Přemet vzad

Rychlý přemet vzad, často nazývaný flip, bereme jako nadstavbové učivo. Myslíme si, že své místo v našem akrobatickém průvodci má.

Flip provádíme ve variantě s doskokem snožmo nebo s doskokem střídmonož. Tento flip bývá v gymnastické hantýrce často označován jako blecha.

Technický základ pohybu

  • zaujmutí výchozího postavení: podřep, mírný ohnutý předklon, předklon hlavy, vzpažit vpřed, prsty rukou směřují mírně dovnitř.
  • pohyb začíná mírným posunem boků vzad a postupně zrychlovanou švihovou akcí celého horního segmentu do individuálně maximální polohy záklonu a poté vzpažení vzad.
  • na tuto pohybovou operaci navazuje odraz nohou, který má díky postavení horního segmentu momentový účinek (síla odrazu působí mimo těžiště těla).
  • točivost je zajištěna otáčivým účinkem dvojice sil (protisměrné působení horního a dolního segmentu).
  • v letu se tělo otáčí kolem pravolevé osy procházející těžištěm těla, proto je výhodné prohnutím a záklonem hlavy zkrátit poloměr otáčení a tím zvětšit úhlovou rychlost článků těla.
  • po dohmatu rukou na podložku se tělo setrvačností otáčí kolem místa dohmatu i kolem os rotace.
  • aktivní činností svalů na přední straně trupu (břišní svaly ) dochází k urychlení dokončení celého pohybu a následuje doskok

Metodika nácviku, průpravná cvičení


Prvním krokem v metodickém postupu je nácvik odrazu ze základní polohy ( výchozí postavení má velmi blízko k sedu na záchodě ) do zpevněného lehu na zádech na vyvýšenou plochu. Všimněte si pohybu paží s předpažením poníž do vzpažení vzad. Ještě jednou – základní poloha, mohutný odraz nohama a dopad zpevněného těla na duchnu.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.


Obecně platí, že u akrobatických prvků vzad se požadavky na technicky správné dopomoci zvyšují. Mezi cvičitelem a cvičencem musí existovat jistá komunikace, hlavně důvěra.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.


Z hlediska techniky považujeme flip za rytmické spojení dvou skoků. První fází je skok do stoje na rukou a druhou je takzvaný korbet.

Zde najdete Flash Player, ktery je treba nainstalovat, aby jste meli moznost sledovat video.


Zkuste vnímat poskytování dopomoci. Cvičenec zkontroluje cvičence v základní poloze, dopomáhá do skoku vzad do stoje na rukou za bedra a stehna, pak ruce přehmátne a pomůže korbetu.

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz