Etický kodex hráče a rodiče FK Dukla Praha

 Zaujalo nás. Zvláště po té, co jsme si mohli ověřit, že se tím na Dukle řídí.
 
 
 
 
 
 





Etický kodex FK Dukla Praha vychází ze základních hodnot daných hrou fair play – na hřišti i mimo něj – a ze vzájemného respektu dětí, rodičů, trenérů a vedení klubu. Vycházíme z propojení oblastí RODINA – ŠKOLA – FOTBAL – PŘÁTELÉ KLUBU.

Atmosféra kolem dětí na hřišti je součást jejich osobnostního růstu, utváření hodnot a v konečné fázi i jejich výsledků. Proto doprovázejte děti na zápasy, kdykoliv je to možné. Přicházejte v dobré náladě, bez stresu a napětí, nevyvolávejte v díděti přehnaný pocit zodpovědnosti, který může u něj přerůst v obavu z výkonu či dokonce strach. 

Veďte ho k radosti, ke svobodě ze hry, k tvoření, k těšení se na zápas. Dejte najevo svým dětem, že výsledek není ani pro vás nejdůležitější a už v žádném případě na úkor kvality hry či nesportovního jednání. Oceňte jeho snahu, zajímejte se, jestli má v týmu kamarády a jestli zažil něco hezkého i mimo hřiště. Veďte ho ke kamarádství, nikoliv k rivalitě, ale k oceňování hodnot každého ze spoluhráčů. 

V dětském věku se i hráčská kvalita rychle proměňuje, dejte dětem čas a trpělivost. Při úspěších se radujte, ale nepodporujte pocit výlučnosti, nadřazenosti, vaše dítě by pak mohlo selhat při překonávání překážek, které mu v budoucnu život do cesty postaví. Nechte si vyprávět, co s týmem zažili, co vymysleli, čemu se smáli. Přiblížíte se tak nejen svému dítěti, ale celému mužstvu. 
Při utkání povzbuzujte a fanděte s vědomím, že vaše přítomnost a potlesk zmůže mnohem víc než křik, kritika, negace. 

Snažte se vytvářet dobré vztahy s ostatními rodiči a trenéry. Důvěřujte svým trenérům a pokud máte připomínky k jejich práci, řešte je přímo s nimi, z očí do očí. Nevytvářejte negativní zákulisní prostředí, buďte přímí a čestní, vaše děti to vidí. 

Snažte se při zápasech vyhýbat konfliktům, a to i v případě chybování rozhodčích. Není na vás tato pochybení řešit, jen ještě více rozptýlíte soustředění vašich dětí na hru. Trenér jim sám nastalou situaci vysvětlí. Nechte je okusit i tento pocit nespravedlnosti, patří ke sportu i životu. Naučí se mu čelit, soustředit se na to, co je podstatné. 

Stejně tak nevěnujte přehnanou pozornost jeho drobným poraněním a bolístkám, hráč si s nimi poradí. Ale stůjte při nich ve chvílích, kdy se mu nedaří, kdy má pocit, že jeho snaha a námaha je zbytečná. Netlačte na něj, podpořte jeho sebevědomí. Zdůrazněte, že nejdůležitější je při hře zábava, týmová práce, získávání dobrých návyků a v neposlední řadě překonávání sama sebe. Když vytrvá, výsledek se jistě dostaví. 

Pokud neovládnete svoje emoce a dopustíte se vůči dítěti nevhodného chování, omluvte se. Vaše vztahy se prohloubí. Nemyslete si, že máte vždy pravdu, váš „hráč“ ví o situaci na hřišti většinou víc než vy a jen o ví, jaké dostal od trenéra pokyny a proč. Buďte důslední, ale nesekýrujte a nepřipomínkujte neustále své dítě, jinak bude nuceno vás vytěsnit, naučit se být „hluché“.

Nezapomínejte, jak důležité je v moderním sportu vzdělání a inteligence. Chytrý hráč je vždy o myšlenku napřed. Netrestejte dítě zákazem sportu, najděte jiný, motivační způsob. Sami dodržujte dané slovo a sliby. Uvědomte si, že děti se víc než slovy učí přirozeným napodobováním. 

Máte-li potřebu probírat jeho případné chyby v utkání, dělejte to nenásilně, nepřikládejte jim „osudový“ význam. Mohli byste v něm vyvolat pocit, že se jedná o závažná provinění a tím nabourat jeho smysl pro hodnoty. Stále mějte na mysli, že fotbal je sice krásní hra, ale v životě je mnohem více cennějších věcí. Největších chyb se dopouštějí ambiciózní rodiče, kteří se snaží skrz své děti dobýt vlastní nesplněné sny. Vaše dítě by nemělo nikdy zažít pocit, že ho kvůli „prohře“ nemáte rádi. 

Proto své děti veďte k vrcholu v lásce, vlídnosti a porozumění, ať mají krásné vzpomínky nejen ti, kteří se stanou profesionálními fotbalisty, ale i ti, jejichž profesní dráha povede jiným směrem. Ať kdykoliv, když projdou kolem stadionu Dukly Praha, pocítí to krásné rozechvění, které prožívali jako kluci a budou se k nám rádi vracet. Dnes je naším úkolem vychovat z nich spravedlivé, upřímné a vytrvalé muže. Je to dlouhá cesta. Hodně štěstí!

FK Dukla Praha


.......................... ................................ .........................
podpis hráče podpis rodiče podpis trenéra


Vystaveno se souhlasem autorů. 
Komentáře
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
mimon |05-11-2013 13:56:42
Práce s mládeží je na Dukle vynikající. Skvělou zkušenost máme s
ročníkem 2005,kde se výše napsané opravdu ctí. Ruda Vacek a Pavel Port SK
Junior Teplice
MartasKP |04-11-2013 22:08:42
Skvělá věc. Nedávno jsem o něčem podobném uvažoval a než jsem se k tomu
dostal, tak Dukláci byli rychlejší. Díky pánové.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Copyright 2006-2010 by http://www.fotbal-trenink.cz