fremut

 

 


Cílem cvičení je zdokonalit IHČ – vedení míče, obcházení soupeře, obranný postoj, vzájemné zajišťování, přihrávka, zpracování do pohybu. Cvičení určeno pro 5 – 6 hráčů.
Cvičení zahajuje hráč A, který vede míč proti hráči B. Hráč B při přiblížení se hráče A k metě zaujme obranný postoj tak, aby nemohl hráč A vést míč směrem ke značce a udělal „kličku“ směrem k hráči C. Stejnou činnost provádí hráč A a hráč C, následně hráč A vede již krátce míč a přihrává míč hráči D, který míč zpracovává a druhým dotekem přihrává „průnikovou přihrávku“ na pátého hráče. V době pohybu míče od hráče D k zahajující pozici se posouvá hráč B na pozici hráče A, hráč C na pozici hráče B, hráč D pozici B. Pohyb musí být proveden v době pohybu míče, což simuluje napadání hráče a posuny ve vztahu k vzájemnému zajišťování. Hráč A zaujme po odevzdání míče hráči D jeho pozici.
Způsoby obcházení soupeře
- vnitřním nártem vnější nohy směrem k následující pozici a následné vedení druhou nohou, důraz na krytí míče celým tělem po změně směru míče, míč můžeme stáhnout i podrážkou
- vnějším nártem vnitřní nohou směrem k následující pozici po klamavém pohybu druhou nohou směrem k bránícímu hráči, můžeme přidat přestřižení míče jednou nohou a druhou vyvést míč vnějším nártem  
- vedení míče s překročením vnitřní a vyvedení vnějším nártem nohou směrem k další pozici
- tzv. „Zidanovka“ apod.
Je důležité zachovávat všechny detaily cvičení, čímž udržíme jeho komplexnost !!!!
Poznámky
Cvičení se mi jeví jako velice komplexní s následujícími prvky:
-    vedení míče a zpracování do pohybu
-    obcházení soupeře, můžeme si hrát s některými detaily (kladu důraz na rychlý sled dotyků s míčem v kličkách)
-    zaujímání správného obranného postoje
-    přihrávka – průniková přihrávky
-    vzájemné zajišťování
-    při důrazu na rychlý přesun i startovní rychlost
Cvičení je vhodné jak pro kategorie přípravek, tak i pro mladší žáky, nebál bych se jej použít v rámci úvodní části u starších žáků. Cvičené je možné použít jako metodicky vyšší stupeň průpravy kliček a dalších popisovaných činností.

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz