Souhlasili byste se zavedením povinného uvolnění hráče na přestup z FK nižší soutěže do FK vyšší soutěže za podmínky, že přestupová částka odstupného by plně pokryla náklady mateřského klubu na výchovu hráče za celou dobu jeho pobytu v klubu a nový klub by ještě smluvně, pod dohledem ČMFS, garantoval další platby z budoucího přestupu hráče do dalšího FK?
3.    Měly by se stanovit i v mladší přípravce částky za přestup hráče, aby se tak pomohlo mateřskému klubu aspoň částečně uhradit náklady na činnost přípravek a odměnit ho za iniciativu se získáváním dětí pro fotbal? Měly bychom navýšit ze stejných důvodů i částku dnes stanovenou pro starší přípravky (2 000 Kč za hráče jednotně). Jestliže ano, tak kolik by měla nová částka být?
4.    Měly by se na odstupném nějak podílet i hráčští agenti? Jestliže ano, jak? Jestliže ne, proč?
5.    Mělo by dojít k navýšení odstupného při opakovaném přestupu, nebo vyhovuje dnešní situaci? Jestli mělo, tak jak razantně?

Pro osvěžení paměti uvádíme současně platné částky (čl. 12, odst. 4 přestupního řádu):
Za opakované přestupy žáků a dorostenců se stanoví výše odstupného podle třídy soutěže, v níž hraje A žákovské či A dorostenecké družstvo nového klubu takto:
a)    soutěže žáků
okresní soutěže 2.000 Kč
okresní přebory 3.000 Kč
krajské soutěže 6.000 Kč
krajské přebory 8.000 Kč
divize 14.000 Kč
1. česká a moravskoslezská liga 20.000 Kč  
b)    soutěže dorostu
okresní soutěže 4.000 Kč
okresní přebory 6.000 Kč
krajské soutěže 10.000 Kč
krajské přebory 15.000 Kč
česká a moravskoslezská divize 22.000 Kč
česká a moravskoslezská liga 35.000 Kč
I. liga 65.000 Kč 

 

Článek může mít pokračování, pošlete-li nám své názory. Čím dříve, tím lépe, neboť soutěžní ročník 2011/12 se blíží a KM ČMFS bude své návrhy během jednoho, dvou měsíců uzavírat. Mějme na paměti, že tříbením názorů se zvyšuje pravděpodobnost přijetí správných rozhodnutí!

 

PaedDr. Luděk Procházka, člen Komise mládeže ČMFS a prezidia Unie českých fotbalových trenérů, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
převzato z www.TOP-fotbal.cz

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
Jenak  - A proč vůbec požadujete peníze? |20-05-2015 12:03:47
To je asi problém dnešní doby - všechno zpeněžit. Opravdu mi přijde velmi
absurdní žádat 2000 KČ za přestup žáka, když se rodiče přestěhují.
Proč? Rodiče platí veškeré poplatky, vybavení na fotbal včt míče,
starty v turnajích, kempy, soustředění tak jaké výchovné? Platím snad
základní škole, nebo v jiných sportech? Tyhle poplatky považuji za
zvěrstvo zvláště u dětí a funkcionáři by se měli stydět. Obchodovat s
dětmi!!! Fotbal a hokej...Fotbal bude lepší tehdy když v něm nebudou roli
hrát peníze a stane se srdeční záležitostí... Hledáte odpověď?
Nedělejte to pro peníze... vezměte si příklad z hasičů.
danny75  - Dotaz |08-12-2014 21:53:36
Dobrý den,
mám syna rok nar.2004 hraje za ml. žáky ,ale je věkem
st.přípravka .Kolik je jeho odstupné pro klub.
Děkuji
FranaKl  - Definice pojmů |23-12-2013 17:13:14
Omlouvám se za neznalost, ale každý se učí. Prosím, mohl by mi někdo
vysvětlit rozdíl mezi termíny "přestup" a "opakovaný
přestup", a ještě rozdíl mezi termíny "hostování" a
"technické hostováni"?
Díky!
..Theo..  - Prestup |11-06-2012 17:41:26
ja bych se chtel zeptat.. ja jsu v dorostu ale chtel bych jit do jineho klubu
ktery ma o me zajem ale nechce me pustit trener.. jsou naka pravidla ze ma hrac
pravo vybrat si klub kde by chtel hrat nebo ze trener ho musi pustit??.. dekuji
predem za info
tylda  - proč? |07-04-2011 22:48:25
jsem trenér dorostu před 2 lety jsem začínal v novém klubu se 14 dorostenci
v op skončili jsme 6 v tabulce ale s 19 hráči které jsem ruzně našel po
středoškolských turnajích atd tuto sezonu mám A+B tým dorostu v op+os mám
27 hráču ačko vede tabulku vše jsme dokázali bez podpory klubu s
tz,střediskem mládeže řeknu k tomu jedinou věc v minulosti šlo od nás
hodně kluku do takového klubu a umrtnost je více než 60 procentní tyto
kluby jsou hrob českého fotbalu i ve smetanové lhotě vychovali nějlepšího
střelce reprezentace!!! když se něco dělá poctivě a dobře tak je jedno
jestli je to ve spartě,baníku nebo v horní dolní dostante ty prostředky pro
střediska i do těch klubu dole které dělají mládež dobře a jdou nahoru a
neberte jim něco co zničíte!! příklad za vše ve 14 letech šel od nás
kluk na přestup do žakovské ligy pak v dorostu do 2 ligy šel zadara jen s
tím že dostanem peníze jen s dalšího přestupu smlouvu mohu doložit
chudák když se mu nedařilo byl šikanován tím že stál klub 40000 což mu
bylo dáno pořádně sežrat zakažte na 3-4 roky přestupy a hostovačky a
budete se divit jak málo si tyto kluby dokáží vychovat samy minulý rok ten
náš top klub na okrese v dorostu A ve 2 lize měl ze 16 hráču 8 hostovaček
je tohle výchova mládeže kterou soutěž by hrál s vlastními odchovanci
zdar a kopané pro lidi zvlášt
milcer  - hostování hráčů |13-03-2011 11:40:24
Bohužel i současná praxe dávat hráče do vyšších soutěží pouze jen na
hostování a prodat jej až při odchodu do dospělých je špatná. Mateřské
kluby, které se naprosto nepodílejí na výchově mladých hráčů (kromě
jejich výchově v přípravkách) čekají až do věku dospělosti a potom
teprve uvolní hráče do jiného oddílu. Naprosto nedbají toho, že klub,
který je vychovává má min. 2000,- Kč ročně náklady na jednoho hráče a
to je jen na jízdném k utkáním a rozhodčích ( úroveň KP). Vhodnější
by byly přestupy bez souhlasu mateřských oddílů a to za částky
odpovídající nákladům v přípravkám (1 rok = 1.000,- Kč)t.zn. do
mladších žáků částka 5.000,- Kč, do starších 8-10.000,- Kč)
sogun1  - střdavé starty |04-03-2011 23:09:44
rád bych se zmínil,že v některých krajích existuje tzv.střídavý
start,coý znamená že hráč může startovat za dva různé oddíly,což
odbourává dohady o poplatku za odchodném či hostování.
Praxe je
taková,že kluk primárně trénuje a nastupuje za klub vyšší soutěže a
následně pak i za mateřský FK.Pokud se neeprosadí do základní sestavy a
hrací termín se kryje,upřednostňuje se klub mateřský,kde je většinou
klíčovou postavou,což zaručuje,že odehraje týdně min. 1 utkání týdně,
v lepším případě 2 a to asi jde.
Jestliže by se jednalo o přestup bylo
by vhodné,aby se hráč,pokud se neprosadí,měl povinnost vrátit do
mateřské klubu za stejnou částku jako odcházel.Další přeprodej by musel
být pouze se souhlasem mateřského oddílu s tím,že by měl percentuelní
podíl na utžených financích.
coachAteam  - zajímavé téma |03-03-2011 11:52:51
Mám dobrý pocit z toho, že se komise mládeže ČMFS konečně začala
podrobně zajímat o důležitá témata, zásadní pro budoucnost českého
fotbalu. Dle mého názoru je velice aktuální trenérská kvalifikace
trenérů i u FK hrajících nejnižší fotbalové soutěže. Aby to byli
lidé, kteří jsou v tomto směru alespoň trošku vzdělaní a jejich pohled
na věc není omezen "hranicemi dané vesnice nebo města". Měla by to
být povinnost, vlastnit trenérskou licenci a to hlavně u trenérů těch
nejmenších fotbalistů. Právě tady se dětí směřují do dalšího
fotbalového, ale i civilního života a každá chyba se odrazí v budoucnosti.
Vím však, že se už i tato otázka řeší. Téměř ve všech
příspěvcích jsou zajímavé názory. Co se týče výchovného za hráče,
myslím tím pro kluby hrající nejnižší soutěže, musela by se stanovit
pravidla, podle kterých se takové výchovné vypočítá. Nemyslím si, že je
fér tuto otázku paušalizovat. Každý klub vytváří pro hráče jiné
podmínky. I v těch nejmenších klubech se někdo se snaží víc, někdo
méně a někdo vůbec. Paradoxně Ti, kteří pro mládež dělají nejméně
pak nejvíce křičí. Přeji, aby se českému fotbalu dařilo.
Pavel.
hrubaso  - vykrádání hráčů |03-03-2011 10:27:10
Myslím si, že tzv. vykrádání hráčů se trochu zmírní novým systémem
menšího počtu hráčů v poli v mládežnických soutěžích. Dnes se
řeší zejména v malých klubech především nedostatek dětí
("kusů") k normálnímu odehrání dané soutěže. Uvědomme si, že
se hraje s nevyselektovanými týmy, kde se mnohdy spoléhá na kvalitu dvou až
tří hráčů (vyjma přípravek, kde jde oradost ze hry všech hráčů a ne o
výsledky). O tyto hráče mají samozřejmě zájem FK z vyšších soutěží,
které mají dle mého názoru zbytečně mnoho mládežnických mužstev.
Přemluví poté rodiče a dítěti růžovými brýlemi představí jeho nový
fotbalový život. Místo toho aby tento kvalitnější hráč hrál pravidelně
i v nižší soutěži, sedí často na lavičce, ale kluby mají
splněno...
Já bych systém nastavil až do dorosteneckého věku na
hostování. Když se hráč osvědčí, zůstane v klubu a odpadají tak
problémy a dohadování se o návratu zpět. Kluby by tak platili za
hostování např.1000,- ročně a z případného přestupu by se částka za
hostování odečetla. Mohlo by to sloužit jako jakási kauce. Pokud by se
hráč ve vyšší soutěži neprosadil, může ho klub kdykoliv vrátit a
příspěvek z hostování by klub nižší soutěže určitě jen tak
nerozházel a vrátil jej zpět do systému výchovy mládeže. V přestupní
smlouvě by mohl být ještě nějaký dodatek pro "velký přestup",
který by si v podstatě hráč mohl nést celou svojí případnou kariérou
např.1% do prvotního klubu z přestupní částky, se kterou už by museli
počítat i agenti. Počet takových profi smluv i s jejich hodnotou se dnes
povede jen velmi málo hráčům. Stejně ovšem vždy zůstane konečná dohoda
na dvou "rozumných" stranách a to na jakékoliv soutěžní úrovni.
Sedrew  - Souhlas se stavbyhavel |02-03-2011 23:50:26
Naprosto souhlasím s předchozím komentářem. Já vidím největší problém
v tom, že klub z vyšší soutěže si vezme talentovaného hráče prakticky
zdarma v žákovském věku, projde v novém klubu například mládežnickou
akademií a jestliže se neprosadí do mužského týmu a chce se vrátit domů,
mateřský klub za něj musí zaplatit nemalé peníze. Takže jednoznačně, do
vyšší soutěže ano, ale zpátky zadarmo nebo v případě přestupu nějaký
podíl z přestupní částky.
stavbyhavel  - motivační přestupní řád |02-03-2011 22:22:34
nejprve děkuji za velmi důležité téma současného fotbalu.U mládeže jsem
mnoho let, v poslední době u kat.10-13 v klubu,kde nám okolní tři lig.
oddíly chtějí vybrat prakticky celý tým.Bohužel předhazované smlouvy
jsou jen proto,aby hráče pouze získali a samotným hráčům je
vyhrožováno v době kdy jsou v lig.oddíle
3 rok v dorostu a samozřejmě na
škole"nepodepíšeš-nepočítáme s tebou!
K otázkám : 1.částka - v
první fázi nemusí být žádná, teprve pokud se hráč prosadí v novém
klubu dospělých,pokud o něj tento klub neprojeví zájem,měl by ho vrátit
zpět zdarma a ne s ním obchodovat do nižších soutěží než hraje
mateřský oddíl.
2,pokud podepíše smlouvu-mělo by se odstupné řídit
tabulkami-motivace pro malé oddíly.
3.v ml. přípravce je v pořádku,že si
rodiče mohou rozhodnout po dobu cca 2 let,kde zaregistrují
dítě.St.přípravka
je také v pořádku,jen ta částka už neodpovídá
době.
4,asi ne -zřejmě by zastupovali zase silnější stranu
5,ano -
vzhledem k tomu za kolik se točí fotbalisti v nízkých
soutěžích.
Závěrem- motivací menších oddílů musí být vychovávat a
ne prodávat.Odměna přijít musí,ale stačí když se tak stane v 18 letech
hráče nebo dříve při podpisu profismlouvy.
rossi23  - praxe |02-03-2011 12:57:02
jsem trenérem mladeže už 20 let a stímto problémem se potýkám každý
rok. nikdy jsem nebránil hráči hrát vyšší soutěž,ale ještě se nestalo
aby se nám vynaložené peníze vrátily. jsem pro předem stanovené podmínky
za kterých budou hráči uvolněni a ne za výměnu hráče mužů. jak se
běžně stává.
sarin |02-03-2011 00:03:45
Ja znám jedině futsal karlín, ale tento problém mi připadá jako kdyby jste
chtěli po florbalovém klubu zaplatit za hokejistu
Loki  - fotbal vs futsal |01-03-2011 23:55:22
jedná se určitě o důležité téma, ale chybí mi tam vztah fotbal vs
futsal. v čr jsem se ještě nesetkal s futsalovým družstvem žáků nebo
přípravky. všechny hráče do dorostenecké kategorie vychovává fotbal. s
přechodem do dorostu mnoho hráčů skončí s fotbalem a dá se na futsal s
tím, že futsalový tým si tyto hráče může zaregistrovat. proč futsalové
týmy neplatí výchovné fotbalovým klubům, kterým berou už vychované
hráče?
sarin |01-03-2011 21:51:20
V našem klubu je praxe taková že pouštíme hráče v mládežnickém věku
zadarmo (do 15 let), ale pouze na hostování. V dorosteneckých kategoriích
už se cena hráče odvíjí od jeho kvality.

Největší problém vidím v
tom, že velké kluby si berou hráče již v mládežnickém věku zadarmo a
téměř bez jednání s mateřským klubem.

Často jsou tyto hráči
důležitou součástí týmů, ať už kvalitou nebo kvantitou.

Každý
trenér pracuje s nějakou koncepcí a pokud si své hráče utváří k obrazu
svému, učí ho krok po kroku a chce se dostat s týmem na do vyšší
soutěže a jsou mu odebráni dva tři důležití hráči, tak se mu jeho
třeba i mnoholetá ppráce rozplyne během chvíle.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz