Coerver® Coaching - 6 kroků k úspěchu ve fotbale: 4

„Rychlost, ďábelská rychlost" Myslím, že to byl citát od Burgess Meridth použitý v původním filmu Rocky, a to je to, co se s Vámi snažíme zlepšovat. Věřte mi, rychlostní dovednosti se lze naučit a rychlost se může podstatně zlepšit. 

 

Cvičení můžete dělat rychleji! Jednou z největších chyb, které my trenéři často děláme je, že nevěnujeme dostatek času na rozvoj rychlosti. Možná, že když si uvědomíme, že ne každý je obdařen rychlostí jakou má Thierry Henry nebo Landon Donovan, cítíme, že je lepší náš čas využít na rozvoj dovedností.

 

1) nejprve dokonalá technika a ovládnutí míče
2) důraz na první dotyk s míčem a přesnou přihrávku
3) schopnost poradit si v situaci jeden na jednoho(dva na dva , tři na tři atd...)
4) rychlost na hřišti s míčem a bez něj
5) zakončení a střelba
6) týmová hra
 




Nechceme nesouhlasit, že všichni máme různé potenciály. Ale věříme, že jen málo z nás se skutečně přiblíží k dosažení našeho potenciálu a že je tu značný prostor pro zlepšení rychlosti u většiny hráčů, zejména v jejich zrychlení, zastavení a vyražení a rychlosti rozhodování.

V Coerver programu se snažíme začlenit všechny tyto rychlosti v co nejvíce našich cvičeních a hrách, jak můžeme. Opravdu šikovní hráči dělají všechny správné věci, zastavit a vyrazit, klamavé pohyby, přihraj a běž, po celou dobu, a dělají je v rychlosti.

Jako trenéři můžeme pomoci našim hráčům rozvíjet tyto rychlosti několika způsoby. Rychlost nohou - zatímco věda nám říká, že jsme se každý narodil s větším či menším počtem  rychlých svalových vláken, které určují hranice naší rychlosti, naše zkušenost je, že většina hráčů nehraje blízko této hranice. Musíme rozvíjet zábavná cvičení na podporu našich hráčů soutěžemi, aby se stali rychlejší a měli lepší kondici.

Reakční rychlost - každý klub má hráče, který je zdánlivě rychlý. Takovým hráčem je Wayne Rooney z Manchesteru United a Anglie. Má vynikající přímočarou rychlost. Ale to, co ho dělá tak smrtícím, je jeho zrychlení a schopnost dosáhnout maximální rychlosti během pouhých pár kroků.
Je to druh rychlosti, který mu umožní využít chyb soupeře a vždy zakončí skvěle. Akcelerace, zastavení a vyražení a změna směru jsou důležité útočné vlastnosti a měli bychom udělat vše pro to, abychom je rozvíjeli v každém tréninku.

Rychlost rozhodování - V Coerver programu jsou všechny naše cvičení “hry malých forem” pod plným tlakem ideální pro rozvoj tohoto druhu rychlosti. Není nic cennějšího, co můžeme udělat pro naše hráče, než jim pomoci rozvíjet schopnost posoudit situace a činit správná rozhodnutí ve hře pod plným tlakem. To je náš úkol a neměli bychom se mu vyhýbat.

Rychlostní trénink. To může být zábava! Nemůžeme mluvit o rozvoji rychlosti bez diskuze o kondici. Obezita je celonárodní epidemie. Jeden z našich úkolů jako fotbalových trenérů musí být motivovat hráče, aby získali a udrželi si kondici. Nezbytnou součástí je zábava při tréninku. Hráči, kteří si trénink užívají, déle vydrží a rychleji se zlepší, nemluvě o tom, že se dostanou do formy. Snažíme se začlenit rychlost do mnoha našich cvičení, jak jen to je možné, abychom zajistili různorodost a motivaci. Rychlostní cvičení, které dnes máme pro Vaše shrnutí, používáme vždy na našich kempech a na seminářích. Pomáhá budovat kondici a vytrvalost a rozvíjí reakční čas a rychlost rozhodování. Podívejte se na video pozorně, abyste viděli správnou formu.

 

  

 

 
Níže uvedený text by vám měl pomoci zorganizovat čtyři rychlostní cvičení uvedené na videu. Sledujte to několikrát, ujistěte se, že jim porozumíte.

Cvičení 8

Organizace
  • Uličky 5 x 25m s koncovými zónami vyznačenými dle obrázku.
  • 2 hráči s míčem na jednom konci každé uličky a 3. hráč s míčem na druhém konci.
Provedení
Samotný hráč dribluje míč k protějšímu hráči. Když je driblující hráč 3 nebo 4m od protějšího hráče, přihraje mu. Hráč, který přijme přihrávku, musí pak driblovat v rychlosti na druhou stranu, zatímco přihrávající hráč musí běžet pozpátku a snaží se tam dostat první.
Pokud to je příliš snadné pro hráče, který přijímá míč, změňte cvičení tak, aby se přihrávající hráč mohl otočit a sprintovat na koncovou čáru.
Poznámka: driblující hráč musí mít plnou kontrolu až do konce a sprintující hráč se nesmí plést driblujícímu hráči.
Tipy
Samotný hráč vždy začíná hry s míčem.
Přihrávající hráč musí přihrát dobře tak, aby druhý hráč mohl převzít míč bez obtížného zpracování. Driblující hráč musí udržet kontrolu míče při běhu. (míč musí být max. 3 stopy od hráče)

Cvičení 9

Organizace
  • Uličky 5 x 20m. 2 hráči na začátku každé uličky.
  • Jeden míč pro každou dvojici.

Provedení
Hráč s míčem rozhodne, kdy vyrazí s míčem, sprintuje na druhý konec uličky, zatímco jeho partner se ho snaží chytit. Hra začíná dotekem míče. Hráč bez míče by neměl odebírat míč. Poté si hráči vymění role a opakují akci opačným směrem.

Tipy
Podporujte hráče, aby byli kreativní ve všech soutěžích. V tomto cvičení, navrhněte, aby si získali výhodu předstíraným prvním dotekem.
Začněte s 10m sprinty.


Cvičeni 10

Organizace
  • Uličky 10 x 20m. 2 hráči v každé uličce.
  • Jeden hráč v každé uličce má míč.

Provedení

Hráč přihraje spoluhráči, přeběhne tandemem, a snaží se ho porazit do konce uličky.
Obíhající hráč by se neměl snažit vzít spoluhráči míč.
Na koncové čáře si hráči vymění role a opakují cvičení.

Tipy
Povzbuzujte hráče, aby se dívali nahoru co nejvíce při vedení míče.
Poraďte hráči bez míče, aby používal ruce, aby tam byla větší síla při sprintu dopředu.

 

Cvičení 11

Organizace
  • Hřiště 18 x 25m. Na jednom konci 2 branky z kuželů 2m široké.
  • Hráči ve čtyřech skupinách až po 5 hráčích. Každá skupinka vytvoří řadu, po dvou skupinách na každé straně vedle trenéra. 2 řady blíž k trenérovi (B a C) jsou útočníci, 2 řady vzdálenější jsou obránci (A a D). Trenér má k dispozici dostatek míčů.
Provedení
Trenér přihrává míč jednomu z předních útočníků (B nebo C).
Hráč, který přijme míč, se snaží driblovat v rychlosti skrz jednu z branek, zatímco přední hráč z nejbližší bránící čáry se snaží získat míč. Obránce po zisku míče může skórovat.
Trenér zahajuje hru po každé, když je míč mimo hru nebo když obránce získá míč.
Ovládání míče, první dotek, pohyby… Rychlost. Vše to zapadá dohromady.

Jedním z důvodů, proč i profi týmy používají Coerver Coaching, je ten, že aplikace rychlosti do jakékoliv dovednosti ztíží samotné provedení. Jako trenéři musíme vždy hráče podporovat dělat vše rychleji... Každou dovednost, každý pohyb, každou příležitost k zakončení. Pokud dovolíme obráncům, aby nás chytili, porazí nás… musíme je držet od sebe. A naopak obránci musí zavřít útočné akce rychle, snažit se získat míč a zahájit rychlý protiútok.
 
V další lekci si projdeme to, o čem to celé je, skórování, nebo zakončení, jak to nazýváme v naší pyramidě rozvoje hráče. Kontrola míče s ovládáním míče, dělat skvělý první dotek, přijmout míč v plné rychlosti a vytvářet prostor s obcházením hráče, vše směřuje k vytvoření příležitosti k zakončení. Pokud naši hráči nemůžou skórovat, není šance vyhrát. Je to nejzajímavější část hry a musíme naše hráče učit dobře zakončovat.

Alf Galustian a Charlie Cook 

                           Pro www.fotbal-trenink.cz www.coerver.cz 

 

Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
sarin |02-06-2013 20:12:55
Kdo hledá, tak stáhne...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz